Gi en gave
Utbrenthet og bitterhet
Lina trochez/Unsplash

Utbrenthet og bitterhet

Har du vært utbrent noen gang? Noen synes forresten det er et uttrykk preget av håpløshet. Er du utbrent, er det liksom ikke noe håp, bare brannruiner ligger igjen. Det som er brent opp, er borte.

Noen vil heller snakke om å være uttappet. Da er det håp. En tom tank kan du gjøre noe med. For da kan du få påfyll og komme til krefter igjen.
 
Det er mindre viktig hva vi kaller det. Vi kan snakke om å være nedkjørt, vissen eller på felgen. Mer vesentlig er det å spørre: Hva kommer det av at jeg mangler energi? Hvordan kan jeg komme meg opp igjen av den mørke dalen jeg lever i?
 
En bok som heter How to beat burnout (Dale Carnegie) antyder at det i noen tilfeller kan være en skjult årsak til utbrentheten, nemlig bitterhet. Det er en spennende tanke. Og forfatteren nevner hele fem årsaker til bitterhet:
 
1. Misunnelse. Den som samtaler med folk i sjelesorg, vet at misunnelse og bitterhet kan henge sammen. Noen misunner sine kolleger. Noen har sjalusi overfor medstudenter. De synes det er hardt å leve med at noen lykkes bedre enn de selv. Så blir de bitre over det som føles som en urettferdighet. Kan følgen av misunnelse bli bitterhet, og kan det på sin side bidra til utbrenthet?
 
2. Feil reaksjonsmønster i forhold til dine nærmeste. De nærmeste relasjonene vi står i, kan gi mye, men kan også være svært krevende. Bibelen sier for eksempel til ektemenn: «Elsk deres hustruer, og vær ikke bitre mot dem.» 

Hvis du sier: Jeg er bare glad i deg hvis … så legger du opp til å true til deg fordeler. Det blir et feilaktig reaksjonsmønster, som fører til bitterhet. 
 
3. Feil reaksjon på motgang. Om vi opplever ting vi ikke ønsker, ja, vi synes livet butter imot, gjelder det å ta knekken på de bitre følelsene. Det tjener ikke til noe å bli fornærmet eller kjenne seg krenket. 

Bibelen sier: «La ingen bitter rot få vokse opp og volde skade, så mange blir smittet av den.» Bitterheten er smittsom, og den kan stjele kraften fra deg, som en annen ugressplante.
 
4. Unødvendig strid. Mange mennesker vikler seg inn i konflikter om småting. «Det gjelder å velge hvilke kamper som er verdt å kjempe,» sa en klok mann en gang. Noe kan en stå opp for, andre ting kan en med fordel la ligge. 

Mange storfamilier og slekter har merket utmattelse, ja, utbrenthet, fordi de lå i bitter strid om noe som egentlig ikke var så viktig. Det samme kan vi se innen arbeidsfellesskap og menigheter. Noen blir forkrøplet gjennom år og dag fordi de ble preget av misunnelse, hardhet og klikkvesen. Det ble først bitterhet, deretter utbrenthet. Eller skal vi si: Fellesskapet ble tappet for krefter.
 
5. En uforsonlig ånd. Bibelen trekker en klar forbindelse mellom bitterhet og det som ofte ligger til grunn, dypt der nede, at en ikke vil tilgi hverandre. Bibelen sier: «La all bitterhet … være langt borte fra dere … Vær gode mot hverandre, vis barmhjertighet så dere tilgir hverandre.»
 
Noen vil kanskje innvende at alt jeg refererer fra denne boken, er svært så åndelig. Men kanskje utbrenthet ofte rett og slett har en åndelig årsak?

OPM256

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Gavekonto: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Org. nr: 931983342

Send oss en melding