Gi en gave

SELVRANSAKELSE

– Har du tid til å være med på en liten markedsundersøkelse? Både du og jeg har vel fått slike henvendelser i telefonen. Sier vi ja, så hagler spørsmålene:

 – Leier eller eier du boligen din? Er du overvektig eller undervektig? Røyker du? Har du noen gang melket ei ku? Har du noen gang inngått et veddemål? 

Bladet Newsweek skrev om alle disse undersøkelsene, at de «kan fortelle om livet og livskvaliteten, om døden og dødsårsakene. Ved hjelp av dem kan fagfolkene analysere sex og fødsel, skilsmisse og inntekter, kriminalitet og spisevaner. Dermed vet vi mer om oss selv enn vi noen gang før har gjort». 

Eller gjør vi egentlig det? Folk er likevel forvirret når det gjelder hvem de er, og hvilke roller de skal fylle. 

Kan det være at markedsundersøkelsene med sine tusener av spørsmål likevel har oversett de viktigste? For hva med kontakten oppover? 

Det ligger en stor og viktig verdi i å foreta det Bibelen kaller en selvransakelse. 

Da spørs det ikke hva slags hårsjampo jeg bruker, eller om jeg har vært på sydentur i det siste. Da blir det viktige spørsmålet: Har jeg et rett forhold til Gud? 

Kong David skrev en salme i Bibelen om dette, en salme han innleder slik: «Herre, du ransaker meg og kjenner meg. Enten jeg sitter eller står opp, så vet du det. Langt bortefra forstår du min tanke.» 

Videre sier David: «Bakfra og forfra omgir du meg, du legger din hånd på meg. Å forstå dette er for underlig for meg, det er for høyt, jeg makter det ikke. Hvor skal jeg gå fra din Ånd, og hvor skal jeg flykte fra ditt åsyn?» 

Etter at David har beskrevet alle de stedene der Gud er, og hvordan han har skapt mennesket med alle fysiske detaljer, ber han: «Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte! Prøv meg og kjenn mine mangfoldige tanker, se om jeg er på fortapelsens vei, og led meg på evighetens vei!» David ønsket seg en selvransakelse, og ba Gud foreta den. 

Det er sagt at Gud i sin visdom gir oss evnen til selvransakelse bare litt etter litt. Hvis vi plutselig fikk vite alt om oss selv, våre motiver og tilbøyeligheter, kunne vi komme til å fortvile og miste motet fullstendig. 

En sunn selvransakelse fører til at vi ser ondskapens avgrunn i oss, men også de mange gaver og muligheter som er gitt av Gud. 

Den kloke kristne tenkeren Blaise Pascal skrev at «ikke bare har vi lært Gud å kjenne gjennom Jesus Kristus, men vi lærer også oss selv å kjenne bare gjennom Jesus Kristus». 

Når jeg leser Jesu ord og setter meg inn i hva hele Skriften lærer, får jeg et sant syn på meg selv – som en synder som trenger en frelser. Da søker jeg nettopp til Jesus, som kan sette mitt liv i rett stand. 

Skriften sier: «Ransak dere selv om dere er i troen! Prøv dere selv!» 

Når vi blir oss bevisste at vi er uendelig mer verdifulle enn vi kan tenke oss, og at vi har en uendelighet av muligheter til både godt og ondt, mye mer enn vi forstår, da blir vi trygge når vi overgir oss i Guds hånd.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding