Gi en gave
Foto: Joshua Project
Foto: Joshua Project

De minst nådde

Hva er en unådd folkegruppe, hvem er de og hvor finnes de?
Av: Jostein Sæth 01.03. 2024

Da Israelsfolket skulle innta det lovede land etter utvandringen fra Egypt, sendte Moses tolv speidere for å utforske landet. To av dem kom tilbake med oppløftende nyheter om at det skulle være mulig å innta landet: Kaleb og Josva. På samme måte speider vi i dag etter unådde folkeslag i verden, de som trenger å høre om Jesus Kristus. Dette «speiderlaget» har fått navnet Joshua Project, oppkalt etter Bibelens Josva.

På 1990-tallet oppstod det en global misjonsbevegelse som fikk navnet «AD 2000 and beyond» («2000 år e.Kr og videre»). Allerede i tiårene før dette hadde det i den globale misjonsbevegelsen vært en økende bevisstgjøring på at det enda fantes veldig mange folkegrupper som aldri hadde fått muligheten til å høre om Jesus. Tusenårsskiftet nærmet seg, og dette ble en katalysator for å få fortgang i arbeidet med å fullføre misjonsoppdraget om å «gå ut til alle folkeslag».

«Joshua Project»

Løsningen ble å opprette Joshua Project (JP), inspirert av historien om Kaleb og Josva, som nevnt i innledningen. JP skulle være dagens «speider», som skulle samle informasjon om hvilke folkegrupper som fortsatt var unådde. Fram til da hadde disse opplysningene aldri blitt samlet på ett sted. Mye informasjon var samlet hos ulike misjonsorganisasjoner og kirker rundt om i hele verden, men ingen hadde full oversikt. Nå ble denne informasjonen etter beste evne samlet hos Joshua Project. JP ble et «knutepunkt» for oppdatert informasjon, og fungerte som en slags database for å kartlegge hvor den globale kirken burde øke sin misjonsinnsats for å nå de unådde.

24 år etter tusenårsskiftet er det bare å fastslå at oppdraget enda ikke er fullført selv om vi nå er «well beyond». Tvert om har Joshua Project gjennom sin imponerende kartlegging fastslått at det fortsatt finnes mer enn 3 milliarder mennesker som kommer fra unådde folkegrupper.

Kan vi stole på statistikken?

Dette er et veldig viktig spørsmål, og vi stilte det nylig direkte til Duane Frasier i podkasten vår Misjonspuls. Frasier er en av fem ansatte i JP, og har jobbet med datainnsamling knyttet til dette i en årrekke. Han er svært opptatt av å formidle at JP ikke sitter med fasiten. Tvert imot gir han uttrykk for at den lille gruppen av mennesker som jobber med dette i det daglige, er helt prisgitt oppdatert informasjon fra hele den globale kirken for å sikre at tallene som presenteres er mest mulig presise. Dersom de har flere ulike kilder, som peker i ulike retninger, må de gjøre en ekstra grundig jobb for å få tallene mest mulig korrekte. Derfor er det en nøkkel at flest mulig vet om Joshua Project, og melder inn opplysninger om folkegrupper de jobber blant. Jo mer informasjon, desto mer treffsikker blir denne statistiske basen.

Et verktøy

Målet med Joshua Project er altså ikke statistikken i seg selv, men tallmaterialet de sitter på er det beste verktøyet vi har i dag for å få en oversikt over hvor «de siste folkegruppene» befinner seg. For Norea og mange andre misjonsorganisasjoner som jobber særlig inn mot unådde folkegrupper, er Joshua Project derfor det viktigste styringsverktøyet i tillegg til de lokale partnerne vi jobber med. Det hjelper oss med å bevisstgjøre oss på hvor vi setter inn ressursene våre, og hvor vi finner den «vanskeligste» misjonsmarken.

Hva er definisjonen?

For oss i Norea har Joshua Project sin 2 prosent-regel vært en viktig pekepinn på hvilke folkegrupper vi ønsker å prioritere vår innsats inn mot. Dette innebærer at vi satser på folkegrupper der det er 2 prosent eller færre evangeliske kristne. To-tallet i seg selv er det ikke noe spesielt med, men forskere og sosiologer hevder at en minoritet må være minst 2 prosent for at den skal være sterk nok til å skape en endring i samfunnet rundt seg. Duane Frasier vektlegger begrepet «sterk nok».

  • Det er en nøkkel. Selvsagt avhenger ikke Guds rikes vekst av dette, for Den hellige ånd kan berøre og skape vekkelse i folkegrupper med langt mindre enn 2 prosent kristne. Like fullt er det en indikasjon på hvor vi trenger å prioritere vår misjonsinnsats.

Frontier Groups

Rundt 2 milliarder mennesker er fra folkegrupper der det er langt færre enn 2 prosent kristne. Vi snakker om det som på engelsk kalles «Frontier People Groups». Her utgjøre evangeliske kristne 1 promille eller mindre, altså maksimalt en av tusen kristne. I disse folkegruppene er det som oftest ingen kjente kristne, ingen kirke og ingen kristen bevegelse. Det som er viktig å presisere i denne sammenhengen er at mange av disse folkegruppene er store, og utgjør titalls millioner innbyggere. Dette er en stor utfordring for den globale misjonsbevegelsen i dag.

Vi i Norea ser stadig mer i retning av denne typen folkegrupper. Den beste måten vi kan nå dem på er enten direkte gjennom media, eller gjennom å bruke media til å utruste kristne i beslektede folkegrupper til å bringe evangeliet til sine unådde naboer. Vi bruker begge disse strategiene aktivt, og vi bruker statistikk fra Joshua Project som et verktøy til å hjelpe oss å prioritere ressursene best mulig.

Vil du vite mer om Joshua Project og hvordan de jobber med å kartlegge unådde folkegrupper, anbefaler vi den siste episoden i podkasten «Misjonspuls» eller nettsiden www.joshuaproject.net.

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
Pinse-TV
En nyskrevet pinse-sang, et språkunder og en helt ny episode av Arven etter Adam.
Les mer
Bibelstudieopplegg om pinse
Vi forbereder oss til jul og påske, men hva med pinse?
Les mer
En ubeskrivelig glede
– Etter at jeg begynte å lære bibelvers utenat, skjedde det noe.
Les mer
Transformerer liv og familier
I japanske menigheter er det ikke uvanlig med en kvinneandel på 70 prosent.
Les mer
Nytestamentet i hindu-tempelet
Han følte seg utrygg på oppdraget han skulle ut på, men ble sjokkert av det han oppdaget.
Les mer
Frelse gjennom et åpent vindu
Hun var landsbyens trollkvinne. En dag dukket hun opp i den lokale kirka.
Les mer
Pastor "på boks"
De lever under krevende forhold. Likevel er det kirkevekst. Hvordan er det mulig?
Les mer
Stemmen i mediespilleren
Han gikk fra å være en ung, ivrig hinduist til å bli R-folkets bibellærer.
Les mer
Evangeliet rett i øret
India er verdens mest folkerike land. Landet topper også lista over antall unådde folkegrupper.
Les mer
God påske!
Synden er sonet, gjelden betalt og døden beseiret.
Les mer
I Guds kraft og ved Hans nåde
På tross av hardt åndelig klima var det noen som ikke lot seg skremme.
Les mer
Nå er det deres tur
På en av Indonesias mange øyer bor en folkegruppe på 1,5 millioner mennesker.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding