Gi en gave
Misunnelse
Foto: Jim Semonik/Pixabay

Misunnelse

En ung og lovende student fikk ta et sommersemester i det fjerne Østen, og han ble påvirket av et buddhistisk miljø. De kritiserte ham for å ha så sterke ambisjoner.

De pekte på at han studerte hardt, ikke for å lære, men for å få bedre karakterer enn vennene sine. Han arbeidet flittig, ikke for å gjøre samfunnet bedre, men for å få råd til å kjøpe mer enn kameratene. Han fant seg en vakker pike, ikke for å finne sann kjærlighet, men for å bli sett sammen med en kvinne som alle snudde seg etter. 

Den unge innrømmet at anklagene var sanne, så han ringte fra Tokyo til foreldrene og fortalte at han sluttet med studiene og ble medlem av et buddhistisk kloster. 

Etter en stund skrev han til foreldrene sine: «Jeg vet at dere ikke likte denne avgjørelsen jeg har tatt, men dere skal vite at jeg er lykkelig. For første gang lever jeg et liv uten misunnelse. Her er vi alle like, og vi har indre harmoni. I løpet av noen måneder er jeg blitt den nest beste disippelen i klosteret, og jeg tror jeg skal klare å bli den aller beste!» 
 
Historien sier at det er ikke lett å springe fra misunnelsen, karrierejaget, sammenligning og ambisjoner, selv ikke i et kloster. Misunnelse skal vi snakke om i dag, og Martin Luther sier at «misunnelsen er et utemmet onde som alltid har gitt de fromme i verden mye å gjøre». I katolsk lære er den regnet som en av de sju dødssyndene. Det blir både riktig og galt. Det riktige er at all synd kan føre oss inn i døden, hvis vi ikke bekjenner den for Gud som synd, og vender oss fra den. Men den er ikke verre enn andre synder som kan binde og ødelegge oss, og de er flere enn sju. 

Misunnelse eller sjalusi er en allmennmenneskelig følelse som oppstår når noen har mer av noe enn andre. En blir opptatt av at en burde ha noe som en ikke har, men som en annen har. Vi blir jo tutet ørene full av, i dag, at alle skal være like. Men Gud har skapt oss forskjellig og gitt oss ulike evner og gaver å forvalte. 

Jesus påpeker misunnelsen på en treffsikker måte i lignelsen om vingårdsarbeiderne. Alle fikk lik lønn, enten de hadde jobbet én time eller tolv timer. Lønnen var akkurat nok til mat til en familie for én dag. Eieren var altså barmhjertig, men ble møtt av knurring. Han måtte si: «Har jeg ikke lov til å gjøre med mitt som jeg selv vil? Eller ser du med onde øyne på at jeg er god?» 
 
Misunnelsen kom frem i et annet eksempel fra Bibelen: Jakob hadde to koner, Rakel og Lea. Han var mest glad i Rakel, men med Lea fikk han barn. Bibelen forteller: «Da Rakel så at hun og Jakob ikke fikk barn, ble hun misunnelig på sin søster og sa til Jakob: ’La meg få barn! Ellers dør jeg.’» 

Ja, misunnelsen kan være en dødelig, sterk følelse. Paulus skriver: «La oss ikke være drevet av tom ærgjerrighet, så vi egger hverandre og blir misunnelige.» Ærgjerrigheten er altså en søster til misunnelsen. 

Noe annet farlig er selvhevdelsen, egoismen. Jakob skriver i sitt brev: «Hvor misunnelse og selvhevdelse rår, der er det uorden og alt som er ondt.» 

Vi kan alle bli sjalu. Hvordan kjemper vi imot det? Ved å bli takknemlige for det vi har, vise velvilje mot andre, bli ydmyke, avvise synden og bekjenne at vi tror på Guds kloke ledelse for vårt liv. Han vet hva som er best for oss, og han gir oss det vi trenger. 

 OPM341

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Gavekonto: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Org. nr: 931983342

Send oss en melding