Gi en gave
Bildet av sønnen
Foto: Jim Semonik/Pixabay

Bildet av sønnen

Noen snakker om at det fins kristne vandrehistorier. De fortelles i land etter land, kanskje med forskjellige vektlegginger og med uoverensstemmelser i detaljene.

Den jeg nå skal fortelle, kan karakteriseres som en slik vandrehistorie. Jeg vet at den fortelles i forskjellige verdensdeler. Men etter å ha funnet den i en anerkjent engelsk samling med fortellinger, tror jeg den er sann, fordi den kan knyttes til en konkret, navngitt person. Og historien lyder slik: 

En rik engelsk baron, Fitzgerald, hadde bare én sønn. Den unge gutten hadde dratt hjemmefra – og døde. 

Fitzgerald kom aldri over tapet av arvingen sin. Ettersom han ble rikere, investerte han i malerier. Han bestemte at kunstsamlingen skulle selges på auksjon etter at han var gått bort. 

Da baronen var død og mange oppkjøpere var samlet for å by på de verdifulle mesterstykkene, leste advokaten fra testamentet. 

Første maleriet til salgs skulle være «bildet av min elskede sønn». Maleriet var av en ukjent kunstner og av dårlig kvalitet. Den eneste som bød på det, var en gammel hustjener som hadde kjent både Fitzgerald og sønnen. 

For en liten sum fikk han maleriet. 

Da leste advokaten videre fra testamentet: «Den som kjøper bildet av min sønn, får alt sammen. Auksjonen er slutt.» 

Historien forteller ikke mye om hvordan folk reagerte. Men den avdøde hadde selvsagt vært i sin fulle rett til å bestemme over det han eide. 

Historien er naturligvis brukt for å vise hvordan Sønnen – Jesus Kristus – er den personlige nøkkelen til å få hele arven. 

Elevene av Jesus, som kalles disipler, var en gang opptatt av hva de skulle få som lønn, siden de hadde brutt opp fra et vanlig liv for å følge etter Jesus. 

Jesus svarte: «Det er ingen som har forlatt hus eller brødre eller søstre eller mor eller far eller barn eller åkrer for min skyld og for evangeliets skyld, uten at han skal få hundrefold igjen …» 

Det er som om Gud i himmelen sier: «Setter du min Sønn først i livet ditt, hvis du ærer ham foran alt annet, får du alt det andre i tillegg. Det du har satt til side for å følge Jesus, blir mangedoblet i det evige livet.» 

Slik er verdivurderingene i Guds rike. Mange søker bare etter materielle skatter, og vil oppdage at de ikke gir noen varig glede. For hva sitter vi igjen med når vi skal ta farvel med denne verden? Da skal det vise seg at forholdet til mennesker og forholdet til Gud blir det aller viktigste. 

«Den som kjøper bildet av min sønn, får alt sammen. Auksjonen er slutt,» leste advokaten fra det merkelige testamentet. 

Den siste dagen skal bli preget av mange store overraskelser. For Jesus sa: «Mange som er de første, skal bli de siste, og de siste de første.»

OPM107 
 

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding