Gi en gave

HEDRE

Jeg har lest om en mann som gikk til presten sin fordi han hadde problemer i ekteskapet. Han var ikke glad i kona si lenger. Presten rådet ham til å tenke ut måter han kunne gjøre kona mer lykkelig på.

Noen dager senere ringte mannen og fortalte følgende: «Hver dag drar jeg på arbeid, jobber hardt og kommer hjem skitten og svett. Jeg ramler inn bakdøra, finner noe å drikke i kjøleskapet og slenger meg ned og ser på tv til det er kveldsmat. 

Men etter at jeg hadde snakket med deg, bestemte jeg meg for å gjøre det annerledes. Så i går dusjet jeg, barberte meg og tok på meg en ren skjorte før jeg dro fra arbeidet. 

På veien hjem stakk jeg innom en blomsterbutikk og kjøpte en bukett roser. I stedet for å gå inn bakdøra, som jeg pleide, gikk jeg til hoveddøra og ringte på. 

Kona mi åpnet døra, så hardt på meg, og begynte å gråte. 

Da jeg spurte henne hva som var galt, svarte hun: ’Det har vært en fryktelig dag. Først brakk Billy beinet sitt og måtte få det gipset. Ikke før jeg var kommet hjem fra sykehuset, så ringte moren din og sa at hun kom og hadde tenkt å bo her i tre uker. Jeg prøvde å vaske tøy, men vaskemaskinen gikk i stykker, og det er vann over hele kjelleren. Og nå er du kommet hjem – full!’» 

Sånn kan det gå, når en ikke er vant til å få heder og ære og oppmerksomhet. Sjokket ble så stort at hun trodde mannen var full! 

Du vil neppe bli så mye misforstått om du praktiserer den utmerkede, gode dyden å hedre. 

Ordet er blitt så gammeldags at vi må forklare det med andre ord, og da må vi ty til andre gammeldagse ord som hylle, prise, høyakte, beære, gjøre stas på. 

Kan dette være viktige verdier vi ikke må miste? 

Ja, for ved å løfte hverandre opp viser vi praktisk kjærlighet overfor hverandre. 

Enhver har opplevd hvordan en kan leve lenge på et overraskende ord til oppmuntring. 

Bibelen sier at det er viktig oppgave for myndighetene å hedre: «De skal straffe dem som gjør ondt og hedre dem som gjør godt.» 

Så når samfunnet gir medaljer og diplomer, er det både rett og riktig. 

Også i det lille samfunnet, i familien, er hederen viktig. Det fjerde bud lyder: «Hedre din far og din mor! Det er det første av budene som det er knyttet løfte til.» Og løftet er at du skal få leve lenge i det landet Herren har gitt deg, om du er flink til å hedre far og mor. 

En god måte å hedre en medvandrer på er å si noe godt om vedkommende mens andre hører på. 

Eller å gi en overraskende presang, lage et vakkert lite diplom, gi et innrammet bilde med en påskrift. 

Ja, Bibelen ber oss rett og slett om å la det gå sport i å være kreative utdelere av heder. Slik står det skrevet: «Vær varmhjertet mot hverandre i broderkjærlighet! Kappes om å hedre hverandre!» 

La det bli en konkurranse i å hedre best og mest raust! 

Og la det være slik det er med kroppen: «Om ett lem blir hedret, da gleder alle lemmene seg med.» 

I dag er den rette dagen for å hedre noen. 

Vær varmhjertet så du bruker de gode, takknemlige ordene.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding