Gi en gave
Guds fulle rustning – frelsens hjelm
Pixabay/CCL

Guds fulle rustning – frelsens hjelm

De første kristne og vi som lever i dag. Hva har vi å lære av dem som levde for ca 2000 år siden? Hvordan levde de som etterfølgere av Jesus, som tilhengere av den gang en liten og tvilsom religiøs sekt, som en minoritet i datidens jødiske, romerske og hellenistiske kultur og samfunn? Vi finner opplagt både likheter og ulikheter med vår tid, tenkning og kultur. De levde i det vi kan kalle for en «før-kristen» tid, mens vi på mange måter lever i en «etter-kristen» tid. Likevel – vi har mye å lære av de første kristnes modige tro. 

Vi skal se litt på hvordan de første kristne kjempet for sin nye overbevisning. Apostelen Paulus ber dem om ikke å gi opp kampen for troen. Som soldater for Jesus trenger de en god rustning å kle seg i. Denne kampen og rustningen skal vi lese om fra Efeserne 6,10-18:

10 For øvrig: Bli sterke i Herren og i hans veldige kraft! 11 Ta på dere Guds fulle rustning, så dere kan holde stand mot djevelens listige angrep. 12 For vi har ikke kamp mot kjøtt og blod, men mot maktene, mot myndighetene, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet. 13 Ta derfor Guds fulle rustning på, så dere kan gjøre motstand på den onde dag og bli stående etter å ha overvunnet alt. 14 Stå da fast med sannhetens belte om livet og vær iført rettferdighetens brynje. 15 Ha som sko på føttene den beredskap som fredens evangelium gir. 16 Grip fremfor alt troens skjold, som dere kan slokke alle den ondes brennende piler med. 17 Ta frelsens hjelm og Åndens sverd, som er Guds ord. 18 Be til enhver tid i Ånden med all bønn og påkallelse. Vær årvåkne i dette, med all utholdenhet i bønn for alle de hellige.

Paulus oppfordrer altså de troende til å ta på seg frelsens hjelm, akkurat lik en soldat som går ut i strid og trenger å beskytte hodet mot fiendens kuler eller piler. For, skades hodet er soldaten satt ut av spill og kan ikke lenger kjempe.

Det interessante her er at hjelmen i bibelteksten kalles «frelsens hjelm». Ordet «frelse» kan vi også oversette med «beskytte» eller «redde». Gud plasserer en beskyttende sak på og rundt oss som har til hensikt å redde oss. Enhver Jesu Kristi stridsmann må selv plassere hjelmen på sitt hode. Men samtidig – vi trenger ikke ordne denne beskyttelsen selv. Paulus sier at både hjelmen og sverdet som soldaten har er Guds ord. Dermed forstår vi bedre at vi ikke selv trenger å fikse og ordne vår beskyttelse, nei, vi får denne usynlige hjelmen i gave fra Herren Gud selv.

Frelsen har den treenige Gud selv ordnet med, for ca. 2000 år siden under den første kristne påske i Jerusalem. Hele soldatutrustningen får vi derfor av nåde, som en gave. Men ikke glem at du selv velger om du vil ta imot den og kle deg i den.

Hva innebærer det å bli frelst?
Men la oss se på hva dette med «frelse» betyr. Når du og jeg hører ordet «slave», så vil mange av oss sannsynligvis tenke på afrikanere som ble solgt som slaver til Amerika på 1800-tallet. Lenket sammen ble de ført i slaveskip fra Afrika over til den hvite amerikanske mann som kjøpte dem som arbeidere til sine bomullsplantasjer. På slavemarkedet stod slavene bundet med en jernring rundt halsen. En rik godseier kjøpte slaven, men han var fortsatt slave bundet med lenker. Så hendte det noen ganger at den rike mann som vant budrunden valgte å ta av jernringen rundt slavens hals, og sette ham i frihet. Nå var han ikke slave lenger, men en fullkommen fri mann.

Det norske ordet "frelse" betyr opprinnelig "fri hals". Slaven hadde ingen fri hals. Jernringen rundt halsen hadde til oppgave å holde slaven bundet. Den frie mann levde uten en slik ring.

Bibelen forteller oss at i utgangspunktet er vi er åndelige slaver. Egoistiske følelser, begjær og lyster både binder og styrer oss. I tillegg styrer og former folkemeningen oss mer enn vi tørr innrømme. Og, bak det hele står den onde djevel. Hans hovedoppgave er å ødelegge den friheten Gud opprinnelig hadde skapt oss til å leve i.

Alt endret seg med Jesus, hans person og hans frelsesgjerninger. Jesus kjøpte oss fri fra synden som bandt oss. Dette uttrykker hans disippel Peter på følgende måte:

«Dere vet at det ikke var med forgjengelige ting, med sølv eller gull, dere ble kjøpt fri fra den dårlige ferd som var arvet fra fedrene, men med Kristi dyrebare blod, som blodet av et feilfritt og lyteløst lam.» (1.Pet.1,18-19)

På Golgata ble syndens slaveri avskaffet. Langfredag ble vi frelste; syndelenker ble brutt og en jernring av skyld og skam ble fjernet fra vår hals. Betalingsmidlet var Jesu dyrebare forsoningsblod.                                                

Mens slaven går med en jernring rundt halsen, går en Jesu soldat med en beskyttende frelsens hjelm på hodet. Den er opplagt usynlig, men like fullt reell! Det menneskelige paradokset i dette er at selv om en soldats rustning kan være tung, så oppleves det frigjørende å ta den på. Du får legge av alt som tynger ved korset; synd, bekymringer, indre sår m.m. Og så med glede kler du deg i det nye livet Jesus gir deg, en ny kledning som også innebærer å ta på seg en rustning, krigsklær. Men siden du kjemper med Jesus ved din side, i kraft av hans frelse, så kjennes denne rustningen lett å bære.

Hvordan bli frelst?
Bibelteksten fra Efeserne 6 snakker altså om å kle seg i «frelsens hjelm». Så – la oss til slutt se litt på hvordan vi kan bli frelste. Vi leste nettopp fra 1.Petersbrev hvor Peter skriver at vi blir frelste ved Jesu dyrebare blod. Blodet fra Golgatas kors Langfredag har kraft i seg til å frelse syndige mennesker fra fortapelse til Himmelen. Og i kraften fra Jesu oppstandelse kan han sette oss i fellesskap med Himmelens og jorden skaper.

I Markus-evangeliet leser vi om dåpens betydning: «Den som tror og blir døpt, skal bli frelst; men den som ikke tror, skal bli fordømt.» (Markus 16,16). Rekkefølgen på dåp/tro kan variere.

I tillegg til den kristne dåp snakker Det nye testamentet også om betydningen av tro og bekjennelse: «For dersom du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og i ditt hjerte tror at Gud reiste ham opp fra de døde, da skal du bli frelst. Med hjertet tror en til rettferdighet, og med munnen bekjenner en til frelse.» (Romerne 10,9-10)

Dåp, tro og bekjennelse har kun makt til å frelse oss fordi de alle er knyttet til Jesu soningsdød på Golgata og den tomme grav.

Hva gir frelsen oss?
For det første gir frelsen oss retten til å bli og leve som Guds barn. «Alle som tok imot Jesus, dem gav Gud rett til å bli Guds barn …» (Johannes 1,12). Vi får Gud til Far, Jesus til bror og Den Hellige Ånd til daglig følgesvenn og livsguide i hjertet. 
For det andre gir frelsen oss en nytt forhold til både fortid, nåtid og framtid: Vi får tilgitte synder, mening med livet her og nå, samt en åpen himmel og en lukket fortapelse. Vi kan si det på følgende måte at frelsen gir oss «en oppgjort fortid, et liv med mål og mening og en framtid i himmelen!»

Så - hva nøler du med du som ennå ikke kjenner Jesus? Ta imot og ta på deg frelsens hjelm. Og du som bekjenner deg til og er døpt til Jesus – bær både hjelmen og resten av rustningen med stolthet. For du fikk den gratis i gave av den treenige Gud.

BB 056

Andre andakter i denne serien om "Guds fulle rustning" fra Efeserne 6:
* Kampene vi står i, del 1
Kampene vi står i, del 2 
Sannhetens belte
Rettferdighetens brynje
Sko på føttene
Troens skjold
Åndens sverd
Bønnens våpen

Av Svein Anton Hansen, Noreapastoren

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding