Gi en gave

HONNING

En honningbie lever bare fire–fem uker. Den arbeider hele denne tiden. Sammen med femti tusen andre arbeidere driver den flittig og samler nektar av blomstene.

Maten går videre til dronningen, til dronene, til neste generasjon bier - og til oss. 

Dronningen legger hele 1500 egg i døgnet. Så her er det høyt tempo. 

Gjennom sin korte levetid makter en bie å produsere bare en tolvtedel av en teskje med honning. 

Da er det ikke få livsverk som ligger bak et glass honning! 

Det burde gi oss respekt og ærefrykt for de flittige bienes arbeid. 

Jeg har for det meste tatt fram åndelige verdier i denne serien. Men her gjør jeg et unntak. 

Honning er ikke bare god mat, men en særpreget verdi, ja, honningen er noe helt spesielt, et næringsmiddel som er omtalt over 60 ganger i Bibelen, og som på alle måter gir respekt. 

Honning er ferdig tilberedt mat. Ingen menneskelig dyktighet trengs for å gjøre den mer egnet som føde. Foruten vann består honningen av fruktsukker, druesukker og rørsukker, som kan tas direkte opp i blodet. 

Dessuten inneholder honningen en rekke sporstoffer og mineraler som er sunne for oss, og litt maursyre som gjør at den ikke blir ødelagt. 

Når de i gammel tid skulle si noe fint om et land, sa de at det «flyter av melk og honning, det fagreste av alle land». 

Og da den forelskede skulle si noe riktig vakkert om sin brud, sa han: «Av honning drypper dine lepper, min brud! Honning og melk er under din tunge, og duften av dine klær er som duften av Libanon.» 

Mens døperen Johannes levde i villmarka, var maten hans «gresshopper og vill honning», står det skrevet. Det var enkel kost, men antakelig tilstrekkelig til å leve av. 

Det er ikke bra å spise for mye honning, for vi trenger noe mer enn bare sukkerholdig mat. 

Salomo skrev: «Har du funnet honning, så spis bare det du trenger av den, for at du ikke skal bli lei av den og spy den ut!» Vi trenger også mat som må fordøyes over tid. 

Men generelt sett gir Salomo dette rådet: «Min sønn, et honning, for den er god, og fin honning er søt for din gane.» 

Her er det tydelig at han bruker honningen som bilde på noe annet og dypere, for han fortsetter: «Akt visdommen like så gagnlig for din sjel! Har du funnet den, så er det en fremtid for deg, og ditt håp skal ikke bli til intet.» 

Med andre ord er gudsfrykten og den visdommen som er gitt av Gud, like verdifull for sjelen som honningen er for kroppen. 

Jeg nevnte at honning er ferdig tilberedt mat. På samme måte er det med den visdommen vi finner i Skriften. Det trengs ingen menneskelige påfunn eller tiltak for at den skal dekke menneskenes behov. 

Skriften har ord som kan gå rett til hjertet og tas opp i vår bevissthet uten vanskelige omveier. Bibelens ord er som honning.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding