William Tsui leder SOTA-prosjektet, som Norea også støtter. Kinesere får blant annet teologisk opplæring gjennom radio i et samfunn hvor det å holde på troen kan være utfordrende.
William Tsui leder SOTA-prosjektet, som Norea også støtter. Kinesere får blant annet teologisk opplæring gjennom radio i et samfunn hvor det å holde på troen kan være utfordrende. Norea

Økt velstand en fare for kristne i Kina

Økt velstand er en større trussel for kristne i Kina enn kristendomsforfølgelse. Det mener kinesisk kristenleder.

– Forfølgelse og lidelse kan for mange kristne hjelpe dem til å styrke troen. Mitt inntrykk er at det er mindre forfølgelse i Kina i dag. En av hovedutfordringene vi ser i dag er det å være utholdende i troen.

Dette forteller William Tsui, som er leder for TWR-prosjektet SOTA (Seminary on the Air), som i en årrekke har drevet med teologisk opplæring av kinesere gjennom radio, internett og andre digitale plattformer.

Tsui mener at den store velstandsøkningen i Kina er i ferd med å bli en større trussel for kristen vekst enn det forfølgelse har vært.

– Mange kristne begynner å bli stadig mer tiltrukket av materialisme. Mange flytter fra landsbygdene og inn til byene, og møte med materialismen er blitt en stor felle for mange kristne.

En annen utfordring i Kina, er de mange sektene som også opplever stor framgang. Derfor er teologisk opplæring og utrustning av kristne en svært viktig oppgave. Dette gjelder også kristne ledere som trenger utrustning. Mange pastorer og kristenledere har ikke andre muligheter til å få opplæring.

– Når vi ser fruktene av dette arbeidet og hvor viktig det er, så er det verdt hvert eneste sekund av arbeidet vi legger ned i det, sier Tsui.

Tidligere var SOTA et daglig radioprogram. I dag er dette et slag digitalt «brevkurs», der det brukes digitale hjelpemidler som nettbrett, hvor studentene kan lytte til undervisning før de skriver oppgaver og eksamen og sender dem inn til retting. Dette gjør arbeidet også mindre sårbart ettersom myndighetene av og til stenger internettsider som de misliker.

Norea er partner med TWR og støtter SOTA.