Gi en gave
Makt eller tjeneste
Foto: Jasmin Ne/Unsplash

Makt eller tjeneste

Én menneskelig egenskap er antakelig ansvarlig for mer elendighet, død, håpløshet, krig og sult enn alt annet i verden til sammen. Denne egenskapen er lysten på personlig makt.

Alle har lyst til å være noe. Etter at vi blir bevisste om oss selv som selvstendige personer, får vi lyst til å klatre oppover den stigen som representerer makt og innflytelse. 
 
Vi snakker om gamle tilbøyeligheter i mennesker. Da slangen fristet Adam og Eva i paradiset, kom han med et lokkemiddel som ble helt avgjørende: – Når dere spiser av treet til kunnskap om godt og ondt, vil dere få åpnet øynene, og dere skal bli som Gud. 

Og siden den tiden har vi hatt lett for å erstatte kjærlighet med makt. Henri Nouwen sier: «Den lange og smertefulle historien til den kristne kirke er historien om mennesker som igjen og igjen ble fristet til å velge makt i stedet for kjærlighet, man ville ha kontroll i stedet for kors, man vil lede i stedet for å bli ledet.» 

Dette er en problematikk som går igjen gjennom hele Bibelen, gjennom historien og i den enkeltes liv.
 
Alle som har fått en lederposisjon, bør spørre seg selv: Har jeg tatt på meg denne rollen fordi jeg liker å herske over andre, eller ser jeg oppgaven som en mulighet til å stå til tjeneste for andre? 

Det er fort å la seg beruse av makten. En som nettopp hadde fått en direktørstilling, tenkte høyt i et stabsmøte og luftet en idé. Dagen etter var hun forbløffet over å oppdage at en gravemaskin var i gang med å virkeliggjøre denne ideen. 

Det er sagt at med makten er det som sjøvann – jo mer du drikker, dess tørstere blir du. Kanskje makt er det farligste rusmidlet?
 
Disiplene til Jesus hadde gått i skole i lang tid før de begynte å ane noe om motsetningen mellom makt og tjeneste. Like før Jesus skulle gå veien om korset, kranglet de om hvem av dem som kunne regnes som den største. Jesus skar igjennom ved selv å vaske beina til disiplene, et arbeid som slaver til vanlig måtte gjøre. Jesus sa: «Når da jeg, som er Herre og Mester, har vasket deres føtter, så skylder også dere å vaske hverandres føtter.»
 
Makt gir deg mulighet til å tråkke ned andre, ja påføre andre smerte. Makt uten kjærlighet er tyranni. Autoritet uten begrensninger gir undertrykkelse. Sannhet, rett og samvittighet må sette grenser for enn slik makt. «Der makten har rett, har retten ingen makt,» sier ordtaket.
 
Derfor må vi i omgang med andre mennesker stadig tenke på: Vi skal ikke herske, men hjelpe, ikke styre, men tjene, ikke herske, men vise kjærlighet.
 
– Store konger som Alexander, Caesar, Hannibal ble mektige og seiret over verden. Men de fikk ingen venner. Jesus grunnla sitt rike på kjærlighet, og derfor vil millioner følge ham og tjene ham, observerte Napoleon med rette. 

Jesus vinner menneskehjerter, det klarer ingen ved hjelp av tvang og makt.
 
Verden er fascinert av makt, og vi dyrker den makten vi klarer å oppnå. Men de første som tilba Jesusbarnet, var ikke de store og mektige, ikke de rike og fremstående. 

Det er mer makt i den åpne hånd enn i den knyttede neve. 

Makten er livsfarlig hvis den ikke er kombinert med ydmykhet og kjærlighet.

OPM311

 

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding