Gi en gave
Etikk på jobben

Etikk på jobben

Den kjente malekunstneren Marc Chagall skal ha sagt: «Når jeg har fullført et bilde, holder jeg opp et eller annet Gud-skapt objekt ved siden av det. Det kan være en stein, en blomst, en gren fra et tre, eller mine egne hender. Dette er som en endelig test. Hvis maleriet står seg ved siden av noe som mennesket ikke kan lage, er bildet ekte. Hvis det blir en kollisjon, dreier det seg om dårlig kunst,» sa Marc Chagall.

Spørsmål om ekthet er viktig i forhold til all menneskelig aktivitet, enten det gjelder kunst eller arbeid. Kan det jeg gjør, tåle lyset? Handler jeg i samsvar med god etikk? 

Etikk kan bety nesten hva som helst. Nesten alle arbeidstakere og forretningsfolk vil si de handler etisk, til tross for at ikke alle har sin integritet i behold. 

Da blir det ikke bare snakk om å definere sin egen etikk. Holder det jeg gjør, i forhold til skaperverkets egne lover? Kan jeg holde noe som ikke er skapt av mennesker, opp mot det? Ja, enda mer: Holder det i forhold Ham – Gud – som har skapt alt? 

Jeg kan vite en del om hva som er rett og galt. Men når det kommer til stykket, handler det om vilje. Vi kan vite om det rette, og så spørs det om vi gjør det. Bibelen sier: «Den som ... vet hva godt han burde gjøre, men ikke gjør det, for ham er det synd» (Jak 4,17). 

Etikken for en offentlig myndighet er bestemt av lovene. For filosofene er etikk et begrep. For religionen er etikken moral. Men i forhold til Gud handler etikken om lydighet. 

For å leve i en slik lydighet overfor Gud, trenger vi først og fremst å lære hva Bibelen sier om de forskjellige etiske spørsmålene. Stoffet jeg her legger frem, har jeg i stor grad hentet fra en forkynner som heter Jerry White.

1. Gi full verdi for pengene

I den gamle Moseloven står det (5. Mos 25,13–16): «Du skal ikke ha to slags vektsteiner i din pung, en stor og en liten. Du skal ikke ha to slags efa i ditt hus, en stor og en liten. Hele og rette vektsteiner, hel og rett efa skal du ha. Da skal du leve lenge i det land Herren din Gud gir deg. For hver den som gjør slikt, hver den som gjør urett, er en styggedom for Herren din Gud.» 

Denne tanken om å bruke ærlige vekter finner vi flere ganger i Det gamle testamente. Helt fram til for en generasjon eller to siden brukte man balansevekter, og da ble riktig vekt avgjort ved å bruke lodd eller steiner på den andre siden. Da kunne man selvsagt snyte ved å bruke lodd som så like ut, men som i virkeligheten veide for mye eller for lite. Det var som om de la på litt større vekt ved å presse litt ekstra med fingeren. Gud avviste og forbød en slik svikefull handlemåte. 

Prinsippet bak dette budet om ikke å bruke forskjellig mål var at man skulle være rettferdig i all handel. En skulle gi fullt mål i forhold til det man betalte for, ifølge det som var avtalt. Ærligheten handlet både om kvalitet og mengde. 

Ærlighet vil få en kristen til å bli forsiktig med bare å spørre etter «hva markedet kan tåle», eller til og med «hva markedet krever», hvis produktet eller tjenesten egentlig har en tvilsom verdi. En kristen som driver forretning, må ta ansvar for kvaliteten på det en selger, og så fastsette en rettferdig pris. Å presentere et produkt med dårlig kvalitet til samme pris som et produkt med bevislig høyere kvalitet, innebærer uærlig vekt. 

Villedende reklame er blitt vanlig. Forbrukerorganisasjoner prøver å slå ned på det, men det forekommer likevel. Kristne bør holde seg unna slikt. De bør heller risikere å lide økonomisk tap fremfor å ta skade på sin samvittighet. 

Selv om et ry basert på ærlighet og god kvalitet i lengden vil lønne seg, tar det tid å bygge opp en slik troverdighet, og det krever innsats å holde den oppe. Det kan være fristende å hente inn kortsiktig, men uærlig gevinst. 

Men la oss se på spørsmålet om en ærlig vekt fra en annen synsvinkel: Hva er en ansatts ansvar overfor arbeidsgiveren? 

En kristen arbeider er av Skriften bundet til å gi et fullt dagsverk for en full dags betaling. Han eller hun har også forpliktelser til å gjøre arbeidet på den måten som ønskes. 

Kan en kristen da med god samvittighet delta i en gå-sakte-aksjon, eller bevisst gjøre dårlig arbeid? Bibelens svar er nei. Vi er ansvarlige for å gjøre vårt beste og være lojale og lydige mot våre arbeidsgivere. Det kan finnes tilfeller da arbeidsgiveren er urettferdig eller uærlig, og da fins det legale og godtatte måter å sette ord på det som foregår, og få forandret situasjonen. 

Bibelen sier: «Det dere gjør, gjør det av hjertet, som for Herren og ikke for mennesker» (Kol 3,23). 

Han sa at tjenere skulle adlyde sine herrer, ikke bare som «øyentjenere som bare vil gjøre mennesker til lags, men som Kristi tjenere, så dere gjør Guds vilje av hjertet» (Ef 6,6).

2. Vær ærlig og sann

Kan vi være helt ærlige uten å få en masse byrder å bære på? Må man være absolutt sann i alle småting? Hva innebærer fullstendig ærlighet? 

Bibelen sier: «Vi snubler alle i så mangt. Den som ikke snubler i tale, er en fullkommen mann, i stand til å holde hele legemet i tømme» (Jak 3,2). 

Denne setningen har to poenger som er spesielt interessante. For det første klarer vi ikke å unngå å synde med tungen vår. Selv når vi har til hensikt å snakke sant, glipper det ofte for oss, og vi kommer til å kommunisere en halvsannhet eller til og med en løgn. 

Det andre poenget er at hvis vi vokter og kontrollerer tungen, er vi i stand til å kontrollere hele kroppen. 

Tenk hva dette innebærer. For en motivasjon for å vokte hva vi sier! Denne uttalelsen fra Bibelen sier at hvis vi kan ha kontroll med hva vi sier, kan vi også styre våre tanker, motiver og handlinger. 

Vi bør alltid snakke sant, så langt vi kjenner sannheten. Vi har både frihet og makt til å være helt ærlige. «Legg vinn på det som godt er for alle menneskers øyne!» (Rom 12,17). En engelsk parafraseoversettelse sier det slik: «Gjør ting på en slik måte at alle kan se at dere er ærlige tvers igjennom.» Vi bør derfor snakke sant – til alle. 

Selv om vi av og til svikter, bør vi ha som intensjon å være helt ærlige overfor arbeidsgiveren vår, medarbeiderne, de ansatte og kundene. En ansatt bør være ærlig overfor arbeidsgiveren når det gjelder tiden, ved å fortelle om hva en har rukket og ikke rukket, med å fortelle om sin evne til å gjøre en konkret oppgave, med å fortelle om utgifter osv. 

På samme måte skal en arbeidsgiver være forpliktet til å være helt ærlig overfor sine ansatte og underordnede. I den gamle Moseloven står det:
«Dere skal ikke stjele, og dere skal ikke lyve. Ingen av dere skal gå svikefullt fram mot sin neste ... Du skal ikke frata din neste noe med urett og ikke rane noe fra ham. Du skal ikke la en dagarbeiders lønn bli natten over hos deg til om morgenen» (3. Mos 19,11 og 13). 

Å holde tilbake lønningen, å lure en ansatt når det gjelder betaling eller jobbens omfang, eller på annen måte bedra en ansatt, er å være uærlig. 

Ærlighet i forhold til kunder er lønnsomt, men hva med fullstendig ærlighet – særlig overfor kunder som ikke kjenner til den egentlige verdien eller kvaliteten av et produkt de står i ferd med å kjøpe? Skal du da informere uten å være oppfordret til det? Ifølge Bibelen bør du det, selv om du kanskje mister et salg. 

Dette får oss selvsagt til å evaluere produktet både når det gjelder kvalitet og pris. Det er ikke galt å produsere og selge produkter med lavere kvalitet, men det er uærlig å avertere og selge dem som produkter med høy kvalitet.

3. Stå til tjeneste – vær en tjener

Det var en som påsto at kristne forretningsfolk opererer på samme måte som ikke-kristne: Profitt, produkter, personer og prinsipper – i den rekkefølgen. 

Kristne ser gjerne seg selv om Guds tjenere. Hvem ville ikke synes det er fint å være en tjener for en konge? Men når det gjelder å tjene enkeltpersoner, begynner vi å spørre etter følgene. Vi føler oss edle når vi tjener Gud, vi føler oss ydmyket når vi må tjener personer, særlige dem som ikke kan yte noe igjen. 

Likevel viste Kristus seg som et forbilde for oss: «Menneskesønnen er ikke kommet for å la seg tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv til en løsepenge i manges sted» (Matt 20,28). For å være en Guds tjener må vi være tjenere for enkeltmennesker. Denne tankegangen bør ligge til grunn i alle våre handlinger i arbeid og forretninger. 

Service er et viktig ord for alle organisasjoner og firmaer. Men å vise service uten å ha som mål å selge, er noe helt annet. Hvis vi vil ha Guds velsignelse, vil vi tenke først og fremst på hva som er best for kundene våre, og av hjertet prøve å tjene dem.

4. Ta personlig ansvar

Vi prøver ofte å skyve fra oss ansvaret når vi har gjort noe tvilsomt. Vi sier kanskje at det hele skyldes en tabbe som er gjort før vi fikk noe med saken å gjøre. Ethvert firma har sine svakheter som har utviklet seg ut fra tidligere rutiner. Men det er ingen unnskyldning for en ansatt som vil opptre etisk. 

Vi er alle ansvarlige for våre egne handlinger og avgjørelser. Et stikkord for etikk på jobben må være personlig ansvar. 

En gutt spurte faren sin: «Hvordan kan jeg spise egget uten at jeg ødelegger skallet?» Faren tenkte seg om en stund, men måtte innrømme at han ikke hadde noen løsning. Gutten svarte: «Ved å få en annen til å ødelegge det for deg.» 

Det er lettvint å skyve ansvaret over på andre. 

Bibelen sier: «Enhver som blir fristet, dras og lokkes av sin egen lyst» (Jak 1,14). 

Vi er helt ansvarlige for våre egne handlinger, ikke bare for Gud, men også for enhver domstol. Når vi handler i strid med god etikk, har vi bare oss selv å skylde på. La oss ikke sløvt gli inn i den tankegangen som råder til enhver tid. 

Det er lett å tenke at det vi gjør nå, er ikke virkelig galt, og så kan det skje at når handlingene er ulovlige, har man mistet kontrollen. Vi har gått fra dårlig etisk oppførsel til ulovlige handlinger uten å være klar over det. 

Derfor blir enhver kristen advart: «Skikk dere ikke lik denne verden» (Rom 12,2), eller som det også oversettes: «La ikke verden omkring dere presse dere inn i sin egen form.» 

Hvis vi reagerer mot praksis som er uetisk, kan vi risikere å miste jobben. Men hvis firmaet bevisst vil drive tvilsom praksis, vil vi antakelig ikke ønske å arbeide for det. Samvittigheten vår vil raskt bli sløvet hvis vi stadig må føye oss etter urettferdige måter å gjøre ting på.

5. Ta rettferdig fortjeneste og gi rimelig lønn

Av de fem punktene som er tatt fram her, kan det å ta imot en rimelig fortjeneste være det vanskeligste å beskrive, definere og forsvare. 

Forbrukerne vil gjerne at produsenten skal ha så lite fortjeneste som mulig. Men de som driver handel, vet at fortjeneste er nødvendig om en skal overleve. Dessuten bør visse varer eller tjenester gi større fortjeneste for å dekke opp for ting som er mindre lønnsomme og går saktere. Derfor kan en selger si at noe er en rimelig fortjeneste, mens kunden vil si den er urimelig. 

Vi kan ikke si noe absolutt om hva som er rimelig eller urimelig fortjeneste. Enhver mann eller kvinne som har ansvar i dette, bør arbeide seriøst med spørsmålet der en er satt. Men også her kan en anvende det ordet av Jesus som ofte blir sitert, men sjelden blir anvendt, «den gylne regelen»: «Som dere vil at menneskene skal gjøre mot dere, slik skal dere gjøre mot dem» (Luk 6,31). Selgeren bør tenke seg inn i kjøperens situasjon og spørre om prisen er riktig og rettferdig. 

Rettferdige priser og rettferdige lønninger kan ikke skilles fra hverandre. Er vi villige til å være tilfreds med den lønnen vi får, eller ønsker vi alltid å få mer, uansett hva vi har nå? Både arbeidsleder og ansatt må ha en rettferdig lønn. 

Døperen Johannes sa til noen soldater, og det er relevant for ansatte også i dag: «Press ikke penger ut av noen med vold eller falske anklager, og la dere nøye med den lønnen dere har» (Luk 3,14). 

En kristen vil ikke bruke maktmidler for å få høyere lønn. For en kristen er ikke opptatt av å tjene seg selv, men andre. En kristen er annerledes. Han eller hun er i stand til å være fornøyd. 

Skal vi da aldri be om høyere lønn? Jo, en kan spørre, men en må være tilfreds med en lønn som er rettferdig og riktig i forhold til tiden en bruker, innsatsen en gir, og ansvaret en har. 

Arbeidsgiveren har også et oppdrag fra Bibelen om å betale en rettferdig lønn, «for arbeideren er sin lønn verd» (Luk 10,7). Fortjeneste og lønn må stå i et forhold til hverandre, for det er arbeidsinnsatsen som gjør fortjenesten mulig.

I arbeidslivet har vi lett for bare å overta andres holdninger. Vi hører så mange argumenter for «godtatt praksis» at vi begynner å tro på det – selv om vi vet at denne godtatte praksisen er tvilsom. Hvorfor lage bråk om «småting» som egentlig ikke betyr så mye? Når det kommer til stykket, har firmaet satt av penger til å dekke noen tap. 

Men heldigvis har vi retningslinjer for hva vi bør gjøre – ut fra Guds perspektiv. Og vi kan bruke disse bibelske prinsippene hver dag, enten vi er plassert i den ene eller den andre sammenhengen. 

OPL003

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Gavekonto: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Org. nr: 931983342

Send oss en melding