Frihetens muligheter
Du har å vike og slippe frem trafikanter som kommer på den andre veien. Som bruker av veien har du frihet til å ferdes på den, men friheten må du si fra deg hvis din egen frihet setter andre i fare.
Dette kan være et bilde på hva kristen frihet innebærer. Vi blir kalt til å la vår egen frihet bli satt til side hvis vi hindrer andre i noe som fremmer deres egen vekst i modenhet. Ingen kan forlange at andre kristne skal frasi seg sine rettigheter, men som en kjærlighetsgjerning kan du gi opp din frihet til beste for en annen. En klok person har foreslått at vi setter opp plakater med vikepliktskilt rundt om i hjem og skoler, som en påminnelse om at vi setter grenser for friheten vår – av hensyn til andre. Det er faktisk en kristen dyd å bøye av eller gi etter i forhold til våre medmennesker.
Vi kan tenke på en annen trafikkregel. Hvis det står 80 på et skilt omringet av en rød sirkel, betyr det at vi har frihet til å presse bilen opp mot den hastigheten. Men det er ikke alltid klokt å holde så høy hastighet, for dårlig vær eller dårlig sikt gjør det utrygt. På tilsvarende måte er det med kristen frihet. Det er ikke sjelden klokt å sette grenser for friheten.
Eller ta et eksempel fra et annet livsområde. Når en mann er løslatt fra fengsel, har han ikke frihet til å gjøre alt han har lyst til. Han har frihet til å gjøre slikt som er lovlig, ikke noe annet. Friheten er stor, og det er bare dumt å være opptatt av det en ikke kan gjøre. På tilsvarende måte: Den som tror på Kristus og stoler på ham, er fri til å tjene i og leve i Guds store verden. Det finnes grenser, men friheten ligger i å være Guds barn og gjøre positivt det som er til behag for ham.
Enda et eksempel: Ilden har mange ansikter. Ild kan brukes til masse nyttig, men blir den sluppet fri, kan den bli svært ødeleggende. Ild som brukes styrt og innenfor gode grenser, kan varme opp hus, drive en bil, få mat til å koke, skape en romantisk peisflamme eller gi koselig liv til et stearinlys. Men ild uten kontroll kan rasere en skog, ødelegge hus eller til og med en hel by. Slik er det også med kristen frihet. Hvis den brukes til nytte for andre, kan den bli svært gagnlig. Men dessverre har noen gått helt til grunne fordi de misbrukte friheten til noe ondt.
Apostelen Paulus har skrevet i Bibelen: «For dere ble kalt til frihet, brødre. La bare ikke friheten bli et påskudd for kjødet, men tjen hverandre i kjærlighet.» Med andre ord: Friheten kan brukes til at vår onde natur slippes løs. Men den skal bøyes i retning av det gode. Apostelen Peter peker på at vi av og til skryter av vår frihet, men at vi i virkeligheten er bundet av det, vi ligger under for det.
Bruk og misbruk av frihet – en utfordring vel verdt å tenke over.
OPM621