En kanal for Sannheten

En kanal for Sannheten

For hver tyrker som har tatt imot Jesus som sin frelser, er det kanskje mer enn 10 000 tyrkere som ikke kjenner ham.

Av Per Birkeli, daglig leder Norea Mediemisjon

– Det fantes ingen kirke i området der jeg bodde. Takket være de kristne TV-sendingene ble jeg bevart i troen på Jesus.

Kvinnen som sier dette er oppvokst i området som på Paulus’ tid ble kalt Lilleasia, og som i dag kalles Tyrkia. Det var her Paulus befant seg da Den Hellige Ånd ba ham om å sette kursen mot Europa, og det var her de syv sende-menighetene lå.

Tyrkerne er i dag blant verdens minst nådde folkegrupper. Ifølge Operation World bor det 163 000 kristne i Tyrkia, fra ulike nasjoner og kirkesamfunn, men kun om lag 7 000 tyrkere er evangeliske kristne. For hver tyrker som har tatt imot Jesus som sin frelser, er det kanskje mer enn 10 000 tyrkere som ikke kjenner ham. Majoriteten av landets 83 millioner innbyggere hevder at det å være tyrker er ensbetydende med å være muslim. De fleste av dem vil synes at det er en fullstendig fremmed tanke å skulle lete etter religiøse sannheter andre steder enn i Koranen.

I samarbeid med vår lokale TV-partner, SAT-7 Türk, har vi de fire siste årene vært på lufta døgnet rundt med gode kristne program. Dette er den første og eneste kristne kanalen på den statskontrollerte satellitten Türksat. 50 millioner mennesker som er bosatt i Tyrkia benytter regelmessig denne satellitten, i tillegg til mange tyrkisktalende innbyggere i Europa og Sentral-Asia. Den kristne kanalen har allerede flere hundre tusen faste seere. Daglig leder for kanalen, Melih Ekener, har ambisjoner om at dette på sikt skal bli en av de mest populære TV-kanalene i landet.

– Et av programmene våre er rettet spesielt mot yngre mennesker, forteller Ekener. – Studioet er innredet som en koselig restaurant. I en avslappet atmosfære drøfter vi ulike spørsmål som opptar de unge, ut fra et kristent ståsted. Det er også mange voksne som liker dette programmet, fortsetter han, – fordi det hjelper dem til å forstå hva barna deres er opptatt av.

Ekener har ellers stor tro på nyhetsformidling. – Vi har et stort kontaktnett, sier han, – og derfor vet vi til enhver tid hva som rører seg blant de kristne forsamlingene rundt om i Tyrkia. Vi kan være raskt ute med siste nytt om kristenlivet i ulike deler av landet vårt. I tiden som kommer har vi også et ønske om å lage flere reportasjer fra gudstjenester i ulike menigheter, kristne leirer og ungdomsarrangement.

Det er fortsatt svært få kirker i Tyrkia, men våre kristne TV-sendinger er på lufta døgnet rundt. Norea Mediemisjon gir kristne i Tyrkia en stemme. Vi setter kristen tro på dagsorden og avklarer misforståelser i forhold til kristen tro. Samtidig styrker og utruster vi kristne til å bli bevart i troen, og vi legger til rette for at flere mennesker kan få lære Sannheten å kjenne.