Gi en gave

BRYLLUP

Mange i Norge har tatt opp den amerikanske bryllupsskikken med en lysseremoni. De som skal gifte seg, tenner hvert sitt brennende lys.

Det representerer deres enslige liv så langt. Sammen tenner de et stort bryllupslys som står i midten. Så setter de sine egne lys tilbake i stakene der de sto. De kan enten slokke dem eller la dem brenne fortsatt som et symbol på at deres egne personligheter fortsetter videre. 

Under slike bryllupsseremonier kan det være interessant å se om de nygifte etterlater sine egne lys brennende, eller om de slokker dem. Ved ett bryllup hendte det at bruden og brudgommen – etter å ha tent det store bryllupslyset – satte de to lysene brennende tilbake i stakene. Men så bøyde bruden seg over brudgommens lys, og med et glimt i øyet blåste hun ut ektemannens lys. Forsamlingen brast i latter. 

En av gjestene kommenterte etterpå: «Under bryllupsseremonien blir to til én. Under bryllupsreisen oppdager de hvem denne ene er.» En annen i dette bryllupet hadde lurt på hva som lå i at bruden slokket brudgommens lys etter at det felles bryllupslyset var tent. Han mente å ha funnet svaret: Ikke lenger noen flammer på si’! 

Det er laget mange vitser om bryllup, giftermål og ekteskap. De fleste har gode og sterke minner knyttet til bryllupet. Så er det også noe flott at nesten i alle kulturer i alle land blir ekteskapsinngåelsen feiret med en høytidelig seremoni og en stor fest. 

Bryllup er virkelig en verdi som ikke må bli borte for oss. Det sier noe om ekteskapets hellighet – at en mann og en kvinne forener seg for å stifte et hjem. Et samfunn er summen av alle hjemmene. Sterke hjem betyr sterke samfunn. Et godt bryllup er et utmerket utgangspunkt for samlivet. 

Når Bibelen skal bruke et bilde for å beskrive evigheten og hva de får oppleve, de som tror på Jesus i dette livet, omtaler den det hele som en bryllupsfest. Lammets bryllup er et vakkert bilde på Guds rike. Derfor sier Jesus i en lignelse: «Gå derfor ut til veikryssene og be inn til bryllupet alle som dere treffer på.» Vi er innbudt til bryllup i himmelen. 

Ved et bryllup hendte det at en gutt ble spurt om han kunne stå ved inngangen til kirken og vise folk til rette. Han skulle spørre om de var gjestene til bruden eller til brudgommen, så han visste hvilken side de skulle sitte på. Stor var overraskelsen da de fikk høre gutten spørre den første gjesten: «Hvem er du på parti med?» 

I et godt bryllup er vi ikke opptatt av å tenke partier. Da får vi en utvidet familie. Ved Lammets bryllup i himmelen skal det også bli slutt på alle menneskeskapte partier. Da blir Kristus brudgommen, og den ene menigheten av hans troende blir bruden. 

For en verdi og en glede – å tenke på festlige bryllup her i tiden, og så på den evige bryllupsfesten på den nye jord!

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding