Radioprogram lærer lyttere å be
Radioprogram lærer lyttere å be
Majlinda fra Albania visste ikke hvordan hun skulle be til Gud. Det forandret seg da hun hørte på radioprogrammet...
Radioprogram lærer lyttere å be
Majlinda fra Albania visste ikke hvordan hun skulle be til Gud. Det forandret seg da hun hørte på radioprogrammet...

– Jeg er 21 år og bor i en landsby i Albania. Jeg er forlovet med en kristen mann, men ingen av oss kommer fra familier som tror på Gud. Vi pleier å gå i kirka sammen.

– Vennen min ga meg en soldreven radio. Slik var det at jeg begynte å lytte til programmene deres. Hannas bønnekalender er et fantastisk program. Vi har lært å be ved å lytte til det. Før visste vi ikke hvordan vi skulle be, for dette med tro var helt nytt for oss. Nå vet vi at legge framfor Gud det vi har på hjertet.

– Når jeg lytter til dette programmet og ber, kjenner jeg at Gud er med meg. Gud er også med alle kvinnene i verden som vi ber for på radioen. Tusen takk!

Norea er med på å finansiere radioprogrammene Hannas bønnekalender og Håpets kvinner i Albania. Førstnevnte er et program hvor radioverten ber for og med lyttere. Bønn er fundamentet i Noreas arbeid. Vær gjerne med og be for radioarbeidet vårt i Albania, og om at flere blir kjent med Jesus gjennom sendingene!

Frelst på skofabrikken
Frelst på skofabrikken
For en kvinne i Albania og hennes døtre ble et kristent radioprogram som de hørte på skofabrikken veien til frelse.
Frelst på skofabrikken
For en kvinne i Albania og hennes døtre ble et kristent radioprogram som de hørte på skofabrikken veien til frelse.

Kvinnen forteller: 

– For en tid tilbake arbeidet jeg på en skofabrikk. Der var det ei dame som alltid hadde med seg en solcelleradio på jobb. Ordene som strømmet ut fra radioen var varme og gode. Hun fortalte meg at det var en kristen radiostasjon. Jeg fikk frekvensen, slik at jeg kunne lytte hjemme også.

– Radioprogrammene var veldig bra. Jeg og døtrene mine lyttet nesten hele dagen. Håpets kvinner ble en av våre favoritter. På det tidspunktet kjente vi ikke Gud. Vi visste heller ikke om det fantes en kirke i nærheten.

– Nå går vi i kirka, og vi vil gjerne takke dere for at dere sådde det første frøet, slik at vi kunne komme til tro. Herrens veier er uransakelige! Må Gud velsigne dere.

Norea støtter radioprogrammet Håpets kvinner i Albania. Gjennom programmet blir flere lyttere kjent med Jesus. Din gave bærer arbeidet videre.

– Når mannen min sover, lytter jeg til radio
– Når mannen min sover, lytter jeg til radio
Noen kvinner i Albania ber ved å lytte til radioen. Om de eier en bønnekalender, kan det få alvorlige konsekvenser.
– Når mannen min sover, lytter jeg til radio
Noen kvinner i Albania ber ved å lytte til radioen. Om de eier en bønnekalender, kan det få alvorlige konsekvenser.

Noen steder i Albania er det svært sensitivt å eie kristen litteratur om familien tilhører en annen religion. Kvinner opplever vold i hjemmet, foresaket av sine menn eller svigerfamilier. Derfor går den månedlige bønnekalenderen til Håpets kvinner på lufta. Når de gode ordene er tatt imot, er de lagret i hjertet og ikke på et synlig dokument.

Bønn og radio er nøkkelord for Noreas kvinnearbeid i dette landet. Teamet i Albania forteller at programmet Hannas bønnekalender er svært populært. Noen av lytterne er kvinner i hovedstaden Tirana og byen Bathore, som er svært fattige. Livene deres preges av alkohol, gambling, vold og arbeidsledighet.

Men når de ber sammen med programlederen for kvinner verden over, blir de oppmuntret. Sammen kan kvinner som ikke føler de har verdi løfte hverandre fram, og få kjenne at Gud er den som elsker dem høyest. En kvinne som lytter i skjul, forteller:

– Jeg har opplevd mye vanskelig i livet. Mannen min er alkoholiker, og av og til slår han meg. Vi pleide å bo i Nord-Albania i en landsby som lå øde til. Så flyttet vi til hovedstaden Tirana, og jeg fikk høre om Jesus og begynte å gå i kirken. Radioen har vært til stor hjelp for meg. Når mannen min sover, hører jeg på programmene. Jeg blir rørt av programmet Hannas bønnekalender. Jeg liker det svært godt. Og jeg ber sammen med programlederen. Tusen takk for dette programmet.

Ved å bli fast giver kan du støtte mediemisjon i Albania hver måned. Da kan kvinner høre på kristne radiosendinger i områder der det er vanskelig å eie kristen litteratur.

– Jeg fortsatte å be for ham
– Jeg fortsatte å be for ham
En trebarnsmor fra Albania forteller hvordan et bønneprogram på radioen reddet ekteskapet hennes.
– Jeg fortsatte å be for ham
En trebarnsmor fra Albania forteller hvordan et bønneprogram på radioen reddet ekteskapet hennes.

– For noen år siden gikk jeg i en moskè, for å få nåde midt i en vanskelig situasjon. Mannen min var voldelig og sluttet ikke med å slå meg. Jeg hadde også tre barn å tenke på. 

– En dag møtte jeg en dame fra landsbyen min. Hun fortalte meg om Bibelens Gud. Jeg ville høre mer om Jesus. Kvinnen ga meg en bibel, og ba meg med til kirken hennes. Jeg begynte å gå i kirken og lese Bibelen til min mann. I begynnelsen var han nølende og tok ikke til seg Guds ord. Men jeg fortsatte å be for ham.

– Nå er han del av Guds familie! Bønneprogrammet Hannas bønnekalender har hjulpet meg mye. Jeg har blitt oppmuntret til å be ofte. Jeg liker programmet, og er ivrig etter å lære mer om kvinner i verden. Takk for at dere hjelper oss, slik at vi kan gå med Gud 

(Kilde: TWR).

Norea støtter radioprogrammene Hannas bønnekalender og Håpets kvinner  i Albania. Hver dag løfter kvinner verden over hverandre fram i bønn. Bønnefokuset varierer hver måned. Vi tror at Gud kan forandre menneskers liv, og gi dem en indre glede og fred som kan bære dem videre. Klikk her for å lese mer om hvordan du kan engasjere deg. 

–Jeg ble frigjort fra helvete
–Jeg ble frigjort fra helvete
–Tre fremmede menn tvang meg til å åpne døra, stormet inn og voldtok meg, en etter en. Mannen jeg trodde var min...
–Jeg ble frigjort fra helvete
–Tre fremmede menn tvang meg til å åpne døra, stormet inn og voldtok meg, en etter en. Mannen jeg trodde var min...

– Mennene kunne like så godt ha revet ut hjertet mitt og tråkket på det. På hotellrommet i Hellas milevis unna den fattige landsbyen som var mitt hjem forsvant de virkelige drømmene mine. Jeg skulle bli doktor, slik pappa alltid ønsket for meg mens han levde. Alle syntes jeg var smart og vakker på skolen, men familien min hadde ikke råd til å sende meg på universitet.

Ingen røde lys

– Da jeg møtte drømmemannen, trodde jeg at livet ville ta en ny sving. Jeg så ingen faresignaler, ingenting røde lys. Jeg var 17 år og ble behandlet som en prinsesse av en mann som alltid lovet å elske meg. Jeg var forelsket og levde på en rosa sky, levde på rusen jeg fikk av de mange kjærlighetserklæringene, gavene og blomstene. Nå kunne jeg bli doktor, trodde jeg, og gifte meg med mannen som forstod meg fullt og helt. Men lykken vår var hemmelig, for familien min ville ha stoppet oss. De syntes jeg var for ung, med god grunn. Men jeg klarte uten problemer å skjule våre planer om å flytte til Hellas.

– Passet mitt var det han som ordnet, siden jeg var mindreårig. Etter ett døgns reise kom vi over grensen til Hellas og et hotell. Jeg burde bare hvile på hotellrommet, sa han til meg. Han skulle møte en kamerat, som ville sørge for både arbeid og bosted til min kjære. Det eneste skåret i gleden min den dagen var familien min. Jeg bekymret meg for om de noen gang ville tilgi meg. Ville de noen gang vite hvor jeg var? Men jeg skjøv tankene bort så godt jeg kunne.

Passet var kvitteringen

– Jeg så aldri kjæresten min igjen etter den morgenen. Samme ettermiddag tvang tre fremmende menn meg til å åpne døra, stormet inn og voldtok meg, en etter en. Mannen jeg trodde var min kjæreste, hadde solgt meg til dem. De hadde passet mitt og andre dokumenter som bevis, selve kvitteringen på meg.

– Frykt, håpløshet, skam, smerte. Jeg kjente på alle disse følelsene i tida framover. Frykt for å bli drept dersom jeg rømte. Håpløshet fordi drømmeprinsen var borte. Ingen kunne hjelpe meg her. Skammen over at brødrene mine ville anse meg som verdiløs om de visste at jeg var prostituert. Smerten etter hver gang jeg ble voldtatt, tårene inni meg, slagene på huden min.

For skitten til å be

– Jeg ble flyttet til et annet hotell, med jenter fra Moldova, Ukrainia, Russland og andre europeiske land. Noen av dem hadde jobbet der i nesten fem år. Hallikene tvang oss til å betjene 25 menn om dagen. Hele dagen var vi fanger som bare ventet på dem. Jeg følte meg skitten. Trosset frykten og prøvde å rømme. Straffen min da jeg ble tatt, var å leve uten vann og mat i en hel uke.

– Mange lange og søvnløse netter senere ble jeg solgt til en mann i en annen gresk by. Her skulle jeg få tak i kunder på gata. Jeg og de andre jentene risikerte nådeløs tortur dersom vi ikke betjente 50 menn om dagen. Pengene tok hallikene – vi var slaver på alle mulige måter. Jeg følte meg for skitten til å be, trodde at jeg var verdiløs. Brødrene mine kunne drepe meg for å beholde familiens ære. I min kultur er en prostituert verdt mindre enn en skitten hund. Jeg vurderte å ta mitt eget liv, men var ikke sterk nok.

Reddende engler

– Alt endret seg da jeg traff henne. Den greske damen som løy til hallikene på gata der jeg jobbet, og sa hun bare snakket med meg fordi jeg minte så om hennes datter. I virkeligheten hvisket hun inn i øret mitt mens hun ga meg en klem at hun ville hjelpe meg med å rømme. Jeg måtte være på plass på samme sted og tid uka etter.

– Jeg begynte å tro så smått at det fantes en utvei. De neste dagene behandlet jeg alle med respekt for beholde tilliten deres. Uka etter var jeg på plass, og ventet på min reddende engel. Hun hadde sendt en ung mann. Alt gikk etter planen, men jeg var likevel redd. Tenk om jeg ble stjålet av en annen hallik? Skulle jeg be ham om å stoppe bilen? Men jeg hadde fortsatt håp.

– Endelig stoppet bilen, og jeg kjente igjen den greske damen som smilte til meg. Samme natt kjørte hun meg til den albanske grensen, og informerte politiet. Jeg var trygg, og et to år langt mareritt var endelig over.

– Nå, flere år senere, ser livet helt annerledes ut. Vennene mine i Håpets kvinner bønnenettverk hjelper meg mye. Jeg har klart å fullføre videregående, slik at jeg kan bli doktor. Vennene mine oppmuntrer meg og husker på meg i bønn. Fortsatt er sårene mine dype, og jeg sliter med selvmordstanker, men jeg stoler på Gud nå. Jeg vil fortsette å be med mine venner, og holde fast på min nye tro. Gud har gjort meg til en ny skapning, avslutter Klara.

Kvinner, barn og menn blir solgt til Albania, eller solgt fra Albania til andre europeiske land. Norea er engasjert i Håpets kvinner  i Albania, og støtter radioprogram og bønnearbeidet her. Bønnegrupper som Klara er med i ber hver måned for lidende kvinner verden over. Radioprogrammet Håpets kvinner forteller at Gud elsker dem. Jenter og kvinner i Albania og i Noreas andre prosjektland får gjennom radio og bønnegrupper visshet om at de er verdifulle, og ikke til salgs!

Nå kan Jartrud i skogkanten få inn Norea
Nå kan Jartrud i skogkanten få inn Norea
Jartrud langt oppe i lia i Hadeland hører på Norea Radio. Takket være nettradio lytter den trofaste giveren på programmene...
Nå kan Jartrud i skogkanten få inn Norea
Jartrud langt oppe i lia i Hadeland hører på Norea Radio. Takket være nettradio lytter den trofaste giveren på programmene...

Nettradio fanges opp med spesielle internettradioer, via smarttelefon eller PC. Jartrud Nedresæter (84) er en av de mange eldre som har sett mørkt på å gå inn i datalderen, men hun har lenge angret på at hun ikke har villet lære.

 

Norea spurte butikkjeden Elkjøp, og de var villig til å gi en flunkende ny Toshiba ChromeBook, slik at en eldre person kunne prøve ut en enkel, nettbasert PC. Vi besøkte Jartrud, som bor i Roa i Lunner kommune. Det ble kjøpt inn en trådløs ruter for G4-overføring, og så ble maskinen overrakt og presentert.

 

Surfer og hører på Norea

 

Det var litt frustrerende i begynnelsen å finne pila på skjermen, trykke på de rette stedene, og ikke bli redd for at noe ble borte for godt. Men nå har Jartrud funnet rutinen: Sørge for at ruteren er på, skrive inn passordet, gå inn på norea.no, klikke på "nettradio", trykke på Norea Pluss og en pil i en ring, som setter radioen i gang. Da kan hun høre på Noreas voksenradio når som helst. Hun kan også sende e-post og surfe på nettet mens hun hører på radioen. Jartrud har venner og naboer som kan hjelpe om hun står fast med noe.