Egil Grandhagen over i fristilt tjeneste
De kristne i Asia er en minoritet som har vært forfulgt hele tiden. Slik er det fremdeles. For eksempel i det gamle Persia var det betydelig forfølgelse av de kristne, men antallet vokste likevel.
Egil viser til to hemmeligheter ved kristendommens første tid. Den ene er klosterbevegelsen, preget av en nøysom livsstil og som en kritisk røst mot umoral og utglidning. De første misjonærene var først og fremst vandrende munker, og livsstilen deres gjorde et dypt inntrykk på folk.
Den andre hemmeligheten er teologisk utdanning. Byen Edessa med sin skole kom til å bety like mye for Østkirken som Antiokia for Vestkirken. Efraim syreren var inspiratoren her.
Den første misjonen ble aldri en sak for kirkens ledelse. De var for opptatt av organisering og mye annet. Klostrene ble arnested for en stillferdig misjonsvirksomhet.
I misjonshistorien er det noe avgjørende som heter Guds time. Når Gud vil, skjer store og merkelige ting. Han er samme Gud i dag, avsluttet Egil Grandhagen.
Egil blir 65 år til høsten, og da kommer et festskrift for å hedre ham. Det blir spennende å følge den kjære misjonslederen i årene som kommer.