Gi en gave

Da potetgullet ble til

I dag skal det handle om poteter. Og vi hopper tilbake til året 1853 og til Saratoga Springs, en by i staten New York. Der arbeidet en kokk som het George Crum. For en kokk kan dagene være både lette og tunge, alt ettersom, i likhet med hvordan livet er for de fleste.

George Crum måtte snakke med en kunde som ikke var fornøyd. Den faste gjesten i kafeen hans syntes ikke de stekte potetene var sprø nok. Stadig vekk sendte gjesten potetfatet tilbake til kokken, fordi han ikke var fornøyd. Gang på gang hadde kokken prøvd å gjøre kunden tilfreds. Etter hvert ble det en ganske amper stemning mellom de to.

Kokken Crum tok etter hvert et radikalt initiativ. Han kastet de gamle potetene og kuttet opp noen nye. Han skar dem opp i papirtynne skiver og slapp dem ned i glovarmt fett. Så leverte han fatet med poteter til den overraskede gjesten. Etter at gjesten hadde smakt på et par potetskiver, så den fornøyde kokken Crum at han hadde oppdaget noe helt spesielt. Ja, det hadde han virkelig! En misfornøyd kunde hjalp Crum til å finne opp en av verdens mest berømte snacks: Potetchips, eller potetgull.

På grunn av mye fett og salt er vel ikke potetgull alltid det sunneste man kan spise. Men det går an å lage sitt eget potetgull. Oppskrifter fins på internett. Jeg har ikke tenkt å drive opplysning om kosthold i dag. Poenget mitt er å peke på hvordan frustrasjoner av og til kan føre til noe helt nytt og nyskapende.

Når virkeligheten ikke svarer til det vi har drømt om. Når vi ikke oppnår det vi hadde ønsket oss. Når forventningene ikke blir innfridd. Da står vi ved et veiskille. Vi kan gi opp, bli sure eller sinte. Men tiden kan være moden for å prøve noe nytt og dristig.

En slik dristig vending finner jeg eksempler på i Bibelen. Jeg kan peke på personen Josef i Det gamle testamente. Brødrene hans hadde solgt ham som slave, og senere hadde slaveeieren kastet ham i fengsel for noe han ikke hadde gjort. Deretter ble Josef glemt og isolert i et par år.

Men Josef mistet ikke motet og troen. Han stolte på at Gud ville bruke det som hendte, til å sette i verk noe virkelig godt. Og nettopp det hendte.

Da Josef og brødrene møttes igjen etter flere år, sa Josef: «Dere tenkte ondt mot meg, men Gud tenkte det til det gode, for å gjøre dette som vi ser i dag.»

Kanskje du er utsatt for misfornøyde og kranglete personer. Du er blitt frustrert for et eller annet. Har du med dette fått en viktig impuls for å lykkes? Kanskje den Far du har i himmelen, han som har vist sin kjærlighet ved å gi deg Jesus til frelse, kanskje han vil bruke det som frustrerer deg til noe godt? Det gjelder at vi er tålmodige og viser tillit, og at vi ber om å få åpne øyne så vi kan se Guds muligheter.

Potetgullet er allerede oppfunnet. Det er ikke sikkert du skal lage gull av poteter. Men kanskje du kan finne ditt eget gull i hverdagens trivialiteter. Det fins knapt noe så spennende som en hverdag levd i Guds ledelse.

OPM695

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Send oss en melding