Hjertebrev til verden
Forlikelsens tjeneste
«Forlikelsens tjeneste» er et sjeldent uttrykk. Men det er viktig. Noen trengs for å skape forlik. Behovet for forsoning, forlikelse, stifte fred og få folk til å komme overens skriker til oss fra alle kanter. Fremmedgjørelse mellom mann og kone, foreldre og barn, - vi merker det på arbeidsplassene, mellom rike og fattige, mellom forskjellige folkegrupper.
Jeg er overbevist om at konflikter kan løses ved at Guds nåde får virke mellom oss. Vi trenger ikke la det onde og ødeleggende og fremmedgjørende og brutte overta livene våre og holde oss borte fra kjærligheten. Vi kan overleve og få et helt nytt liv ved å si ja til tilgivelsen.
Gud reparerte
Gud gjorde det mulig for oss å reparere forholdet til andre da han tok initiativet til å reparere forholdet til seg selv. Det gjorde han ved å sende sin sønn Jesus til verden. Jesus gjenopprettet forholdet vårt til Gud ved å lide følgene av våre feil og fall – på vegne av oss. Med Jesus har Gud gjort opp regnskapet med oss, og nå kaller Gud oss til å gjøre opp regnskapet med hverandre, ja, også hjelpe alle andre mennesker til å gjøre opp forholdet til Gud.
Hvordan blir vi helt nye mennesker når vi tror på Jesus? Vi kan sammenligne med hvordan vi retter feil i et manuskript. I gamle dager hadde vi en hvit lakk som vi brukte til å male over de feilene vi hadde skrevet med blekk eller skrivemaskin. Det ble som en hvit flekk på papiret. Og så kunne vi skrive det riktige oppå der. Men det ble ikke så pent, og av og til ble ikke feilen skjult fullstendig. Det skinte igjennom og sa: - Du har gjort en feil! Korrekturlakken dekker bare delvis feilene våre, og den sier til alle og enhver at her er det gjort en rettelse.
Det er annerledes med en datamaskin. På skjermen kan vi fullstendig stryke ut og skrive på nytt. Du kan om du vil begynne helt på nytt igjen, og ingen merker det. Du kan fjerne ett ord, en setning, ja, gjerne alt du har skrevet.
Mer enn korrekturlakk
Jesus lager forandring i livet ditt, ikke bare med korrekturlakk, for å dekke over syndene. Han sletter dem ut fullstendig, hvis vi slipper ham inn i hjertene våre.
Ja, Jesus gjør det bedre enn en datamaskin. Hvis vi gjør en mer omfattende feil, så sendes det hele til papirkurven på skjermen. Derfra kan vi fiske det opp igjen, hvis vi ønsker det. Av og til oppfører vi oss som om vi tar fram igjen det mislykkede og føler oss skyldige en gang til. Men Jesus foretar en «complete delete» - en fullstendig utslettelse av syndene våre. De er totalt, absolutt forsvunnet for evig i hans regnskap. Det fins ikke noen papirkurv hvorfra de kan hentes opp igjen.
Paulus fremmer ikke en slags prutte-forlikelse. Hele gjelden er gjort opp på korset og tilgitt ved Guds nåde. Han har utløst en flom av tilgivelse og velvilje. Å bli forlikt med Gud fører til at vi får lyst til å dele Guds forlik og nåde med alle mennesker.
Ball i bestestua
En gutt som het Jon, lekte med ball inne i stua. Dette var imot reglene, han fikk ikke lov til å kaste ball i bestestua. Plutselig traff han en vase, den falt i gulvet og knuste.
- Huffameg, nå kommer mamma til å gi meg juling! tenkte Jon. Ivrig prøvde han å reparere vasen med lim og tape, men han fikk det ikke til. Derfor la han alt i en haug på gulvet og gjemte seg på rommet sitt.
Snart kom moren hjem, og han hørte at hun ropte på ham: «Jon, vet du hvem som har knust vasen? Den er knust i tusen biter.»
Jon prøvde å ta mot til seg, men så sa han: «Nei, mor, jeg vet ikke.»
Han gruet seg for hva hun ville si: «Det er ganske merkelig,» sa hun da hun dukket opp i døra til rommet hans. «Samme hvem det er som har knust vasen, så vil jeg si en takk. Jeg har aldri likt den vasen.»
Dette kaller jeg kjærlighet. Og det er et blekt bilde på Guds kjærlighet, vist oss i og med Jesus.
Vi har også en masse porselensbiter i livene våre. Men i stedet for å bli straffet for feilene, har vi fått ta imot en kjærlighet som er mye større enn det vi har kunnet tenke oss. For Jesus har kommet inn i vår verden og har gitt seg selv i stedet for oss.
En god nyhet
Er ikke dette en god nyhet som det er verdt å markedsføre?
Paulus sammenligner troende mennesker med brev, «skrevet i våre hjerter, kjent og lest av alle mennesker». (2. Kor 3,2) Hjertebrev til verden. Noen gjør det så konkret som å ha en t-skjorte på seg, utenpå hjertet, som blir en tankevekker.
Jeg har lest om en berømt fotograf i Hollywood som het Harry Langdon. Jeg hadde ikke hørt om ham før, men han har tatt berømte bilder av store kjendiser, både filmstjerner og politikere.
Men en dag traff han på ei jente som sto i en helsekostbutikk, og hun hadde denne teksten på t-skjorta si: «Sannheten vil frigjøre deg.» Det er jo noe Jesus har sagt. Harry ble opptatt av denne teksten. Han følte seg ikke fri. Han følte det som han satt fast i en felle i livet sitt. Han kom i prat med jenta, og hun ba ham bli med til en gudstjeneste i kirken. Han ikke bare kom dit, men han fant fram til troen på Jesus der! Han fant sannheten. Han fant frihet der, akkurat som ordet hadde lovet.
Men i første omgang betydde denne nye troen en katastrofe for ham i yrket som fotograf. Han prøvde å omvende alle kundene ved å peke på feilene i livet deres. Men det likte de ikke. Og kundene sluttet å komme. Han tapte inntekter. Til slutt gikk Harry til presten og spurte hva han gjorde galt.
«Jeg skjønner du vil gjøre det beste,» svarte presten. «Men folk ser bare dømmesyke hos deg. Bibelen sier at vi må elske hverandre og overlate dommen til Gud. Jesus kom ikke til verden for å dømme verden, men at folk skal bli frelst ved ham.»
Dermed forandret Harry Langdon seg en gang til. Nå ser han menneskene i et nytt lys. Han ser på dem som Gud har skapt dem til å være. Og som en dyktig fotograf fokuserer han på det.
Drive andre bort fra troen
Mange kristne er dessverre ikke så flinke til å fokusere riktig. Derfor driver de andre bort fra troen, og det er jo trist. Noen mennesker har en spesiell omvendelsesopplevelse, men den har ført til at de ser ned på andre som ikke ser verden med deres opplevelsesbriller, og de søker å unngå andre mennesker.
Men hvis din omvendelse er ekte, skjer akkurat det motsatte. Paulus skriver: «Så kjenner vi fra nå av ikke noen etter kjødet [på menneskelig vis].» (2. Kor 5,16) Når vi blir nye mennesker i Kristus, ser vi andre på en ny måte. Vi ser dem som mennesker som Gud strekker hånden ut mot i sin kjærlighet, akkurat som han rakte sin gode hånd ut mot oss. Men nå rekker han den gode hånden ut ved hjelp av oss.
Sanne disipler av Jesus blir ambassadører for tilgivelse, forlikelse og forsoning. «Så er vi da sendebud i Kristi sted, som om Gud selv formaner ved oss. Vi ber i Kristi sted: La dere forlike med Gud!» (2. Kor 5,20)
Uttrykket «i Kristus» er veldig viktig for Paulus. De som har tellet, har funnet at det er brukt 169 ganger. Å være «i Kristus» er å ha kommet i et nytt forhold til vår skaper, med hverandre, og den verden som er utenfor døren vår.
Det betyr en ny retning for livet. Før var vi mest opptatt av oss selv, men nå lever vi for Gud. Nå er ikke det viktigste at vi har det behagelig selv, men at vi får leve i samsvar med Guds vilje. Om Jesus vil vi si: «Fordi han døde for meg, vil jeg leve for ham.»
«Dere er Kristi brev,» står det i Bibelen. «Det er ikke skrevet med blekk … men i hjerter» (2. Kor 3,3) Hjertebrev til verden.
Ikke toll på kjærlighet
En mann som reiste rundt som selger, følte seg ofte ensom. Han savnet familien sin de lange reisedagene. Men datteren hans ga ham en god gave som var en fin hjelp mot hjemlengselen. Det var en femten centimeter høy tøyfugl av filt, faktisk en pingvin med store øyne og gule føtter. Til venstre vinge var det festet med sikkerhetsnål en merkelapp. Der sto det skrevet: «Jeg elsker pappa.»
Selgeren ga straks denne lekepingvinen hedersplassen i kofferten. Litt etter ble han tatt til side på flyplassen etter en utenlandstur. Tollmyndighetene ville sjekke om han hadde noe som det skulle betales toll for. En tollbetjent gravde opp pingvinen i kofferten, holdt den opp og sa: «Takk Gud for at vi ikke forlanger toll på kjærlighet, for i så fall måtte du ha betalt en stor sum.»
Ja, det er godt det ikke er toll eller moms eller skatt på Guds kjærlighet, for da ville vi aldri blitt ferdig med å betale. Nei, vi trenger ikke betale i det hele tatt. Guds kjærlighet er gratis.
Men denne kjærligheten drar på oss. Den kaller oss til å bli forvandlet, at vi lever et liv som ligner mer på Jesu liv. Vi ber om å få nye holdninger. Vi ber om at Gud må holde oss i sentrum for hans vilje. Er du og jeg blitt slike nye skapninger i Kristus?
Jesus vil komme ut
Tom og Tomas leker doktor. De er begge fire år. Tom holder stetoskopet inntil sitt eget hjerte slik at Tomas kan lytte. Han blir helt stille. «Hva hører du?» spør Tom. Tomas svarer: «Jeg hører Jesus. Han går omkring.» Men så legger han til: «Hvorfor kan ikke Jesus komme ut?»
Å ha Jesus i hjertet er fint. Men han ønsker å komme ut. Han vil være et hjertebrev til verden – ved hjelp av deg. Han vil at hans kraft og nærvær skal bli kjent gjennom oss – overfor andre, når vi vandrer i Kristus. «Likesom dere altså tok imot Kristus Jesus som Herren, så vandre i ham.» (Kol 2,6)
Jeg har lest at hvert sjuende år er vi helt nye mennesker. Hver celle i kroppen består av nye grunnstoffer og atomer og jeg vet ikke hva. De blir skiftet ut fullstendig i løpet av en sjuårsperiode
Vi trenger ikke vente sju år. Vi kan begynne nå ved å bekjenne vår nød, ved å si ja til den Gud som har sagt ja til oss i Kristus Jesus, og ved å bli hjertebrev, kjærlighetsbrev, ambassadører til verden, gå inn i en forlik- og tilgivelsestjeneste overfor alle vi møter.
OPL304
av Asbjørn Kvalbein