Gi en gave
Ikke tie stille
Bildet er tatt av Gerhard Bögner/Pixabay

Ikke tie stille

En liten gutt satt på et møte sammen med moren sin. De hørte på en tale over emnet «Hva er en kristen?» Hver gang taleren stilte spørsmålet, slo han neven i talerstolen for å understreke det han sa.

Talen var såpass dramatisk i formen at gutten ble litt oppskjørtet, slik at han hvisket til moren sin: «Mamma, vet du det? Vet du hva en kristen er?»
 
«Ja,» sa moren, «sitt stille og ti stille.»
 
Da pastoren etter hvert begynte å avrunde talen, tornet han ut enda en gang: «Hva er en kristen?» og slo ekstra hardt i talerstolen. Nå ble det for mye for den lille gutten. Derfor hoppet han opp og ropte ut: «Si det til ham, Mamma, si det til ham!»
 
Gutten hadde visst fått det inntrykket at å være kristen, det er å sitte stille og tie stille.
 
Ja, i dag blir vi oppfordret til å beholde troen som en privatsak. Men da må det svares: En kristen er en som tror på Jesus, som følger hans ord, og som er frimodig til å bekjenne troen når det byr seg en anledning. 
 
Hva betyr forresten ordet frimodighet? I utgangspunktet er grunntekstens ord i Bibelen, parrhesia, et politisk ord. Alle frie borgere i det gamle greske samfunnet hadde rett til å snakke fritt ut, de hadde frimodighet. Og da gjerne spesielt i betydningen: Si den hele og fulle sannhet, å si alt. Dette var kombinert med retten til å uttrykke sin overbevisning. Den som er frimodig, er ikke opptatt av å smigre og smøre, men av å være trygg på å si fram det som ligger en på hjertet, enten folk blir glade eller sinte.
 
Apostelen Paulus var langt unna den moderne tanken å sitte stille og tie i forhold til troen han hadde. I stedet var han stadig på farten, og han talte uredd om Jesus, også om han ble truet til å tie stille. I brevet til tessalonikerne skriver han om at han ikke mistet frimodigheten, men at han kom også til dem i Tessalonika. «Enda vi like før hadde lidd og var blitt mishandlet i Filippi, som dere vet, fikk vi frimodighet i vår Gud til å forkynne Guds evangelium til dere – under stor strid.» Han hadde altså vært igjennom en nådeløs behandling i Filippi, med hardt forhør, pisking og fengsling. Men at han led i Filippi, hindret ikke at han tok fatt på et nytt sted. Paulus stålsatte seg med mot, til tross for motstanden han hadde møtt.
 
Å vise frimodighet er ikke å snakke folk etter munnen. Det var nok av dem i den gamle verden som bare snakket slik folk likte å høre det. De var filosofer og profesjonelle lykketalere. Men de vil en gang bare bli stående med skam, sier apostelen. Det siste Lukas forteller om Paulus i Apostelgjerningene, er at «Han forkynte Guds rike og lærte om den Herre Jesus med all frimodighet, uten hindring.» Det er noe helt annet enn å sitte stille og tie stille. 

OPM607
 

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Gavekonto: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Org. nr: 931983342

Send oss en melding