Gi en gave
LOJALITET

LOJALITET

Nord i Skottland er det to store fjell, Ben Hope og Ben Loyal. På det gæliske språket betyr ben en fjelltopp. Den ene toppen heter altså Håp, den andre Lojal.

En som filosoferte over disse to navnene, har skrevet: «Håpet rager over alt annet i denne verden som vi ikke kan ta og føle på. Vi kan leve uten kjærlighet. Vi kan leve uten tro. Vi kan leve uten venner. Men vi kan ikke leve uten håp. Og lojalitet rager over mange andre menneskelige dyder. Den illojale kalles forræder. Den lojale setter vi pris på som venn, medborger, kamerat og partner.» 

Lojalitet betyr egentlig tro mot loven. I dag brukes det helst om å vise respekt og lydighet overfor en gruppe, et vedtak, en ordning, en venn. 

Vi legger vekt på å være lojale på arbeidsplassen. Vi jobber for bedriftens mål. Det kan være behov for utlufting, og sannheten må ikke undertrykkes. Men lojaliteten bærer ikke til torgs svakheter og feil. Den lojale hevder ikke sin rett og sitt syn på tvers av det som er i fellesskapets interesse. Det er forskjell på hva man sier innad, og hva man sier utad. Jeg er lojal utad mot vedtak som er gjort, selv om jeg kanskje ikke er helt enig. 

Er ikke dette å oppfordre til dobbeltmoral? Nei, for alle spørsmål har ikke med samvittighet å gjøre. En masse dreier seg om smak og behag og praktiske ordninger. «Kjærligheten skjuler en mangfoldighet av synder,» sier Skriften. Er jeg lojal, vil jeg ikke henge ut en venn, heller ikke bedriften jeg jobber i. 

I en organisasjon kan vi ikke bare tenke på våre egne synspunkter og våre private mål. Da blir demokratiet ikke i stand til å fungere. Ledere i kirke og samfunn må være talsmenn for de reglene, lovene, vedtakene og bekjennelsene som gjelder. Hvis ikke, rakner det for oss i et folkestyre. 

Lojalitet er trofasthet, innsats og entusiasme. Er jeg lojal, har jeg respekt for menneskers ære og trygghet, for min egen samvittighet, og jeg viser sunn fornuft. Lojalitet er å gjøre meg til en del av en organisasjon eller et fellesskap, og gjøre det til en del av meg. 

Derfor kan lojalitet av og til bestå i å holde munnen lukket. Andre ganger er det å ta bladet fra munnen. Jeg er lojal ut fra hva som er sant, rett og trofast. 

Ordet lojalitet fins ikke i Bibelen. Men ordet er i slekt med trofasthet, lydighet og respekt. I forhold til overordnede skal vi vise respekt og aktelse. 

Kong Salomo konstaterte: «Mange mennesker roper høyt, hver om sin kjærlighet. Men hvem finner vel en trofast mann?» «La ikke kjærlighet og trofasthet vike fra deg, bind dem om din hals og skriv dem på ditt hjertes tavle!» 

Kristendom og lojalitet hører sammen. Den beste måten å få gode, lojale samfunnsborgere på, er å gjøre dem til gode tjenere for Gud. En samvittighet preget av Gud vil forme samvittighetsfulle og lojale samfunnsborgere.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding