- Gud gjør store ting for kvinner
Den vakre brune murkirka er fylt opp av kvinner - og noen menn. Selv om det er hverdag, er det overraskende mange som har tatt veien for å treffe oss. Mennene er pastorer som representerer mange av de forskjellige kirkesamfunnene i Dodoma, Tanzanias offisielle hovedstad, et tegn på enheten som Noreas kvinnearbeid får være med og skape i landet.
Radio og bønn med stor betydning for den enkeltes liv
Kvinnene synger, danser, smiler og ler, og gir store klemmer til de langveisfarende. Som koordinator for Noreas kvinnearbeid, Prosjekt Hanna, har jeg reist i dette vakre landet i mange dager allerede. Jeg har opplevd på kroppen gjestfriheten, gleden og begeistringen jeg har hørt om fra dette fargerike landet. Over alt er vi blitt møtt med kjærlighetserklæringer, gaver, sanger, og ikke minst vitnesbyrd om hva Noreas arbeid betyr i de enkelte sine liv. I fire år har Norea sendt kvinneprogrammet Håpets kvinner på lokale radiostasjoner i Tanzania. Norea jobber gjennom bevegelsen Prosjekt Hanna i landet, og den samme bønnekalenderen som blir sendt ut til flere hundre forbedere i Norge, spiller også en stor rolle i bønnearbeidet i Tanzania. På tvers av kirkesamfunn og sosialt lag møtes kvinner i Tanzania for å be for hverandre, og for de bønneemnene som menn og kvinner i 123 andre land hver dag løfter fram for Gud i bønn.
Dagens bønneemne
Også i dag ber vi for dagens bønneemne, er mødre som er forlatt av sine ektemenn. Fra mange grupper i kirkerommet går det bønner opp til Han som kan gjøre noe med situasjonen for de mange kvinner som er blitt forlatt av sine menn. Etterpå er det mange som trenger å dele sine vitnesbyrd: - Jeg kjenner meg igjen i det vi ba om, forteller den ene etter den andre. De vitner om nød, sorg og økonomiske vansker, men at Gud har hjulpet. En kvinne forteller at et av radioprogrammene hadde tatt opp akkurat dette temaet og fått henne til å starte en gruppe for å hjelpe kvinner i samme situasjon.
Esther Muhagachi er koordinator for Prosjekt Hannas bønnearbeid i Dodoma. Hun er full av begeistring og takknemlighet over hva bønnearbeidet har betydd for kvinner i Dodoma-distriktet hun har ansvar for: Esther Mugachi er frivillig leder for Prosjekt Hannas arbeid i Dodoma-distriktet
-Kvinner i Afrika går igjennom så mange vanskeligheter. I bønnegruppene oppmuntrer vi hverandre, vi deler vitnesbyrd, og vi ber for hverandre. Når vi begynner å be, ser vi at Guds kraft virker.
Sønnen som vendte hjem
Esther vil så gjerne oppmuntre også norske kvinner til å være med i bønnearbeidet:
- Personlig har jeg opplevd så mange bønnesvar, sier hun. En hendelse har særlig gjort inntrykk på henne:
- En kvinne i bønnegruppen hadde en sønn som hadde forlatt barna sine, og hun som bestemor satt igjen med aleneansvar. Vi ba om at denne sønnen måtte komme hjem, og vi sa: Titus. Hvor enn du er – kom hjem igjen! Bare to dager etter kom Titus hjem igjen! Esther stråler og forteller:
-Når Gud svarer mine bønner, kan han svare alle!
Den pensjonerte presten vil tjene kvinner
Bønnearbeidet som Norea støtter gir store ringvirkninger i menighetene. Kvinner kommer sammen på tvers av kirkesamfunn, og skaper en enhet blant kristne. Pastorer og kirkeledere er begeistret over denne utviklingen. Pastorer i bønn for verdens kvinner Den pensjonerte presten Yohannes er 73 år gammel. Han går til fots over store avstander i Dodoma by for å dele ut den månedlige bønnekalenderen. Men, Yohannes, blir du ikke sliten? Du er jo en gammel mann, spør jeg ham.
Det brune, gamle ansiktet blir til ett eneste stort smil. Han rister på hodet.
- Nei, jeg blir ikke sliten. Jeg kjenner at Gud gir meg styrke i beina til å gjøre dette hver eneste måned. Den dagen jeg hørte om dette arbeidet, fikk jeg en nød i mitt hjerte til å gjøre noe for kvinner i Tanzania. Det er så mange som har det vondt, men jeg ser at Gud virker gjennom bønn. Derfor vil jeg bruke min tid og mine gamle bein til denne tjenesten, sier han og smiler.
Med egne øyne har jeg vært vitne til at det arbeidet vi er med på i Tanzania, både gjennom radioprogrammer og bønnearbeid, nytter. Til tross for en vanskelig hverdag for veldig mange, finner de trøst, styrke og hjelp i radioprogrammer og i bønnefellesskapet. Vi vil så gjerne nå enda flere. Vil du være med?
Elisabeth Lillebø Sæth
Koordinator, Prosjekt Hanna.