Gi en gave
Den merkelige kiwifuglen
Foto: Jasmin Ne/Unsplash

Den merkelige kiwifuglen

Jeg blir aldri ferdig med å undre meg over alle merkverdighetene i Guds skaperverk. I dag vil jeg fortelle om en sjelden fugl som heter Kiwi. Den fins bare i New Zealand, ja, den er nasjonalfuglen for New Zealand. Men den er dessverre en truet fugleart. Firbente dyr jakter gjerne på kiwifugl, og den er sårbar for å bli overkjørt av biler.

Det fins fem forskjellige arter av kiwifuglen. De kan være ulike å se til, men de fem artene har mange ting felles.

Ingen av dem flyr. Derfor har de små vinger og nesten ikke vingemuskler. Men de har sterke bein og et langt nebb. Fordi de ikke flyr, har de ikke luft i knoklene for å bli lette nok, men marg som dyra har. De kan være på størrelse med en norsk høne eller stor hønekylling. Fjærene er svært spesielle.

Kiwifuglen legger verdens største egg i forhold til kroppsvekten. Tenk om en høne skulle lagt et egg som veier et halvt kilo. Det gjør ikke høna, men det gjør kiwifuglen. Egget veier en fjerdedel av kiwimorens kroppsvekt. Det forteller meg at den prioriterer høyt å føre fram neste generasjon. Den legger bare ett eller to egg i året, og det er da selvsagt en ganske anstrengende operasjon. På slutten av svangerskapet fyller egget nesten hele kroppen, så kiwimoren får ikke i seg noe mat. For en offervilje!

Et annet vakkert trekk ved kiwihøna og kiwihanen er at de holder sammen hele livet, gjerne opptil 20 år. De trofaste ekteparene er mest i aktivitet om natten, og da skifter de på å vokte egget og kyllingene.

Kiwifuglen bruker ikke så mye syn og hørsel for å finne mat. Den bruker luktesansen. Og her er det noe merkelig. Gud har utstyrt den meget smart ved at den er den eneste fuglearten som har nesebor på spissen av det lange nebbet sitt. Dermed kan den rote ned i jorda og lukte seg fram til mark og frø og andre godsaker et stykke under overflaten. Har du hørt på maken?

I Bibelen står det et ord: «Ja, gled og fryd dere til evig tid over det jeg skaper!» Gud oppfordrer oss til å vise en ekte naturglede. For det er han som har skapt alt sammen, og han ser med stor velvilje på at vi oppdager og gleder oss over de merkelige kunstverkene han står bak.

Jesus minnet om samme sak da han sa: «Se på fuglene under himmelen!» Å drive med fuglekikking er derfor en hobby som er anbefalt av Mesteren selv. Vi som ikke er entusiastiske nok til å reise land og strand rundt med kikkert og tålmodighet, kan jo lese om fuglene og tenke over hvor forskjellige de er, og hvordan Gud har gitt dem egenskaper og levevilkår de kan ha glede av.

Jesus minnet om ravnene, at de verken sår eller høster, de har verken spiskammer eller matlager, men Gud gir mat til dem likevel. Og så sier han: «Hvor mye mer er ikke dere verdt enn fuglene!»

Tenk på kiwifuglen, tenk på ravnene, tenk hva Gud har skapt. Han har omsorg for dem, og desto mer omsorg for deg.

OPM768

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding