Gi en gave
Eksklusive holdninger
Lina trochez/Unsplash

Eksklusive holdninger

Den amerikanske forfatteren med svensk bakgrunn, Carl Sandburg, ble en gang spurt om hva som er det styggeste ordet i språket. Han tenkte seg om noen minutter og svarte: «Eksklusiv.»

Det stygge ved dette ordet avhenger av om vi er blant dem som er inkludert, eller blant dem som er ekskludert. Vi er stolte av å være medlemmer av eksklusive klubber, at vi bor i eksklusive boligstrøk, at vi spiser på eksklusive spisesteder, har ferie på eksklusive feriesteder, tilhører eksklusive kirker. 

Er man på innsiden, får man en følelse av stolthet og trygghet. Men de fleste av oss er blitt ekskludert eller utestengt lenge nok til å føle at eksklusiv er et stygt ord. 

Når man er blant de marginaliserte, de avviste, de utelatte, de som blir skjøvet til side, så gjør det virkelig vondt! 

Carl Sandburg peker på noe viktig. Fremmedordet eksklusiv kan også oversettes med noe som stenger ute, noe som ligger høyt hevet over det alminnelige. Vi snakker om menneskeskapte, usynlige grenser. 

Det ligger dypt i vår menneskelige natur å ville være bedre enn andre. Derfor skammer vi oss ikke over å være hovmodige over oss selv og det vi får til, og ser ikke at hovmodet ofte dekker over at vi egentlig forakter andre. Mange kan tåle motgang og motstand, men få kan tåle forakt. 

En side ved den eksklusive holdningen er å bruke sarkasme eller spydighet overfor dem som er utenfor. Ordet sarkasme betyr bokstavelig å rive kjøtt fra benene. Ikke akkurat en vakker aktivitet. 

Også i dag er det mange mennesker blant oss som føler seg ekskludert, foraktet, latterliggjort og avvist. Vi vil få et samfunn preget av færre motsetninger hvis flere har så stor evne til innleving og forståelse at de ikke dyrker det eksklusive. 

Gud ønsket å ha sitt folk for seg selv og hindre at de ble oppslukt av andres levemåte og gudsdyrkelse. Men han tillot ikke eksklusive holdninger overfor de som var annerledes, de svake og de utstøtte. 

Det vrimler av eksempler på en god inkludering i Bibelen. David tok seg av den avviste, funksjonshemmede Mefiboset. Gud selv oppreiste til ære den foraktede, barnløse Hanna. Elisa tok seg av en fattig enke i den hedenske byen Sarepta. Jesus viste respekt og en inkluderende holdning overfor en utstøtt kvinne i Samaria, en som fine folk ikke ville ha noe med å gjøre. 

Svært mange av dem Jesus hjalp, frigjorde og helbredet, var mennesker som opplagt måtte ha følt seg ekskludert. 

Paulus snakker om et gjerde av fiendskap som er revet ned av Kristus. 

Å ha ekskluderende holdninger er ikke noe vi lærer fra Bibelen. Å stå på sannhet og rett utelukker ikke at en er inkluderende på et menneskelig plan. 

Noen velger selv å være utestengt fra livet med Gud. Men de må ikke oppleve at kristne mennesker utestenger ved fordommer, forakt og spydighet. Det farligste ved ekskluderende holdninger er å tro at vi ikke har noen av dem. 

OPM155

 

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding