Et annerledes radioprogram
Et annerledes radioprogram
Det er tidlig morgen, men kvinnene i Albania er klare. Hendene er foldet og radioen er på. Så leder den kjente...
Et annerledes radioprogram
Det er tidlig morgen, men kvinnene i Albania er klare. Hendene er foldet og radioen er på. Så leder den kjente...

Hver morgen og kveld i Albania, kl. 07.30 og 22.00 sendes et 5-7 minutters langt program kalt Hannas bønnekalender. Det bes på lufta over dagens bønneemne fra Prosjekt Hanna, samt emner som opptar lytterne.

Starter dagen med Gud

Nexhi Muca har siden 2006 vært produsent for programmet. Hun ble kristen på slutten av 90-tallet som et resultat av arbeidet til de første misjonærene i Albania. I dag, 20 år sendere, leder mannen hennes en av de største menighetene i landets hovedstad Tirana. Nexhi har også en viktig tjeneste blandt kvinnene der.

Det har gjort et stort inntrykk på Nexhi og resten av staben å oppleve hvor mye bønnekalenderen betyr for lytterne. Mange kvinner i Albania begynner dagen med å be sammen med Nexhi om bønneemnene i kalenderen. Programmene hjelper lytterne til å starte dagen sammen med Gud, i bønn for andre.

Første møte

For mange lyttere er Hannas bønnekalender det første møtet de har med Prosjekt Hanna. Selv om de ikke kjenner til arbeidet så godt, forteller staben i Albania at disse lytterne trofast er med i forbønnen for kvinner rundt om i verden. Nexhi og hennes kolleger har til og med historier fra mennesker som ble interessert i å vite mer om Gud, fordi de hørte at noen ber for andre kvinners problemer og utfordringer.

Prosjekt Hanna-teamet i Albania takker Norea for at det er mulig å produsere dette programmet på albansk. Det er et viktig redskap til å nøde mennesker til å be, og la dem bli klar over andres behov og nød. Tilbakemeldingene under, sier noe om hvor viktig det er.

To tilbakemeldinger på programmet:

Jeg heter Jona. Jeg tok imot Jesus i hjertet mitt for 16 år siden. Disse årene har ikke vært problemfrie, men med Gud har jeg lykkes. Jeg har lyttet til programmene ofte, og i mange år var de den eneste åndelige næringen jeg fikk. Takk for bønnene deres i Hannas bønnekalender. Over en lang periode kunne jeg ikke gå til kirka og møte andre troende. Men bønnene deres og budskapet i programmet har holdt meg sterk i Herren. Nå priser jeg Herren. Jeg har den friheten at jeg kan gå til kirka og møte andre troende. Hannas Bønnekalender har vært min favoritt fordi det tar opp bønneemner fra kvinner og jenter og deres situasjoner. Jeg har i mange år blitt oppmuntret mye av programmet. Tusen takk. -Jona, ei ung jente-

Jeg blir veldig rørt av programmet Prosjekt Hannas bønnekalender. Jeg er student og har begynt å lytte til programmet. Jeg er ikke kristen, men blir rørt av måten dere bryr dere om andre. Det er interessant at i en verden som denne finnes det mennesker som ber for andre, selv om de ikke kjenner dem. Dere gjør en flott jobb. – Valentin, en 19 år gammel gutt-

Radiolytting på skofabrikken
Radiolytting på skofabrikken
For en kvinne i Albania og hennes døtre ble et kristent radioprogram spilt på skofabrikken veien til frelse.
Radiolytting på skofabrikken
For en kvinne i Albania og hennes døtre ble et kristent radioprogram spilt på skofabrikken veien til frelse.

Her er kvinnens historie:

–For en tid tilbake arbeidet jeg på en skofabrikk. Der var det ei dame som alltid hadde med seg en solcelle-radio på jobb. Ordene som strømmet ut fra radioen var varme og fredsskapende. Jeg spurte damen hva hun lyttet til, og hun fortalte meg at det var en kristen radiostasjon. Jeg fikk frekvensen av henne, slik at jeg kunne lytte hjemme også.

Radioprogrammene var veldig bra. Sammen med døtrene mine lyttet jeg nesten hele dagen. Håpets kvinner ble en av våre favoritter. På det tidspunktet kjente vi ikke Gud. Vi visste heller ikke om det fantes en kirke i nærheten.

Nå går vi i kirka, og vi vil gjerne takke dere for at dere sådde det første frøet, slik at vi kunne komme til tro. Herrens veier er uransakelige! Må Gud velsigne dere.

Norea støtter blant annet radioprogrammet Håpets kvinner i Albania, som peker på Jesus som verdens frelser, og forteller kvinner at de har egenverdi.

-Når mannen min sover, lytter jeg til radio
-Når mannen min sover, lytter jeg til radio
Noen kvinner i Albania ber ved å lytte til radioen. Om de eier en bønnekalender, kan det få alvorlige konsekvenser.
-Når mannen min sover, lytter jeg til radio
Noen kvinner i Albania ber ved å lytte til radioen. Om de eier en bønnekalender, kan det få alvorlige konsekvenser.

Noen steder i Albania er det nemlig svært sensitivt å eie kristen litteratur om mannen tilhører en annen religion. Kvinner opplever vold i hjemmet, foresaket av sine menn eller svigerfamilien. Derfor går den månedlige bønnekalenderen til Prosjekt Hanna på lufta. Når de gode ordene er tatt imot, er de lagret i hjertet og ikke på et synlig dokument.

Bønn og radio er nøkkelord for Noreas kvinnearbeid i dette landet, så vel som i Asia og Afrika. Teamet i Albania forteller at programmet Hannas bønnekalender er svært populært. Noen av lytterne er kvinner i hovedstaden Tirana og byen Bathore, som er svært fattige. Livene deres preges av alkohol, gambling, vold og arbeidsledighet.

Men når de ber sammen med programlederen for kvinner verden over, blir de oppmuntret. Sammen kan kvinner som ikke føler de har verdi løfte hverandre fram, og få kjenne at Gud er den som elsker dem høyest.

En kvinne som lytter i skjul, forteller:

–Jeg har opplevd mye vanskelig i livet. Mannen min er alkoholiker, og av og til slår han meg. Vi pleide å bo i Nord-Albania i en ødeliggende landsby. Så flyttet vi til hovedstaden Tirana, og jeg fikk høre om Jesus og begynte å gå i kirken. Radioen har vært til stor hjelp for meg. Når mannen min sover, hører jeg på programmene. Jeg blir rørt av programmet Hannas bønnekalender. Jeg liker det svært godt. Og jeg ber sammen med programlederen. Tusen takk for dette programmet.

Ved å bli fast giver kan du støtte mediemisjon i Albania hver måned. Da kan kvinner høre på kristne radiosendinger i områder der det er vanskelig å eie kristen litteratur.

- Jeg ble frigjort fra helvete
- Jeg ble frigjort fra helvete
-Tre fremmede menn tvang meg til å åpne døra, stormet inn og voldtok meg, en etter en. Mannen jeg trodde var min...
- Jeg ble frigjort fra helvete
-Tre fremmede menn tvang meg til å åpne døra, stormet inn og voldtok meg, en etter en. Mannen jeg trodde var min...

Mennene kunne likegodt ha revet ut hjertet mitt og tråkket på det. På hotellrommet i Hellas milevis unna den fattige landsbyen som var mitt hjem forsvant de virkelige drømmene mine. Jeg skulle bli doktor, slik pappa alltid ønsket for meg mens han levde. Alle syntes jeg var smart og vakker på skolen, men familien min hadde ikke råd til å sende meg på universitet.

Ingen røde lys - bare rosa skyer

Da jeg møtte drømmemannen, trodde jeg at livet ville få en ny vending. Jeg så ingen faresignaler - ingenting røde lys. Jeg var 17 år og ble behandlet som en prinsesse av en mann som alltid lovet å elske meg. Jeg var forelsket og levde på en rosa sky, levde på rusen jeg fikk av de mange kjærlighetserklæringene, gavene og blomstene. Nå kunne jeg bli doktor, trodde jeg, og gifte meg med mannen som forstod meg fullt og helt. Men lykken vår var hemmelig, for familien min ville stoppet oss. De syntes jeg var for ung, med god grunn. Jeg klarte uten problemer å skjule våre planer om å flytte til Hellas.

Passet mitt var det han som ordnet, siden jeg var mindreårig. Etter ett døgns reise kom vi over grensen til Hellas og et hotell. Jeg burde bare hvile på hotellrommet, sa han til meg. Han skulle møte en kamerat, som ville sørge for både arbeid og bosted til min kjære. Det eneste skåret i gleden min den dagen var familien min. Jeg bekymret meg for om de noen gang ville tilgi meg. Ville de noen gang vite hvor jeg var? Men jeg skjøv tankene bort så godt jeg kunne.

Passet var kvitteringen - på meg

Jeg så aldri kjæresten min igjen etter den morgenen. Samme ettermiddag tvang tre fremmende menn meg til å åpne døra, stormet inn og voldtok meg, en etter en. Mannen jeg trodde var min kjæreste, hadde solgt meg til dem. De hadde passet mitt og andre dokumenter som bevis, selve kvitteringen på meg.

Frykt, håpløshet, skam, smerte. Jeg kjente på alle disse følelsene i tida framover. Frykt for å bli drept dersom jeg rømte. Håpløshet fordi drømmeprinsen var borte. Ingen kunne hjelpe meg her. Skammen over at brødrene mine ville anse meg som verdiløs om de visste at jeg var prostituert. Smerten etter hver gang jeg ble voldtatt, tårene inni meg, slagene på huden min.

- Jeg var for skitten til å be

Jeg ble flyttet til et annet hotell, med jenter fra Moldova, Ukrainia, Russland og andre europeiske land. Noen av dem hadde jobbet der i nesten fem år. Hallikene tvang oss til å betjene 25 menn om dagen. Hele dagen var vi fanger som bare ventet på dem. Jeg følte meg skitten. Trosset frykten og prøvde å rømme. Straffen min da jeg ble tatt, var å leve uten vann og mat i en hel uke.

Mange lange og søvnløse netter senere ble jeg solgt til en mann i en annen gresk by. Her skulle jeg få tak i kunder på gata. Jeg og de andre jentene risikerte nådeløs tortur dersom vi ikke betjente 50 menn om dagen. Pengene tok hallikene – vi var slaver på alle mulige måter. Jeg følte meg for skitten til å be, trodde at jeg var verdiløs. Brødrene mine kunne drepe meg for å beholde familiens ære. I min kultur er en prostituert verdt mindre enn en skitten hund. Jeg vurderte å ta mitt eget liv, men var ikke sterk nok.

Mine reddende engler

Alt endret seg da jeg traff henne. Den greske damen som løy til hallikene på gata der jeg jobbet, og sa hun bare snakket med meg fordi jeg minte så om hennes datter. I virkeligheten hvisket hun inn i øret mitt mens hun ga meg en klem at hun ville hjelpe meg med å rømme. Jeg måtte være på plass på samme sted og tid uka etter.

Jeg begynte å tro så smått at det fantes en utvei. De neste dagene behandlet jeg alle med respekt for beholde tilliten deres. Uka etter var jeg på plass, og ventet på min reddende engel. Hun hadde sendt en ung mann. Alt gikk etter planen, men jeg var likevel redd. Tenk om jeg ble stjålet av en annen hallik? Skulle jeg be ham om å stoppe bilen? Men jeg hadde fortsatt håp.

Endelig stoppet bilen, og jeg kjente igjen den greske damen som smilte til meg. Samme natt kjørte hun meg til den albanske grensen, og informerte politiet. Jeg var trygg, og et to år langt mareritt var endelig over.

Nå, fire år senere, ser livet helt annerledes ut. Vennene mine i Prosjekt Hannas bønnenettverk hjelper meg mye. Jeg har klart å fullføre videregående, slik at jeg kan bli doktor. Vennene mine oppmuntrer meg og husker på meg i bønn. Fortsatt er sårene mine dype, og jeg sliter med selvmordstanker, men jeg stoler på Gud nå. Jeg vil fortsette å be med mine venner, og holde fast på min nye tro. Gud har gjort meg til en ny skapning.

Kvinner, barn og menn blir solgt til Albania, eller solgt fra Albania til land som Hellas, Italia, Kosovo, Storbritannia, Tyskland og Nederland. Norea er engasjert i Prosjekt Hanna i Albania, og støtter radioprogram og bønnearbeidet her. Bønnegrupper som Klara er med i ber hver måned for lidende kvinner verden over, ved hjelp av Hannas bønnekalender som også sendes på radio. Radioprogrammet Håpets kvinner forteller at Gud elsker dem, i et land hvor jenter holdes hjemme fra skolen i frykt for å bli solgt som sexslaver. Jenter og kvinner i Albania og i Noreas andre prosjektland får gjennom radio og bønnegrupper høre at de er verdifulle, og ikke til salgs!

-Radio er et fantastisk verktøy
-Radio er et fantastisk verktøy
Når Qelibare syr klær, står radioen på, og når kundene kommer, forteller hun dem om Gud. Kristne radioprogram har...
-Radio er et fantastisk verktøy
Når Qelibare syr klær, står radioen på, og når kundene kommer, forteller hun dem om Gud. Kristne radioprogram har...

Qelibare er en 45 år gammel kvinne. Hun er gift og har to tenåringsgutter. For fjorten år siden måtte hun passe på dem alene. Mannen hennes dro til Hellas som arbeidsinnvandrer i to år. Det var en ekstremt vanskelig situasjon for Qelibare. Det var en tid hvor hun trengte Jesus, og tok imot Ham.

Da ektemannen kom tilbake hadde Qelibare forandret seg. Hun ville at han skulle få vite hva som hadde skjedd i livet hennes. Mannen var nølende i begynnelsen, men han forstod at noe måtte ha skjedd. Kona hans var så annerledes. Hun fortalte ham om Jesus og livet Han tilbyr.

Mykere hjerte

En av Qelibares venner fortalte henne om en kristen radiostasjon. Hun har aldri slått av radioen siden. Siden Qelibare jobber som skredder blir hun ikke forstyrret av den. Dessuten har mannen hennes fått sjansen til å høre på ulike kristne radioprogrammer. Det var lett for ham å lytte til radioen. Han er en sjenert mann, som ikke liker å være rundt store folkemengder i kirka, for eksempel. Og så kom radioprogrammene rett inn i hjemmet deres. Sakte, men sikkert begynte hjertet hans å bli mykere, og han bestemte seg for å gå i kirka. Nå er han en troende.

Takker Gud

- Radioen er et fantastisk verktøy, sier Qelibare, og legger til:

- Det gjelder ikke bare for troende, men også for dem som ikke tror. Hun har vært til oppmuntring for mange som har ønsket å kjøpe kjoler eller andre ting. Radioen har hjulpet henne å dele evangeliets budskap.

Kristne radioprogram har forandret henne totalt:

- Vi er bare mennesker, og noen ganger havner vi på villspor. Takk Gud for at Han alltid er der og gir oss en hjelpende hånd, forteller Qelibare.

Norea har nå vært engasjert i Prosjekt Hanna Albania i ti år. Her støtter vi radioprogram som Håpets kvinner og Hannas bønnekalender. Sistenevnte er en bønnekalender som deles ut i mange land. I Albania er det ofte vanskelig for kvinner å eie kristen litteratur. Derfor ber man på lufta hver måned for ulike utfordringer verdens kvinner har. Håpets kvinner er et radioprogram som gir kvinner både bibelundervisning og praktiske råd. De får høre at de er elsket høyt av Gud, noe mange av dem trenger å høre, da de ofte regnes som mindre verdt enn menn.

Radioprogram lærer lyttere å be
Radioprogram lærer lyttere å be
Majlinda fra Albania visste ikke hvordan hun skulle be til Gud. Det forandret seg da hun hørte på radioprogrammet...
Radioprogram lærer lyttere å be
Majlinda fra Albania visste ikke hvordan hun skulle be til Gud. Det forandret seg da hun hørte på radioprogrammet...

Jeg er 21 år og bor i en landsby i Albania. Jeg er forlovet med en kristen mann, men ingen av oss kommer fra familier som tror på Gud. Vi pleier å gå i kirka sammen.

Vennen min ga meg en soldreven radio. Slik var det at jeg begynte å lytte til deres radioprogrammer. "Hannas bønnekalender" er et fantastisk program. Vi har lært å be ved å lytte til det. Før visste vi ikke hvordan vi skulle be, for kristentro var helt nytt for oss. Nå vet vi at legge framfor Gud det vi har på hjertet.

Når jeg lytter til dette programmet og ber, kjenner jeg at Gud er med meg. Gud er også med alle kvinnene i verden som vi ber for på radioen. Tusen takk!

Norea er med på å finansiere radioprogrammene Hannas bønnekalender og Håpets kvinner i Albania. Hannas bønnekalender er et program hvor radioverten ber for og med lyttere. 

Nå kan Jartrud i skogkanten få inn Norea
Nå kan Jartrud i skogkanten få inn Norea
Jartrud langt oppe i lia i Hadeland hører på Norea Radio. Takket være nettradio lytter den trofaste giveren på programmene...
Nå kan Jartrud i skogkanten få inn Norea
Jartrud langt oppe i lia i Hadeland hører på Norea Radio. Takket være nettradio lytter den trofaste giveren på programmene...

Nettradio fanges opp med spesielle internettradioer, via smarttelefon eller PC. Jartrud Nedresæter (84) er en av de mange eldre som har sett mørkt på å gå inn i datalderen, men hun har lenge angret på at hun ikke har villet lære.

 

Norea spurte butikkjeden Elkjøp, og de var villig til å gi en flunkende ny Toshiba ChromeBook, slik at en eldre person kunne prøve ut en enkel, nettbasert PC. Vi besøkte Jartrud, som bor i Roa i Lunner kommune. Det ble kjøpt inn en trådløs ruter for G4-overføring, og så ble maskinen overrakt og presentert.

 

Surfer og hører på Norea

 

Det var litt frustrerende i begynnelsen å finne pila på skjermen, trykke på de rette stedene, og ikke bli redd for at noe ble borte for godt. Men nå har Jartrud funnet rutinen: Sørge for at ruteren er på, skrive inn passordet, gå inn på norea.no, klikke på "nettradio", trykke på Norea+ og en pil i en ring, som setter radioen i gang. Da kan hun høre på Noreas voksenradio når som helst. Hun kan også sende e-post og surfe på nettet mens hun hører på radioen. Jartrud har venner og naboer som kan hjelpe om hun står fast med noe.

 

 

 

Radiobønn forandrer hjerter
Radiobønn forandrer hjerter
Gud gir nytt liv til mennesker gjennom radio. En kvinne fra Albania forteller hvordan bønn forandret hennes ekteskap.
Radiobønn forandrer hjerter
Gud gir nytt liv til mennesker gjennom radio. En kvinne fra Albania forteller hvordan bønn forandret hennes ekteskap.

Jeg er mor til tre barn. For noen år siden gikk jeg i en moskè. Jeg hadde også problemer med mannen min. Han drakk mye, og slo meg. Derfor gikk jeg til moskeen slik at Gud kunne vise meg nåde; slik at mannen min kunne slutte å være voldelig. Men han fortsatte å slå meg.

–En dag møtte jeg en dame fra landsbyen min. Hun fortalte meg om Bibelens Gud. Jeg ville høre mer om Ham. Hun ga meg en bibel, og ba meg med til kirken hennes. Jeg begynte å gå i kirken og lese Bibelen til min mann. I begynnelsen var han nølende og tok ikke til seg Guds ord. Men jeg fortsatte å be for mannen min.

–Nå er han del av Guds familie! Hannas bønnekalender har hjulpet meg mye. Jeg har blitt oppmuntret til å be ofte. Jeg liker programmet, og er ivrig etter å lære mer om kvinner i verden. Takk for at dere hjelper oss, slik at vi kan gå med Gud.

Kilde: TWR.

Norea støtter radioprogrammet Hannas bønnekalender i Albania. Hver dag løfter kvinner verden over hverandre fram i bønn. Bønnefokuset varierer hver måned, fra utdanning til helse og hygiene. Vi tror at når vi ber, rører vi ved den hånden som rører verden, og at Gud kan snu på ulike menneskjebner.

– Takk for radioprogrammene deres
– Takk for radioprogrammene deres
Kvinner i Albania er takknemlige for et kristent radioprogram Noreas givere støtter. Programmet hjelper dem med livet...
– Takk for radioprogrammene deres
Kvinner i Albania er takknemlige for et kristent radioprogram Noreas givere støtter. Programmet hjelper dem med livet...

Selv om de bor i et fritt land, opplever albanske kvinner å bli undertrykt, både når det gjelder egenverd og tro. Mange får høre at de ikke er verdt noe. Norea vil fortelle kvinner i Albania at Jesus kan gi dem frihet. Det gjør vi gjennom vårt kvinnearbeid Prosjekt Hanna. Radioprogrammet Håpets kvinner er en viktig del av arbeidet. Programmet tar opp både kulturelle utfordringer og gir bibelundervisning. Kvinner i ulike aldre benytter seg av alt fra internett til soldreven radio når de lytter.

Kommer nærmere Gud                                                                             

– Jeg er gift og har en sønn. Jeg har flyttet til hovedstaden, og fikk høre om Jesus gjennom slektninger. Tanten min ga meg en soldreven radio, og jeg begynte å lytte til programmene deres. De er helt vidunderlige. Jeg har lært mye ved å lytte til Håpets kvinner-programmet. Nå har jeg blitt bedre kjent med Gud. Tusen takk! Jeg har fått mye hjelp gjennom programmene, forteller en kvinne på 20 år.

– Jeg er enke, og mistet mannen min for ti år siden. Jeg har to døtre, og har hatt et tøft liv. Men jeg priser Herren for at Han fant meg. Jeg vil takke for at dere sender Håpets kvinner i Albania. Programmet har hjulpet meg ofte, særlig med å forstå mine døtre. Temaene er både bra og relevante. Må Gud velsigne dere, sier en kvinne fra Tirana.

– Jeg bor i Italia, og lytter til programmene deres på nett. Jeg har en sønn på to år. Livet er ikke lett, men jeg takker Gud for at jeg kan lytte til programmene dere sender. Jeg er så glad for at Gud alltid er med meg, for jeg har ikke mange venner her. Håpets kvinner er et fantastisk program, avslutter en Facebook-venn av Prosjekt Hanna i Albania.