Kvinner i Kina
Fastlands Kinas nærmer seg 1,4 milliarder innbyggere fra 56 forskjellige etniske grupper. Han-kinesere utgjør ca. 91% av befolkningen. De store endringene de siste tiår fra det har vært en stor forandring i levevilkår for mange i og med at små landsbyer har blitt til millionbyer. Dette gir større muligheter for mange til å unnslippe stor fattigdom. Men det fører også til at mange unge foreldre forlater gårdslivet på landsbygda for å søke lykken i disse nye storbyene. De lar da barn være igjen hos besteforeldre eller andre slektninger. Noen ganger blir de til og med overlatt til seg selv.
Kinas ettbarnspolitikk og en kultur som favoriserer gutter har ført til millioner av aborter. Selv om denne politikken er utfaset, har det ført til at det er 37 millioner flere menn enn kvinner i landet. Statistikk viser at det blir utført rundt 13 millioner aborter hvert år. Kinas ettbarnspolitikk, og nå tobarnspolitkk, straffer, misbruker og nedverdiger kvinner ved å tvinge på dem bøter og kreve abort og sterilisering. Nå som kvinner har lov til å ha to barn, må også familier lære seg å forholde seg til søsken, tanter og onkler.
Med den nye politikken kan 90 millioner flere kvinner få seg et barn nummer to. Statistikk viser at mer enn 60% er eldre enn 34 år. Sykehus og klinikker forbereder seg derfor på en bølge av kompliserte fødsler. Myndighetene må også jobbe hardt for å redusere dødeligheten hos babyer og gravide.
Kreft er en av de ledende grunnene til dødsfall i Kina. I 2015 tok sykdommen livet av 2.8 millioner kinesere, og 4.3 nye krefttilfeller var rapportert. Lungekreft er den mest utbredte kreftsykdommen hos menn og brystkreft hos kvinner. Kinesiske kvinner lever under et enormt utseendepress. Dette er fordi et vakkert utseende har så stor innvirkning på hele livet, inkludert mulighet til å få jobb.
Takk for at du i juli ber for kvinner i Kina!