Gi en gave
Camillus og gambling
Bildet er tatt av Gerhard Bögner/Pixabay

Camillus og gambling

Spillavhengighet har vært et problem til mange tider. I dag er vi blitt mer bevisst på hvilken tung byrde de spillavhengige legger på seg selv og sine nærmeste og hvordan de ødelegger familiens økonomi. Faktisk er det en overvekt av eldre spillavhengige.

Men i likhet med andre bindinger kan Jesus Kristus sette mennesker i frihet. La meg trekke frem et fem hundre år gammelt eksempel.
 
Camillus av Lellis var italiener, født i 1550 av en mor som var nesten 60 år gammel. Som syttenåring var han høy og rank, kraftig og energisk. Han gikk inn i hæren, ble sendt i krig, men på slagmarken fikk han en sykdom i beinet som plaget ham resten av livet. Han kom på et hospital for uhelbredelig syke, men ble snart kastet ut fordi han kranglet så mye. 

Men det var ikke det verste han gjorde. Han drev med veddemål og pengespill, og snart var han helt pengelens. I Napoli spilte han til slutt bort skjorta si og prøvde å få seg jobb. 

Da fikk han høre en tiggermunk forkynne evangeliet. Budskapet traff ham, Camillus falt på sine knær og ba Gud om nåde. 25 år gammel ble han en Jesu disippel. 

Deretter vendte han tilbake til hospitalet han var kastet ut fra, og tilbød seg å jobbe som en frivillig. Han ofret seg for dem som led, og han fikk etter hvert mer og mer ansvar, også for økonomien, til tross for at han aldri hadde lært å lese og skrive. Til slutt ble han leder for hospitalet. 

Sammen med venner organiserte han en liten hær av mannlige sykepleiere for å hjelpe de syke i Jesu navn. I alt organiserte han åtte hospitaler, ble en forkjemper for hygiene og sunt kosthold, og han kjempet mot skikken å begrave pestsmittede pasienter levende.
 
Men hans egen sykdom ble verre og verre, så det kostet ham etter hvert mye lidelse å bevege seg fra sykeseng til sykeseng. Han døde 64 år gammel. 
 
Jeg forteller om Camillus av Lellis, som etter hvert ble kåret til helgen, fordi han viser at det er håp for alle spillavhengige. Det er som med alkoholisme, en mister herredømmet, blir bundet og føler seg i trelldom, men det går an å vinne over dette, som kan bli nærmest en besettelse.
 
De som står i fare for å bli avhengige av spillautomater eller offentlige pengespill, kan stille seg noen kontrollspørsmål: 

– Går denne interessen ut over de nødvendige tingene å bruke tid og penger på? 
– Er mine nærmeste ulykkelige over hva som foregår? 
– Blir mitt gode navn og rykte ødelagt? 
– Låner jeg penger for å spille med dem? Eller låner jeg for å betale spillegjeld? 
– Etter å ha vunnet, har jeg da en uutholdelig sterk lyst til å vende tilbake til mer spill? 
– Har spillingen gjort meg ufølsom overfor familiens behov? 
– Driver jeg av og til lenger med spill enn jeg hadde planlagt? 
– Har jeg noen gang lekt med tanken om å gjøre noe ulovlig for å få penger å spille for? 
 
Det finnes nå støttegrupper for spillavhengige, akkurat som det fins grupper som kaller seg Anonyme Alkoholikere. De kan gi hjelp til å beherske lidenskapene. Bibelen sier: «Jeg har lov til alt – men ikke alt gagner. Jeg har lov til alt – men jeg skal ikke la noe få makt over meg!» Og Jesus sa: «Får da Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri.»

OPM395
 

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Gavekonto: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Org. nr: 931983342

Send oss en melding