Gi en gave
Seierssymbolet
pixabay

Seierssymbolet

Korset er symbolet som gikk fra å være et tapersymbol til å bli et seierstegn.


Denne søndagen er ikke helt lik en vanlig søndag. Store deler av det norske folket har kommet seg tidlig opp av sengen. Vi har benket oss foran TV-apparatene. Vi følger skiløpere som går et av de mange renn under de olympiske leker. Noen kilometer før mål rykker en av nordmennene fra resten av feltet. Minutter senere kommer hun alene inn på skistadionet. Luken ned til de andre konkurrentene har blitt så stor, at hun kan koste på seg de ekstra sekundene det tar å vaie med det norske flagget på vei mot målstreken. Hun vinner, vi vinner, Norge vinner! Seieren er vår! I midten av flagget i rødt, hvitt og blått finner du korsmerket. Seierssymbolet er et korsmerket flagg som blafrer i den kalde vinden på OL-stadionet. 

Samme formiddag som vi tar OL-gullet holdes det dåp i den lokale kirken. Før lille Kjell Åge skal døpes sier presten: «Jeg tegner deg med det hellige korsets tegn til et vitnesbyrd om at du skal tilhøre den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus og tro på ham.» Kun noen måneder gammel tegnes et kors over guttens kropp. Han har ved dåpen gått over fra døden til livet. Dette markeres med vann, noen ord fra Bibelen og at pastoren preger korsets tegn inn i guttens liv. 

I snart 2000 år har korset vært de kristnes symbol og varemerke. Vi tenker kanskje ikke over det, men korset var fra starten av et torturredskap, et tapssymbol. Å dø på et kors var den aller største fornedrelse (Fil.2,8) og vanære (Hebr.12,2) en straffange kunne oppleve. Korset markerte slutten for taperne blant taperne. 

Så, i løpet av noen tiår gikk dette symbolet over til å bli et seiers-symbol. Fortsatt så mange på de kristne som tapere fordi de bekjente seg til korset. Samme holdning kan vi fortsatt møte i dag. Da kan vi minne hverandre på den oppmuntringen Paulus gav til romermenigheten: «Men vi vinner mer enn seier ved ham som elsket oss.» (Rom 8,37). Hvordan vet vi at Jesus elsker oss? Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Jesus ble korsfestet for våre synder. 

Gullvinneren i OL vant seieren på grunn av egen dyktighet og skiferdigheter, styrke og utholdenhet. Jeg, TV-seeren, gjorde ingenting for å få del i den serien. Hun gjorde alt. 

Å være kristen er å være korsmerket. Heller ikke den seieren vant jeg ved egen kraft. Jeg fikk del i en annens seier. Vi vinner mer enn seier fordi vi får del i Jesu triumf på korset. Han gjorde alt.

TRV 052

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding