Gi en gave

FELLESGODER

Det kan være mye å hente av visdom fra mennesker som levde i en helt annen tid og på et helt annet sted. I dag vil jeg trekke fram noen tanker fra en mann som levde for 16–1700 år siden og het Augustin.

 Han var en av oldtidens største kristne tenkere og hadde klare meninger om hvordan vi bør forholde oss til penger og eiendeler. 

Han sa: «De som vil lage plass for Herren i sitt liv, bør finne sin glede ikke i privat, men i felles eiendom. Mangedoble det du gir. For på grunn av det som hver og en av oss eier for oss selv, blir det kriger, hat, uenighet, konflikter mellom mennesker, voldsomheter, uenighet, skandaler, synder, urettferdigheter og mord. På grunn av hva? På grunn av alt det hver enkelt av oss eier, det vi har hver for oss. Slåss vi om det som vi eier sammen? Vi puster inn luften sammen med andre, vi betrakter sola sammen med andre. Derfor er de velsignet som gjør plass for Herren, slik at de ikke søker sin glede i privat eiendom. La oss derfor eie minst mulig og ikke elske det vi eier, slik at vi gir rom for Herren,» skrev Augustin i oldtiden. 

Det kan nok være at Augustin hadde vel mye av et munkeideal som også kan ha sine svake sider. 

Men han peker på en verdi som er blitt borte på veien, en verdi vi ikke må miste: fellesgoder, det vi eier sammen med alle andre. 

Privat eiendomsrett er et gode som vi verdsetter høyt i et fritt, demokratisk samfunn. Men er det en dyd å beholde så mye for seg selv? Kan vi eie mer felles? 

Når du går tur i skogen, så er skogen din, der og da, for den er Guds, og ingen andre gjør krav på den. 

Når du tar inn på en feriehytte, så er den din der og da, for du har fått den til forvaltning, lånt den eller kanskje betalt din leie. 

Trenger vi betale for en masse ting vi eier, men ikke bruker? 

Kan vi bruke mer av fellesgodene og dele med andre det vi har? 

Må vi eie for å ha glede av noe? 

Augustin skrev: «Det brødet som du tar vare på, tilhører den hungrige. Den kappen som du har lagt til side i din garderobe, tilhører den nakne. De skoene som støver ned i ditt forråd, tilhører den som ikke har sko. Det gullet som du har gjemt i jorden, tilhører den trengende. Derfor, så ofte som du er i stand til å hjelpe andre, men nekter å gjøre det, så ofte gjør du noe urett,» sa Augustin. 

Dette er radikalt annerledes tankegods i en tid da hver og en av oss får titalls kilo reklame i posten hvert år, og databasene vet om vi kjøpte myke tøfler med kredittkort, om vi liker fluefiske eller felespilling, golf eller gullmynter, eller kjøper mye av visse medisiner. 

De vet om det som Jesus lærte oss for mange år siden: «Der din skatt er, vil også ditt hjerte være.» 

«Travel light» er et moderne slagord. Reis med minst mulig bagasje. 

Må vi eie så mye for å være lykkelige? 

Min verden behøver ikke være i mitt eie. Men alt er i min verden, fordi det er i Fars verden. 

Og han gir meg å nyte fellesgodene med takknemlighet etter hvert som jeg får bruk for dem.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Gavekonto: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Org. nr: 931983342

Send oss en melding