For familien – og kriminalisert
Intervjuet ble lest av en rekke store medier og nyhetsbyråer i USA, og alle slo opp «anti-homo» i overskriftene. De slo også opp at Chick-fil-A var «blitt avslørt» i å støtte kristne grupper som var motstandere av homoseksualitet. Naturligvis hoppet de over at Chick-fil-A også gir støtte til en rekke andre veldedige formål - stipender, skoler, barneleirer osv.
Men straks var det mange som i twitterverdenen og på bloggene kalte dem en hat-gruppe. Ja, nettopp, en hat-gruppe. Borgermesteren i Boston lovte å si nei til at Chick-fil-A får åpne flere restauranter i byen hans «fordi denne bedriften diskriminerer mot en befolkning».
Sannheten er at Dan Cathy overhodet ikke sa noe om anti-homo i intervjuet. Det han sa, var at han støtter den tradisjonelle familien slik den beskrives i Bibelen. De hadde ikke til hensikt å gå inn i debatten om likekjønnede ekteskap, og restaurantene deres ville servere alle med ære, verdighet og respekt, uansett tro, rase, seksuell orientering eller kjønn. Altså: Chick-fil-A er ingen hat-gruppe, diskriminerer ikke, og den engasjerer seg ikke i offentlig debatt. Den har bare noen kjerneverdier. Men det hjelper tydeligvis ikke.
James Emery White, som har fortalt om denne saken, kommenterer at det har skredd en rask utvikling i USA.
Først ble klassisk kristendom marginalisert.
Så ble den bannlyst.
Så ble den demonisert.
Så ble den straffet.
Og nå synes den å bli kriminalisert.
For å være uenig i noe, er å diskriminere, og diskriminering er hatkriminalitet.
Dan Cathy skjønner ikke hva som har skjedd. Han uttalte seg for den tradisjonelle familien. Men det ble altså med en gang tolket som anti-homo og utslag av hatkriminalitet.
Får vi samme utviklingen i Norge?