Gi en gave
Kan djevelen bli frelst?
Pixabay/CCL

Kan djevelen bli frelst?

Hva om enten vi mennesker eller Gud tilgir Satan? Hva om Satan fikk samme mulighet som vi mennesker fikk da Jesus døde på korset? Ville han tatt imot muligheten?


En av NOREAs lyttere har sendt inn noen spørsmål og tanker knyttet til den onde, Djevelen. Her følger et utdrag av mailen med mange spørsmål og høyttenkning: 

"Djevelen syndet mot Gud og "fikk sparken". Han er i dag ifølge Bibelen skyld i all ondskap på jorden ... Pr nå har Satan ingen grunn til å legge seg flat foran Gud, slik jeg ser det. Han vet hva som kommer uansett. Hva om enten vi mennesker eller Gud tilgir Satan? Hva om Satan fikk samme mulighet som vi mennesker fikk da Jesus døde på korset? Ville han tatt imot muligheten? Hadde det hatt noen hensikt? Ville ondskapen i verden avta,slik at Guds Rike kom? Og hva med alle mennesker som har gått bort som Satans tjenere? Ville de bli frelst?"

Her følger noen av svarene jeg gav på noen av de mange spørsmålene som ble stillet i mailen:

Det er store og vanskelige spørsmål du tar opp her. Men det forteller meg at du tenker mye over teologiske saker og spørsmål. Og det er bra! Vi kan aldri tenke for mye på det som har med Gud, frelse, evighet m.m. å gjøre. De fleste tenker nok for lite over slike spørsmål.
Det jeg leser mellom linjene i det du skriver, er at du ser stort på den frelsen du har fått del i. Og, tenk om til og med den onde, djevelen hadde kunne opplevd denne store frelsen! Ville han også da ha blitt en kristen? Kan det tenkes at djevelen omvender seg og blir frelst for evigheten?

Tja, menneskelig sett så vil det være en aktuell og fornuftig måte å tenke på. Satan er jo ikke dum, så hvorfor omvender han seg da ikke når han er klar over at han kommer til å tilbringe evigheten i fortapelsen? Men, vår «fornuft» når neppe opp til Guds evige tanker. «For Guds dårskap/uforstand er visere enn menneskene, og Guds svakhet er sterkere enn menneskene.» (1.Kor.1,25). Selv i et menneskes smarteste og skarpeste øyeblikk, blir selv Guds «svake sider» sterkere!

Og her er mitt poeng: det er ingen steder i Bibelen som tyder på at det finnes noe håp for djevelen og de falne englene som fulgte med ham i avgrunnen. Nei, alt tyder på at de er bestemt for fortapelsen, og at frelsens mulighet er utelukket for dem. «Og djevelen, som hadde forført dem, ble kastet i sjøen med ild og svovel, hvor også dyret og den falske profeten er. Der skal de pines dag og natt i all evighet.» (Åp.20.10). Djevelen er «gjennomsyret» av løgn. Han kan ikke annet enn å lyve. «Han har vært en morder fra begynnelsen av og står utenfor sannheten, for det finnes ikke sannhet i ham. Når han lyver, taler han ut fra sitt eget, for han er en løgner og løgnens far.» (Johannes 8,44).
Bibelen taler noen steder om faren for et menneske å bli «forherdet» (bl.a. Farao i Egypt). Et menneskes hjerte blir så hardt mot Gud at det til slutt ikke kan frelses. Og jeg tenker at nettopp djevelen er kroneksemplet på en skapning som har blitt så totalt forherdet, at djevelen umulig kan bli frelst.

OPKL 538

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding