
Tanzania
Målgruppe: Swahilitalende kvinner i Tanzania og på Zanzibar og Pemba
Folketall: Ca 56 millioner, derav 1,3 millioner på Zanzibar og ca. 500 000 på Pemba.
Partner: TWR
Prosjektperiode: 2023-2024
Årlig støtte: 350 000 kroner.
Norea startet kvinnearbeidet Håpets Kvinner i Tanzania i 2010, og vi kan se tilbake på mange år hvor radioprogrammer, bønn og praktisk omsorg har hatt en enorm betydning for mange kvinner. Rett over halvparten av Tanzanias befolkning på 56 millioner regnes som kristne. Norea retter sitt arbeid i Tanzania - som ellers - inn mot unådde folkegrupper. Det er fortsatt områder i Tanzania som er unådd med evangeliet. Vi har derfor et særlig fokus på den muslimske øya Zanzibar, hvor det er mindre enn 2% kristne. Vi har også startet opp et nytt prosjekt på øya Pemba, der evangeliet fortsatt ikke er kjent.
Radioprogrammet Håpets Kvinner forteller jenter og kvinner at de er høyt elsket av Gud, i et samfunn hvor de ofte regnes som mindreverdige. I tillegg til bibelsk opplæring og undervisning, fokuserer hvert program på undervisning om fysisk og psykisk helse, ernæring, hygiene og forholdet til andre mennesker. Programmet styrker de kristne og skaper enhet blant dem, noe som er særlig avgjørende på Zanzibar, hvor ganske få er kristne. Selv om programmene er laget primært for kvinner, er det også mange menn som lytter til sendingene.
Et særlig fokus på Zanzibar
Zanzibar består av to hovedøyer, Unguja og Pemba, i tillegg til flere småøyer. På Unguja er 97 % av befolkningen muslimer, mens Pemba har hele 99,7 % muslimer. Kristne utgjør en svært liten minoritet, mindre enn 2 % av befolkningen. Denne marginaliserte gruppen møter ofte utfordringer som forfølgelse og sosial ekskludering i et samfunn dominert av islamske tradisjoner.
Norea Mediemisjon har hatt arbeid på Zanzibar siden 2014 gjennom Håpets Kvinner. Dette arbeidet har vært en viktig plattform for å nå kvinner med evangeliet og bygge fellesskap. Gjennom dette prosjektet har mange kvinner allerede opplevd oppmuntring og støtte, og styrke til sin tro. Det er også kvinner som har kommet til tro på Jesus Kristus.
Zanzibars historie er dypt preget av slavehandel, noe som har etterlatt dype sår i befolkningen. Å arrangere det første traumekurset på stedet for slavehandel gav en sterk symbolikk og understreker behovet for helbredelse. I tillegg til den historiske definisjonen av slaveri, er det også en åndelig dimensjon. Mange på Zanzibar lever i åndelig slaveri, fanget i tradisjoner og et liv uten friheten som finnes i Kristus. Vår bønn og vårt ønske er at de skal få møte Jesus, oppleve Guds nåde, og bli satt fri.
Forskning på holocaust-overlevere viser at traumer kan overføres genetisk gjennom flere generasjoner. Dette gjør traumebehandling på Zanzibar ekstra viktig. Et overveldende antall kvinner på Zanzibar bærer på livssår og traumer fra seksuelle overgrep, vold, ensomhet, barnedødelighet og andre utfordringer. Gjennom kunnskap og åpenhet om traumer kan de oppnå helbredelse og bli i stand til å være vitner i sine lokalsamfunn.
Prosjektet Hagars reise er et pilotprosjekt som varer ut 2025. Prosjektet er finansiert av øremerkede midler og er utviklet for å lære om traumer og veilede kvinner mot helbredelse. Prosjektet drives i samarbeid med Tabita Go, som også er partnere på den økonomiske siden gjennom en MOU-avtale. Vårt ønske og bønn er at vi skal se et prosjekt som kommer på beina og fortsetter som en del av Noreas arbeid utover pilot-perioden.
Forankret i bibelske sannheter legger Hagars reise vekt på grupper og et innledende traumekurs i tillegg til radioprogrammer.
Hagars reise er oppkalt etter Hagar, en kvinne fra Bibelen som mange kan kjenne seg igjen i. Hagar var en slavekvinne som opplevde å bli marginalisert, forlatt og dypt såret av omstendighetene i livet sitt. I hennes mørkeste øyeblikk møtte Gud henne i ørkenen og ga henne løfter om håp og fremtid. Hagar kalte Gud "El Roi" – den Gud som ser meg – og hennes historie minner oss om at Gud ser de usynlige og bryr seg om deres smerte.
Hagars reise en serie på 10 radioprogrammer og en kortere «epilog» som underviser kvinner om traumer og helbredelse. Programmene er bygget rundt bibelske sannheter og tilpasset lokale kulturelle forhold. Målet er å gi kvinner verktøy for å forstå og bearbeide sine egne erfaringer, samtidig som det skapes fellesskap og håp.
Tabita Go – En partner for helbredelse
Tabita Go er en kristen organisasjon med et sterkt kall til å bringe håp, helbredelse og frihet fra traumer til kvinner og samfunn over hele verden. Deres visjon er å hjelpe kvinner til å finne gjenopprettelse og et nytt håp for fremtiden i Jesus Kristus.
Siden oppstarten i 2018 har Tabita Go gjennomført kvinnekonferanser, traumekurs og ledertrening i land som Uganda, Brasil og Thailand. I deres prosjekter står traumehjelp sentralt, og de søker å bringe helbredelse til kvinner som har opplevd traumer, tap og utfordringer.
I Hagars reise er Tabita Go en sentral partner, med ansvar for å utvikle undervisningsmaterialet for radioprogrammene og traumekursene. Gjennom en Memorandum of Understanding (MOU) er de også medansvarlige for den økonomiske siden av prosjektet.