Gi en gave

Kvinnen frelst ved å føde barn?

Kan du forklare meg 1. Tim 2,15? Har grublet over dette verset i lengre tid, men står fast. (LS, mann)

SVAR:

Verset lyder slik: "Men hun skal bli frelst gjennom sin barnefødsel, så sant de holder ved i tro og kjærlighet og helliggjørelse, med sømmelighet."

I dette kapitlet i 1. Timoteus brev er Paulus opptatt av å ta avstand fra en religiøs retning som vi kaller gnostisismen. De lærte at en ikke kunne få kontakt med den høyeste gud, men med kvinnelige guddommer som gikk ut fra ham. Denne ur-moren hadde mange navn.

Gnostisismen lærte at det er trist for menneskene at de fikk noe så urent som en kropp, og det er enda verre at de ble til menn og kvinner. Gnostisismen sa dermed nei til ekteskap, seksualliv og det å føde barn.

Gnostikerne blandet seg inn i de kristne menighetene og var særlig opptatt av fantasier omkring Maria Magdalena. De mente at Jesus ønsket å gjøre henne til mann.

I mange varianter var gnostisismen opptatt av at menneskene måtte frigjøre seg fra ekteskapet og barnefødsler. De som slik har hevet seg over bindingen til at de er kvinner, kan opptre med autoritet og bestemme over både menn og kvinner.

Gnostikerne hadde snudd opp ned på skapelsesberetningen, påpeker Paulus og viser til at Adam ble skapt først, deretter Eva. Eva foretok ikke noen frelsesgjerning i paradiset, tvert imot ble hun forført av fristeren.

Paulus sier ikke dette for å nedvurdere kvinnen eller påstå at Adam var skyldfri. Det apostelen vil avvise, er gnostikernes tankegang om at Eva fattet den guddommelige visdommen, og at bare hun er egnet til å gi den videre til menneskene. Feil, sier Paulus, de kvinnene som fanges inn av denne tankegangen, blir formidlere av vrang lære.

Gnostikerne sa altså at kvinnen som kvinne var fornedret og uren. Hun må bli som mannen. Dette er helt galt, sier apostelen. Tar hun vare på sitt kall som mor, er hun midt i Guds plan. Paulus sier ikke at kvinner skal la være å tro på Jesus, fordi de blir frelst når de føder barn. Nei, alle blir frelst ved tro alene. Men for å sette det på spissen uttrykker Paulus seg skarpt. Når gnostikerne sier at kvinner blir urene og nedverdiget ved å ta vare på morskallet, så vil Paulus si at de tvert imot er midt i Guds vilje med livet sitt.

OPKL244

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding