Verdens underverk
Da de hadde snakket sammen om dette, ble elevene spurt om å sette opp en liste over de sju mest storartede underverkene i verden.
Selv om de ikke ble helt enige, fikk disse flest stemmer: De store pyramidene i Egypt, Taj Mahal i India, Grand Canyon i USA, Panama-kanalen i Mellom-Amerika, Empire State Building i New York, St. Peterskirken i Rom, og den lange kinesiske muren.
Etter at de hadde samlet inn stemmene, la læreren merke til at én elev, en stille jente, ikke hadde levert inn besvarelsen sin. Derfor spurte læreren om hun hadde problemer med å sette opp en liste.
Jenta svarte: «Ja, litt. Jeg kunne ikke helt bestemme meg, for det er så mange.»
Læreren spurte: «Si oss hvilke du har, så kanskje vi kan hjelpe.»
Eleven nølte, men så svarte hun: «Jeg tror de sju underverkene i verden er å kunne berøre og smake, å se og høre …» Så nølte hun litt. «… og så å løpe og le og elske.»
Det er blitt moderne å sette mennesket og hva mennesker kan få til, i sentrum for all tenkning. Så overser vi hva Gud har gjort, hva han gjør, og så ser vi på naturen som noe helt tilfeldig og selvsagt.
Det moderne, ateistiske Europa vil ha skapertroen ut av skolen. Kreasjonismen, tanken om at det står en skaper bak naturen, er en fare for demokratiet og en trussel mot menneskerettighetene, påstås det.
Det motsatte er tilfellet. Hvis mennesker opphøyer seg og ikke ydmyker seg under Gud, kan makten bli en beruselse og en trussel mot menneskeverdet. Har ikke kommunismen under Stalin og nazismen under Hitler lært oss noe om den gudløse menneskeforakten?
Troen på en skaper står ikke på noen måte i strid med naturvitenskapelig arbeid. Mange av de største naturvitenskapelige forskerne har vært kristne og jøder. De står i en lang tradisjon med Isaac Newton og Albert Einstein som sentrale navn.
Den norske, radikale forfatteren Jens Bjørneboe skrev en gang: «Verken veggur eller lommeur, ikke engang små armbåndsur lager seg selv. Allikevel godtar man uten videre at alt dette som man stiller klokkene etter: sol, stjerner, årstider, himmel og jord, det har laget seg selv. Det ligger en ufattelig fordummelse, en dumhet uten like, til grunn for den allmenne ateisme i tiden.»
Salmedikteren Asaf skrev disse vakre ordene i Bibelen: «Ja, jeg minnes Herrens gjerninger, jeg minnes de under du gjorde før. Jeg vil tenke på alt ditt verk, og på dine store gjerninger vil jeg grunne. Gud! Din vei er i hellighet. Hvem er en gud så stor som Gud? Du er den Gud som gjør under. Du har kunngjort din styrke blant folkene.»
Kan virkelig blind tilfeldighet ha skapt symmetri og rytme og lys og farger og melodier? Eller tenk på universets matematikk! utbryter Harry Emerson Fosdick. Bak verdens største underverk står ene og alene den allmektige Gud.
OPM325