Gi en gave

Ingen pruting

Benjamin Franklin er berømt i historien for mange ting – som diplomat, statsmann og forfatter. Dessuten oppfant han lynavlederen, bifokale briller og jernovner.

Og så drev han bokhandler. 
 
En dag kom en mann inn i en av Benjamin Franklins bokbutikker. En betjent kom for å spørre om han kunne hjelpe med noe. Kunden spurte hva prisen på en spesiell bok var, og han fikk til svar: Én dollar.
 
Men da begynte kunden å krangle om prisen. Betjenten viste ham at boken var merket med denne prisen, og da måtte det betales én dollar for den, og ikke noe mindre.
 
Kunden skjønte at han ikke kom noen vei med denne betjenten, så dermed forlangte han å få snakke med Benjamin Franklin personlig.
 
Franklin avbrøt det arbeidet han holdt på med, kom ut i butikken, og kunden spurte: «Hva er prisen for denne boken?» 

Franklin svarte: «Én dollar og 25 cent.» 

Kunden ble forvirret og svarte: «Men betjenten din sa nettopp at prisen er én dollar?» 

«Ja,» svarte Franklin. «Prisen var én dollar. Men nå sløser du med tiden min.»
 
Det kan godt hende at du har prøvd å prute på prisen for et eller annet. Så gikk det kanskje annerledes enn du regnet med. Muligens har du prøvd å få ned prisen på noe stort og dyrt, for eksempel en bolig eller en bil. 

Mange elsker å dra på loppemarked og prøve å prute på noe de har lyst på. I noen land ventes det bare at du prøver å prute på prisen i butikken.
 
Om du ikke har prøvd å prute i forhold til Gud, så kan det vel være at noen har prøvd å forhandle med ham: «Hvis du bare hjelper meg slik og slik, så vil jeg til gjengjeld gjøre sånn og sånn …» 
 
Bibelen forteller om en rik ung mann som kom i samtale med Jesus om hva han måtte gjøre for å arve evig liv. Han hadde faktisk ganske mye å skryte av når det gjaldt moralsk vandel. Men Jesus pekte på at det var én ting som sto i veien. Alle pengene gjorde at han var bundet på en slik måte at han ikke kunne følge Jesus. 

«Ett mangler du ennå,» sa Jesus: «Selg alt det du eier, og del ut til de fattige. Så skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg.»
 
Det var ikke så mye pruting å se i den hendelsen. I stedet står det at mannen gikk bedrøvet bort. Og Jesus kom ikke springende etter ham for å si: «Ikke ta det så tungt, kanskje jeg var litt for hard med deg. Vi finner en mellomløsning så både du og jeg blir fornøyd.»
 
Nei, Jesus forlanger alt. Det handler ikke først og fremst om penger, men om innstillingen i hjertet. Han vil ha oss, hundre prosent. Alt vi har, alt vi er. Prisen er ikke gjenstand for diskusjon. 

Det er bare dumt å sløse med Guds tid ved å prøve å prute med ham. Vi har å gjøre med en hellig Gud. Han ser både på hva Frelsen har kostet ham allerede – å gi sin egen Sønn. Og så ser han at du er verdifull, så kostelig at han vil eie deg helt og fullt. 

Her gjelder ingenting eller alt. Det er ikke rom for pruting.

OPM313

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding