Gi en gave

SØNDAGEN

Det hendte for over hundre år siden. En mann var på utkikk etter et hus å leie i byen Newcastle i England.

Eieren tok mannen med opp i øverste etasje og forklarte alt han kunne se derfra, og la til: «Du kan se katedralen i Durham fra dette vinduet om søndagene.» 

«Hvorfor om søndagen og ingen andre dager?» spurte mannen overrasket. 

«Fordi på søndagene er det ingen røyk fra alle fabrikkpipene.» 

Predikanten Spurgeon forteller dette og føyer til: «Velsignet er søndagen når ikke røyken fra alle våre bekymringer og alt vårt strev stenger for utsikten. Da kan sjelen vår skue det hellige land og det nye Jerusalem.» 

Jeg er redd søndagen som en annerledes dag er blitt borte på veien. Helligdagen og hviledagen er en verdi vi ikke må miste. «Når hver dag er blitt som en hverdag, er det på høy tid at det blir høytid.» 

Det var blant jødefolket hviledagen først slo rot. Den dag i dag feirer jødefolket sabbaten som en virkelig enestående fest. Maten er spesielt god, festklærne kommer på, sabbatsmåltidet preges av gode tradisjoner, god tid og mye glede. Er det rart at dette folket har lykkes på så mange områder, som unner seg en slik gjennomført fridag og helhjertet samlingsdag for hele familien? 

Én har sagt det slik ut fra en allmenn betraktning: «Det er en plante i hjørnet av mitt hjerte. Den kaller jeg ærefrykt og respekt. Den trenger å bli vannet minst én gang i uka.» 

En annen har åpnet for gudsdimensjonen og sier: «Jeg føler det slik at når Gud har gitt oss søndagen, har han gitt oss femtito vårdager i året.» 

Hvordan kan søndagen være både en hviledag og en helligdag? Til alt i oss som er menneskelig og samtidig gjør oss like dyrene, sier søndagen: HVIL! Til det i oss som er religiøst, intellektuelt, moralsk og sosialt, sier søndagen: VOKS! 

Det blir feil å se på søndagen som en ikke-gjøre-noe-dag, en trist og uvirksom dag, en kjedsommelighetens dag. Nei, den er en privilegiets dag, en dag til samling om Guds ord, en dag for tilkobling, glede og fornyelse. De frarøves noe, de som ikke unner seg å feire søndag. 

Én har sagt: «Jeg har aldri kjent noen som har unngått å mislykkes, psykisk eller fysisk, når han har arbeidet sju dager i uka.» 

I en gruveby i Amerika kunne en for mange år siden se en mengde muldyr på beitemarkene hver søndag, men aldri ellers. En mann spurte hvor de kom fra. Han fikk vite at de om hverdagene dro vogner nede i gruvene. Hvis de ikke av og til fikk komme opp i lyset, ville de bli helt blinde. Derfor tok man dem opp på søndagene. – Gud har gitt oss søndagen for at vår sjel kan få lys. 

Vi er i ferd med å bli et mandagstrett folk, fordi søndagen brukes til alt annet enn avkobling og tilkobling. 

Derfor vil jeg be med Svein Ellingsen: «Gud, riv oss ut av tidens jag, Så vi på denne hviledag For deg kan være stille. Og gjør oss åpne, så ditt ord Kan feste røtter i vår jord Og ikke gå til spille.»

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding