Gi en gave

EKTESKAPET

En mann fortalte at bilen hans trengte nytt batteri. Den veslevoksne sønnen hans sa: «Pappa, du trenger en ny bil.»

Men bilen var ikke mer enn to år gammel. Det var nok å skifte batteriet. 

Litt senere røk kassettspilleren i bilen. Gutten sa det samme: «Pappa, nå er det på tide at vi får oss ny bil. Denne bilen blir for dyr for oss.» 

Men pappa svarte at det ikke er noe vits i å spandere hundretusener på en ny bil, når den gamle bare trenger noen små reparasjoner av og til. 

Som den unge gutten er det i dag mange som tenker i forholdet til sin kjære. Noe er gått i stykker i samlivet. Bytt partner. Få deg en ny. 

Men egentlig er det lettere, billigere og enklere og reparere det forholdet du har. Det som er ødelagt i et samliv, kan repareres ved å snakke ut, gjøre opp og tilgi hverandre. 

Noe er blitt borte på veien i dag: det livslange, trofaste forholdet i det stabile ekteskapet. Men dette er en verdi vi ikke må miste: ekteskapet. 

Noen vil bare flytte sammen. Samboerskap kalles det. Fungerer det ikke, er det bare å flytte fra hverandre. 

Men det er vel ikke så enkelt? For det skapes noen sår, det bygges opp en usikkerhet, det vil leve videre noen vonde minner. 

Og er det barn inne i bildet, er man likevel nødt til å forholde seg til hverandre i mange år framover, i felles barneomsorg, ved høytider og store anledninger. Problemene vil fortsette og bli forsterket. 

Det hadde kanskje vært enklere å foreta reparasjonene enn å bytte ut hele forholdet. 

Ekteskapet er Guds gode ordning, felles for alle kulturer, feiret med fester og beskyttet av gode lover. 

Et ekteskap er aldri problemfritt. Men ved å reparere skader og løse problemer vokser vi og modnes, vi skaper stabile rammer for nye generasjoner og trygghet i alle samfunnsrelasjonene. 

Samboerskapet har noe uekte over seg. Det er uregistrert, uoffisielt og tvetydig. 

Men ekteskapet – ja, selve ordet er satt sammen av de gode ordene ekte og skape. 

Et ekte forhold gir trygghet til å elske fram og skape det beste hos hverandre. Ekteskapet er en god grunnvoll for et spennende byggverk. 

Bibelen sier: «La ekteskapet holdes i ære av alle, og ektesengen være usmittet! For Gud skal dømme dem som driver hor og bryter ekteskapet.» 

Vi holder ekteskapet i ære ved å tale vel om det, praktisere det og ha respekt for det. «Ektesengen være usmittet,» står det. Det betyr: Samleie må ikke finne sted før ekteskapet eller utenom ekteskapet. 

Gud sier han vil dømme dem som bryter hans gode ordninger. 

Men hos ham er det også tilgivelse, når vi vender om, angrer og ber om å få begynne på nytt. 

Da vil ekteskapet være et sted der Gud velsigner rikt, både på kort og ikke minst på lang sikt. 

Ingen gifter seg fordi partene er fullkomne. Bærebjelken i ekteskapet er noe annet, nemlig kjærlighet og vilje til å være trofast. 

Da er vi også villige til å ta de reparasjonene som er nødvendige, framfor å bytte til ny modell.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding