Gi en gave
«Det ska’ rinn!»
Pixabay/CCL

«Det ska’ rinn!»

Kunstneren Jakob Weidemanns korsmaleri fanget sentrum i den kristne troen.
Svein Anton Hansen, publ. 15.august-22

Da Steinkjer kirke i Trøndelag ble bygget i 1965, ble maleren Jakob Weidemann satt på oppgaven å utsmykke kirkens glassmalerier. I tillegg fikk han oppgaven med å male et alterbilde på den hvite veggen fremst i kirken. Weidemann var kjent for sine nonfigurative malerier, en type kunstform som var heller uvanlig i kirkene på den tiden. Så meningene var mange og folk gjerne skeptiske til Jakob Weidemann sitt kunstoppdrag i Steinkjer kirke.

Kunstneren valgte å male et rødt kors framme på den hvitmalte veggen, men ikke et tradisjonelt kors med to streker. Nei, korset kan skimtes mellom strekene som fritt er malt på veggen. En dag mens han maler kommer en av menighetens medlemmer inn i kirken. Han ser Weidemann som står med ryggen til og maler der framme. Rød malingsfarge renner fra korset ned den hvite veggen. Lettere rystet over det han ser, får mannen stotret fram på inntrøndersk: «Det rinn!» Weidemanns pensel stopper å male, han snur seg sakte mot menighetsmedlemmet og sier stille men bestemt: «De’ ska’ rinn!»

Blodet skal renne. Jesu kors var blodig. Kristendom er og skal være en blodig religion. Hebreerbrevet i det nye testamentet er en blodig bok. Boken forteller om betydningen av soningsblodet. «Etter loven blir nesten alt renset med blod. Og uten at blod blir utgytt, blir ikke synd tilgitt.» (Hebreerne 9,22)

Jesu blod rant på Golgata. I det blodet så mange kun et justismord. I det blodet vil Gud vi skal se Guds dom over våre synder, vår syndstilgivelse. Uten hans blod sitter vi bokstavelig igjen med en blodfattig kristendom. Så, stryk ikke bildet av en blodig Jesus ut av ditt sinn.

Fortsatt i dag ser gudstjenestedeltakerne i Steinkjer korset hvor rødfargen har rent. Weidemanns kors lyser mot dem når de samles for å høre om Jesu soningsdød på korset.

TRV 142

Se bilde av Jacob Weidemann sitt nonfigurative korsmaleri

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding