-Når mannen min sover, lytter jeg til radio
-Når mannen min sover, lytter jeg til radio
Noen kvinner i Albania ber ved å lytte til radioen. Om de eier en bønnekalender, kan det få alvorlige konsekvenser.
-Når mannen min sover, lytter jeg til radio
Noen kvinner i Albania ber ved å lytte til radioen. Om de eier en bønnekalender, kan det få alvorlige konsekvenser.

Noen steder i Albania er det nemlig svært sensitivt å eie kristen litteratur om mannen tilhører en annen religion. Kvinner opplever vold i hjemmet, foresaket av sine menn eller svigerfamilien. Derfor går den månedlige bønnekalenderen til Prosjekt Hanna på lufta. Når de gode ordene er tatt imot, er de lagret i hjertet og ikke på et synlig dokument.

Bønn og radio er nøkkelord for Noreas kvinnearbeid i dette landet, så vel som i Asia og Afrika. Teamet i Albania forteller at programmet Hannas bønnekalender er svært populært. Noen av lytterne er kvinner i hovedstaden Tirana og byen Bathore, som er svært fattige. Livene deres preges av alkohol, gambling, vold og arbeidsledighet.

Men når de ber sammen med programlederen for kvinner verden over, blir de oppmuntret. Sammen kan kvinner som ikke føler de har verdi løfte hverandre fram, og få kjenne at Gud er den som elsker dem høyest.

En kvinne som lytter i skjul, forteller:

–Jeg har opplevd mye vanskelig i livet. Mannen min er alkoholiker, og av og til slår han meg. Vi pleide å bo i Nord-Albania i en ødeliggende landsby. Så flyttet vi til hovedstaden Tirana, og jeg fikk høre om Jesus og begynte å gå i kirken. Radioen har vært til stor hjelp for meg. Når mannen min sover, hører jeg på programmene. Jeg blir rørt av programmet Hannas bønnekalender. Jeg liker det svært godt. Og jeg ber sammen med programlederen. Tusen takk for dette programmet.

Ved å bli fast giver kan du støtte mediemisjon i Albania hver måned. Da kan kvinner høre på kristne radiosendinger i områder der det er vanskelig å eie kristen litteratur.

Fikk kjenne at hun er elsket
Fikk kjenne at hun er elsket
I 20 år levde etiopiske Beltu med skammen hun aldri fortalte sin familie om. Gjennom Noreas radioarbeid fikk hun...
Fikk kjenne at hun er elsket
I 20 år levde etiopiske Beltu med skammen hun aldri fortalte sin familie om. Gjennom Noreas radioarbeid fikk hun...

Beltu* bor i Etiopia sammen med sin familie, som er bønder. Hun giftet seg som 20-åring, og fikk seks barn, hvorav fem av dem overlevde. Beltu fikk livmorfremfall etter sin sjette fødsel, men gikk ikke til legen eller sykehuset. 

- Vi manglet penger, og derfor måtte jeg lide med dette i 20 år. Jeg trodde ikke at det fantes hjelp, forklarer Beltu. 

- Problemet var en forbannelse

I Etiopia er fødselsskader et svært tabubelagt tema som ikke blir tatt opp. Derfor fikk Beltu ingen hjelp eller informasjon som kunne bedre situasjonen hennes, verken fra myndighetene eller fra kirkene i lokalsamfunnet hennes. 

- Problemet var en forbannelse. Jeg kunne ikke sitte som andre mennesker, fordi klærne berørte livmoren min. Jeg blødde hele tiden. Om noen la merke til blodet på klærne mine, skammet jeg meg. Jeg skjermet barna mine for det jeg gikk i gjennom, og det var kun én nabo som kjente til det, forteller Beltu. 

Ventet på å dø

Beltu mistet alt håp om at hun kunne bli kurert, og ble svært deprimert. Verken hennes ektemann eller slektninger kunne bistå med håp.

- Kvalene og smertene var der hele tiden. Jeg var deprimert og mistet alt håp. Jeg ventet på å dø. Og dager ble til uker, uker ble til måneder og måneder ble til år. Til slutt var det snakk om 20 år med skambelagte lidelser, sier Beltu.

Fattigdommens gift 

For Beltu var lidelsene en sterk påminnelse på hvor dyp fattigdommen er mange steder i Etiopia.

- Fattigdommen framtvang sin gift slik at min mentale helse ble ødelagt. Min store frykt var at barna mine skulle oppleve det samme, siden fattigdommen hadde gått i arv til dem. Jeg følte for å rope ut at barna mine måtte bli reddet av noen, fastslår Beltu.

Dagen hun aldri glemmer

Søndag 2. april 2013. Beltu aldri vil glemme denne dagen, hvor motløshet ble erstattet med håp og glede. 

- Jeg våknet tidlig , og takket som vanlig Gud for hans gode omsorg, veiledning og beskyttelse. På denne dagen ba jeg også Gud om å helbrede meg, selv om jeg trodde det var umulig. Sammen med familien min dro jeg til kirken for å tilbe Herren. Her ble jeg overrasket over å se fire gjester, forteller Beltu. 

Gjestene var et Prosjekt Hanna-team, som jobber med radioprogrammet Håpets Kvinner. Norea støtter dette arbeidet i Etiopia. Teamet oppmuntret kvinnene til å lytte til Håpets Kvinner sammen med dem. 

- Teamet fortalte at de er glad i oss. Vi ble også opplyst om omskjæring, fistula og livmorfremfall, og de ville høre om vår helsetilstand. Når det ble min tur til å fortelle, følte jeg virkelig at Gud hadde svart på mine bønner ved å frigjøre meg fra mine smerter, sier Beltu. 

Ny livsglede til Beltu

I følge Beltu startet helbredelsesprosessen allerede da hun ble omfavnet i kjærlighet av Prosjekt Hanna- teamet. "Gud vil sørge for hjelp," fortalte de henne, så hun slapp å bekymre seg. Og Beltu fikk virkelig hjelp, for teamet samlet inn nok penger til at hun endelig kunne bli behandlet. 

- Mange mennesker jeg ikke kjenner, ga penger slik at jeg kunne bli frisk. Teamet ordnet det slik at en misjonær hentet meg i Dodola og tok meg til Hawassa. Her møtte jeg enda flere fantastiske kvinner, fulle av kjærlighet. Så ble jeg kjørt til sykehuset, hvor doktoren oppdaget et sår på livmoren min. Jeg hadde væske som lakk ut, og ble lei meg for dette. Siden jeg luktet vondt, kunne jeg ikke gå i kirken i en periode. Det fikk meg til å sørge enda mer. Men etter hvert ble jeg satt på en antibiotikakur, og dro så tilbake til Hawassa sykehus for å bli operert. Nå er jeg helt kurert! Jeg er så lykkelig sammen med familien min og resten av lokalsamfunnet. Gud, himmelens Herre, har virkelig gitt meg livsgleden tilbake, avslutter Beltu.

*Navnet er beskyttet av sikkerhetsmessige grunner. Kilde: Prosjekt Hanna Etiopia.

Svært glad for Prosjekt Hanna-seminar
Svært glad for Prosjekt Hanna-seminar
En eldre kvinne i Kambodsja forteller takknemlig om hvordan et Prosjekt Hanna-seminar har gitt henne nyttig kunnskap...
Svært glad for Prosjekt Hanna-seminar
En eldre kvinne i Kambodsja forteller takknemlig om hvordan et Prosjekt Hanna-seminar har gitt henne nyttig kunnskap...

- Jeg er så glad for at jeg kunne bli med på undervisningen kalt Fear and Worry (Frykt og bekymring). Mange ganger i livet mitt har jeg nemlig ikke forstått meg på følelsene mine når jeg har vært glad, trist eller full av frykt, forteller kvinnen til Prosjekt Hannas Kambodsja-team.

- Jeg er så glad for at teamet kom til akkurat mitt hjemsted og for at de også underviste i et tema som hygiene. Jeg har lært hvordan vaske meg og forebygge sykdom, sier den 72 år gamle kvinnen som lever av å selge grønnsaker.

- Jeg må arbeide hardt for å forsørge barnebarnet mitt, som går på skolen. Vi trenger nemlig penger for å støtte henne. Av og til bekymrer jeg meg for inntekten min og er redd jeg ikke kan sørge for henne lenger. Men jeg stoler på Herren og ber han om å forsørge meg og jenta mi, siden jeg vet at jeg egentlig er for gammel til å arbeide, forklarer hun.

Viktig påminnelse om Jesus

- På seminaret med Prosjekt Hanna ble jeg minnet om Han som har all makt; Jesus. Han har kjærlighet til alle mennesker.... Jeg elsket å være med på dette. Takk også for at dere gav meg en radio, sier kvinnen til Prosjekt Hanna-teamet i Kambodsja.

- Det hjelper meg til å høre på Håpets Kvinner-programmet. Min radio var veldig gammel, så takk for denne nye, avslutter hun.

- Gud har ledet meg på den gode vei
- Gud har ledet meg på den gode vei
- Hver lørdag hører jeg på programmet "Hjerte i aksjon," forteller radiolytter Noemí. Radiosendingene Norea støtter...
- Gud har ledet meg på den gode vei
- Hver lørdag hører jeg på programmet "Hjerte i aksjon," forteller radiolytter Noemí. Radiosendingene Norea støtter...

- Jeg liker "Hjerte i aksjon fordi det er herlig. Det gir gode eksempler. Særlig når de snakket om Gud, sier Noemí.

Hvit hårbøyle og sort, skinnende hår. Det unge ansiktet får en søt ramme. Men 12-åringen gjemmer på mange store tanker.

- Gud har hjulpet meg mye. Han har ledet meg på den gode vei.

Hva er den gode vei?

- Det å oppføre seg pent  overfor mine foreldre, fastslår Noemí. Og foreldrene lytter også.

- Vi liker programmet fordi vi lærer av det. Vi lærer gode verdier. Og vi oppfører oss bra mot hverandre. Foreldrene mine er stolte og glade for at jeg gjør det bra på skolen og at jeg er vennlig, sier Noemí.

I godt selskap

En dag i mars ble Noemí invitert til kirka. Via radioen. Uten tvil fører kristne radiosendinger til at den evangelisk-lutherske kirken vokser. Og Norea er med på laget.

- I kirken er jeg i godt selskap. Her lærer jeg om Gud. Vi har en bok som vi har fått av en "søster" som forteller om den bortkomne sønn. Alt  handler om Gud; om min beste venn, som aldri svikter, avslutter Noemí.

Rusavhengig fant håp i Kristus
Rusavhengig fant håp i Kristus
Med verdens høyeste heroinforbruk per innbygger har Iran et av de mest dødelige rusmiljøene i verden. Her når det...
Rusavhengig fant håp i Kristus
Med verdens høyeste heroinforbruk per innbygger har Iran et av de mest dødelige rusmiljøene i verden. Her når det...

Som tenåring og ung voksen utmerket han seg i sport og hadde en from livsstil. Likevel kunne han ikke forstå meningen med livet.

-Jeg lurte på hvorfor jeg var født inn i denne verden, og hva som var meningen med livet mitt. Det ble ikke menigsfullt tross min suksess og religiøse praksis, forklarer Shahab.

Han fant tilflukt fra de deprimerende tankene i sin nye vennekrets, hvor eksperimentering med narkotika var populært. Den påfølgende avhengigheten dominerte livet hans, og førte til at han ikke fant svar på det han lette etter.

Jesus framfor dop

Vendepunktet kom da hans søsken ledet han til et rehabiliteringssenter.

- Her kvittet jeg meg med dop. Det var også her at jeg lærte bibelvers for første gang og ble nysgjerrig på Kristus, forteller Shahab.

Han begynte å se på SAT 7- PARS for å lære mer om Jesus. Shahab samlet etter hvert opp nok mot til å ringe SAT-7 PARS–teamet, som har oppfølgningsansvar for seerne. Etter bibelstudiemøter med teamet på Skype, bestemte Shahab seg for å følge Jesus.

-Det ble en umiddelbar forandring i livet mitt. Jeg ble full av liv og glede, og ønsket å dele dette med andre. Nå er meningen med livet mitt å hjelpe andre ved å oppmuntre dem til å følge med på SAT-7 PARS.

Kristen uten bibel

Bibel er mangelvare i Iran, men Shahab har klart å få tak i en elektronisk utgave. Han studerte Ordet flittig, helt fram til han en dag fikk trusler på nett av myndighetene.

- Nå kan jeg ikke oppbevare et eneste eksemplar av hele Bibelen hjemme. Derfor leser jeg vers på skjermen når jeg ser på SAT-7 PARS, og skriver ordene ned i en egen journal. SAT-7 PARS er min eneste kilde til Ordet, forteller Shahab.

Shahab var spent på å treffe andre troende i den armenske kirken i sin hjemby. Men den lokale kirken måtte motvillig vise han bort, i frykt om at medlemmene kunne bli fengslet om Shahab, en innfødt perser, feiret gudstjeneste med dem.

- Jeg nektes å eie en bibel og gå på gudstjeneste. Derfor er SAT-7 min kirke. Forfølgelsen jeg opplever, hindrer meg ikke å tilbe i mitt eget hjem, og være et levende vitne for min kone og min lille sønn. Jeg vil vokse nærmere den Gud jeg elsker, avslutter Shahab.

SAT-7 PARS har nylig satt av fire uker til emnet rusavhengighet i det direktesendte programmet ”Meld deg.” Tidligere rusavhengige som Shahab finner da helbredelse og frihet fra avhengighetens lenker. De setter sin lit til at SAT-7 PARS gir dem Guds ord dag for dag.

Kilde: SAT-7

Et annerledes radioprogram
Et annerledes radioprogram
Det er tidlig morgen, men kvinnene i Albania er klare. Hendene er foldet og radioen er på. Så leder den kjente...
Et annerledes radioprogram
Det er tidlig morgen, men kvinnene i Albania er klare. Hendene er foldet og radioen er på. Så leder den kjente...

Hver morgen og kveld i Albania, kl. 07.30 og 22.00 sendes et 5-7 minutters langt program kalt Hannas bønnekalender. Det bes på lufta over dagens bønneemne fra Prosjekt Hanna, samt emner som opptar lytterne.

Starter dagen med Gud

Nexhi Muca har siden 2006 vært produsent for programmet. Hun ble kristen på slutten av 90-tallet som et resultat av arbeidet til de første misjonærene i Albania. I dag, 20 år sendere, leder mannen hennes en av de største menighetene i landets hovedstad Tirana. Nexhi har også en viktig tjeneste blandt kvinnene der.

Det har gjort et stort inntrykk på Nexhi og resten av staben å oppleve hvor mye bønnekalenderen betyr for lytterne. Mange kvinner i Albania begynner dagen med å be sammen med Nexhi om bønneemnene i kalenderen. Programmene hjelper lytterne til å starte dagen sammen med Gud, i bønn for andre.

Første møte

For mange lyttere er Hannas bønnekalender det første møtet de har med Prosjekt Hanna. Selv om de ikke kjenner til arbeidet så godt, forteller staben i Albania at disse lytterne trofast er med i forbønnen for kvinner rundt om i verden. Nexhi og hennes kolleger har til og med historier fra mennesker som ble interessert i å vite mer om Gud, fordi de hørte at noen ber for andre kvinners problemer og utfordringer.

Prosjekt Hanna-teamet i Albania takker Norea for at det er mulig å produsere dette programmet på albansk. Det er et viktig redskap til å nøde mennesker til å be, og la dem bli klar over andres behov og nød. Tilbakemeldingene under, sier noe om hvor viktig det er.

To tilbakemeldinger på programmet:

Jeg heter Jona. Jeg tok imot Jesus i hjertet mitt for 16 år siden. Disse årene har ikke vært problemfrie, men med Gud har jeg lykkes. Jeg har lyttet til programmene ofte, og i mange år var de den eneste åndelige næringen jeg fikk. Takk for bønnene deres i Hannas bønnekalender. Over en lang periode kunne jeg ikke gå til kirka og møte andre troende. Men bønnene deres og budskapet i programmet har holdt meg sterk i Herren. Nå priser jeg Herren. Jeg har den friheten at jeg kan gå til kirka og møte andre troende. Hannas Bønnekalender har vært min favoritt fordi det tar opp bønneemner fra kvinner og jenter og deres situasjoner. Jeg har i mange år blitt oppmuntret mye av programmet. Tusen takk. -Jona, ei ung jente-

Jeg blir veldig rørt av programmet Prosjekt Hannas bønnekalender. Jeg er student og har begynt å lytte til programmet. Jeg er ikke kristen, men blir rørt av måten dere bryr dere om andre. Det er interessant at i en verden som denne finnes det mennesker som ber for andre, selv om de ikke kjenner dem. Dere gjør en flott jobb. – Valentin, en 19 år gammel gutt-

Gud ser meg
Gud ser meg
Mange blir seksuelt trakkassert, får ikke lov til å kjøre bil eller giftes bort i ung alder. TV-sendingene Norea...
Gud ser meg
Mange blir seksuelt trakkassert, får ikke lov til å kjøre bil eller giftes bort i ung alder. TV-sendingene Norea...

Nylig publiserte Thomson Reuters Foundation en gjennomgående undersøkelse som dokumenterte graden av kvinners rettigheter i mange arabiske land.

Egypt på topp

Blant de 22 landene som var med, toppet Egypt listen over manglende kvinnerettigheter i de arabiske landene. Undersøkelsen ble gjennomført av 336 kjønnseksperter, og brukte blant annet FN, World Bank, Amnesty International som sentrale kilder. Det ble anslått at 99. 3 prosent av egyptiske kvinner utsettes for seksuell trakassering og 27.2 millioner kvinner er ofre for omskjæring.

Høyt oppe på listen lå også land som Saudi-Arabia og Syria. Kvinner nektes å kjøre bil i Saudi- Arabia uten eskorte, og voldtektsofre som står frem risikerer å bli anklaget og straffet for utroskap. I syriske flyktningleirer giftes 12 år gamle jenter bort.

Nektet likestilling

En annen stor trussel når det gjelder mange kvinners rettigheter i Midtøsten, er militant islamisme. Tidligere i år nektet det muslimske brorskap, samt flere andre land å undertegne en FN- deklarasjon som blant annet ønske å sikre en likestilt ekteskapslov for kvinner og menn. Brorskapet understreket at deklarasjonen truer og motsier verdier Islam ønsker å opprettholde, og eliminerer roen i islamske samfunn.

Norea hjelper

Norea er engasjert i kristne TV-satellittprogrammer inn mot Midtøsten og Nord-Afrika. Målet er å hjelpe de kristne til å være vitner om Jesus gjennom underholdende, inspirerende og informative programmer som sendes på 5 kanaler døgnet rundt. Den økende seerskaren teller allerede 14 millioner.

Tilbakemeldingene Norea har mottatt gjennom vår samarbeidspartner SAT-7 tyder på at arbeidet også gir kjærlighet, oppmuntring og håp til kvinner. De får høre at Gud elsker dem og ser dem i hverdagen. Dette forteller noen av dem:

"Jeg ble veldig rørt av bibelundervisningen som omhandlet det å ære kvinner. Det er veldig annerledes fra det jeg har fått høre hele livet. "

"Vær snill og be for meg. Jeg liker programmet ‘ Jeg er ikke bare en kvinne’ siden det viser hvordan enkelte kvinner virkelig lever. Takk for at dere får meg til ikke å føle meg ensom."

"Programmene gir meg inntrykk av at Guds hjerte alltid er åpent for meg, og at han aldri vil forlate eller forsake meg. Må Herren fortsatt hjelpe dere med fortsatt å så frø av håp og tro i motløse og trøtte hjerter."

Er ikke lenger ensom
Er ikke lenger ensom
Sopheak har fått kjenne ensomheten på kroppen, men i Kristus har hun fått frihet til å leve et liv i håpet og ikke i mørket.
Er ikke lenger ensom
Sopheak har fått kjenne ensomheten på kroppen, men i Kristus har hun fått frihet til å leve et liv i håpet og ikke i mørket.

Den unge jenta fra Kambodsja bor sammen med sine foreldre og seks søsken, men er den eneste kristne i familien. Av og til blir hun ignorert av dem. Andre ganger prøver de å overtale henne til å ikke gå i kirken. Ensomheten Sopheak opplever brer seg også utenfor hjemmets fire vegger. Mange av vennene hennes har vendt henne ryggen.

Lever i håpets lys

Hver dag klynger Sopheak seg til sannheten hun finner i Guds ord. Det får hun høre på radioprogrammet Håpets Kvinner. I Kristus finner hun frihet til å leve i håpets lys, og ikke i mørket.

Ikke alene

Norea støtter Prosjekt Hanna i Kambodsja, som står for trosstyrkende radioprogram og bønnegrupper. Av en befolkning på 14 millioner er kun 1 % kristne her. Siden 2007 har også landets såkalte religionsfrihet blitt svært innskrenket. Sopheak og andre lyttere som lever i isolasjon på grunn av sin tro, blir ivaratatt av team i landet. Sopheak vet at hun har en stor familie med kristne brødre og søstre rundt om i verden.

- Jeg priser Herren for alt han har gjort for meg, sier Sopheak.

- Jeg begynte å elske henne...
- Jeg begynte å elske henne...
-Etter at jeg forstod at kvinnen er like mye verdt som mannen begynte jeg å elske henne, forteller Timoteus fra...
- Jeg begynte å elske henne...
-Etter at jeg forstod at kvinnen er like mye verdt som mannen begynte jeg å elske henne, forteller Timoteus fra...

Hos Ari-folket i Etiopia er kvinnen kjøpt og betalt for av mannen sin. I generasjoner har gutter lært at de er mer verdt enn sine søstre og den jenta de en gang skal gifte seg med. Kona blir på mange måter en slave i familien. Hun spiser de få restene som er igjen. Ettersom mennene betaler en høy medgift, ser de på kvinnene som tjenere og behandler dem deretter. Underernæring, tidlige fødsler og lange arbeidsdager er bare noen av utfordringene i hverdagen for arikvinnene. Få har noen gang hørt at de er elsket. Derfor er det så sterkt å høre om Timoteus:

Begynte å vise kjærlighet til kona

–Etter at jeg forstod at kvinnen er like mye verdt som mannen begynte jeg å behandle kona mi annerledes, og elske henne, sier han ærlig.

Med et stort smil om munnen forteller han ivrig om hvordan han og kona har fått et godt ekteskap. Kona viser ham mye mer kjærlighet som et resultat av at hun føler seg verdsatt og elsket. –Vi har til og med begynt å si til hverandre at vi elsker hverandre, sier han og fniser litt.

Timoteus kommer fra en Ari-landsby i fjellene utenfor Jinka i Etiopia. Etter at han begynte å lytte til Prosjekt Hannas radioprogram Håpets kvinner på amharisk, det offisielle språket i Etiopia, har han forstått mer av hvordan man kan være en god ektemann og far: – Jeg har aldri tidligere tenkt på at måten jeg så på, og behandlet kona mi på, var feil. Denne tankegangen er jo så innarbeidet i Ari-samfunnet, avslutter han.

Praktisk omsorg forandrer liv i Etiopia
Praktisk omsorg forandrer liv i Etiopia
-Gud husket på meg og sendte en kvinne som tok meg til sykehuset, forteller den etiopiske kvinnen, som fikk livet...
Praktisk omsorg forandrer liv i Etiopia
-Gud husket på meg og sendte en kvinne som tok meg til sykehuset, forteller den etiopiske kvinnen, som fikk livet...

Norea ønsker å gi praktisk omsorg, oppmuntring og håp til kvinner gjennom radio, bønnegrupper og bevisstgjøring. To etiopiske kvinner som har skrevet til Norea, fikk tilbake livsmotet da de ble kurert for livmorprolaps.

Kunne ikke forsørge

En av disse er en gift kvinne på 33 år med tre barn. Ekteparet hadde en gang eid en tomt, men den etiopiske regjeringen tok den fra dem og brukte den til sine egne hensikter. For å forsørge familien solgte kvinnen maispulver på markedet, noe som ble utfordrendende da sykdommen slo inn.

-Jeg var bestandig på markedet, men da jeg fikk livmorprolaps for fire år siden ble det vanskelig å komme dit, forteller kvinnen. 

Snudde på alt

I hjemmet ble kvinnen også misbrukt av mannen sin, som var alkoholiker. Lyspunktet å holde fast ved kom i form av en telefon fra et Prosjekt Hanna-team i Etiopia.

-En dame ringte meg fra Hawassa og tok meg deretter til sykehuset. Jeg ble helt frisk etter oppholder der. Gud var med meg i denne situasjonen. Jeg gjorde mitt beste for å støtte barna mine slik at de kunne overleve. Nå priser jeg Herren for at jeg kan gå på jobb hver dag uten smerter, forteller kvinnen.

Var ikke glemt

En annen kvinne på 40 år har også delt sin historie. Hun er katolikk og giftet seg i en alder av 15 år. Sterk fattigdom førte til at hun ikke fikk styrket kroppen sin etter å ha bært fram syv barn.

- Jeg led med livmorprolaps i 11 år, forteller kvinnen, som legger til at hun er arbeidsledig og kun tjener mannen og barna sine. Også denne kvinnen ble misbrukt av sin ektemann, som drakk mye alkohol.

- Gud husket på meg der jeg var, og sendte en kvinne som tok meg til sykehuset. Der ble jeg behandlet og kurert fra sykdommen, takket være Prosjekt Hanna. Nå føler jeg meg bra igjen og kan jobbe som andre mennesker, avslutter kvinnen. 

Frelst gjennom barneprogram
Frelst gjennom barneprogram
Siden 1960-tallet har Norea vært med på radiosendinger til Kina. I starten var tilbakemeldingene få, men nå er det...
Frelst gjennom barneprogram
Siden 1960-tallet har Norea vært med på radiosendinger til Kina. I starten var tilbakemeldingene få, men nå er det...

Popcorn

Som 17-åring søkte Alex rundt på ulike radiofrekvenser, og fant tilfeldigvis barneprogrammet Popcorn. Han likte svært godt budskapet han hørte.

- Programmet appellerte til meg fordi produsenten fortalte så mange artige historier. Jeg syntes særlig at historien om "Kamilla og Tyven" var interessant, forteller Alex.

Alex var ikke kristen da han begynte å lytte til Popcorn.

- Jeg hadde aldri hørt om Jesus før. Det var gjennom programmet at jeg fikk grunnleggende kunnskaper om Jesus og kristendommen, sier han.

Høyest på ønskelisten

Alex lyttet til Popcorn i tolv år, før han gikk over til nettradio på grunn av utydelige signaler på radioen. På hjemmesiden til Frelsens Røst (Voice of Salvation)ble han tilhenger av programmet Our Time. Nå, etter mange år som kristen, er det bibel som står høyest på ønskelisten.

- Det vil jeg gjerne ha, kommer det gledesfylt fra Alex.

Fantastisk å møte lyttere

Birkedal synes møtet med lyttere er veldig spennende.

- Det er gripende å lese lytterbrev, men å se en person øye til øye og snakke med denne personen, er helt fantastisk! Alex var en beskjeden fyr på 30 år. Han fortalte åpent at han ble forelsket i stemmen han hørte på radioen og ville bli kjent med produsenten. Det gikk ikke slik, men han ble etter hvert tent av det kristne budskapet. Det er ingen tvil om at Alex har tatt imot Jesus, fastslår Birkedal.  

Griper hjertet

Birkedal har også møt andre kinesiske lyttere som har gjort inntrykk.

- Vi møtte en tidligere selger i Shanghai som det hadde gått nedover for. Steven, som han ble kalt, hadde forsøkt å ta sitt eget liv. Heldigvis ble han fanget opp av et av de mange kristne nettverkene som blir organisert av kinesiske handelsfolk. Før det hadde han lyttet til nettradio på hjemmesiden til Frelsens Røst. Da han tilfeldigvis hørte et vitnesbyrd fra sin tidligere sjef på radio, bestemte han seg for å komme til tro. Steven spanderte middag på meg og de ansatte i Frelsens Røst for å vise sin takknemlighet, forteller Birkedal.

For Birkedal er det ikke lett å forklare hva slike møter gjør uten å felle noen tårer.

- Det griper hjertet mitt å se at det virkelig er vekkelse på grunn av arbeidet vi driver. Mitt ønske er at dette må komme tilbake til oss i Norge, at det norske folket kan løfte sine øyne og se at vår forløser lever, avslutter Birkedal.

Radioprogram ble redningen
Radioprogram ble redningen
Åndeutdrivelse ved hjelp av tradisjonell healer er en hyppig brukt behandlingsmetode i mange afrikanske land. For en...
Radioprogram ble redningen
Åndeutdrivelse ved hjelp av tradisjonell healer er en hyppig brukt behandlingsmetode i mange afrikanske land. For en...

I følge London Science Musuem henvender om lag 80 % av afrikanere seg til tradisjonell medisin for behandling av sykdommer. Det er et stort mangfold av tradisjoner for behandling i de ulike afrikanske landene og kulturene. Noen metoder er likevel felles tross landegrenser og skiller behandlingsformen klart fra vestlig medisin(også omtalt som biomedisin). Utdeling av medisin, fysisk behandling og åndeutdrivelse, alt i regi av en tradisjonell healer, er blant slike metoder.

Besøk hos tradisjonell healer

Vitnesbyrdet kvinnen fra Eritrea har delt med Evangeliets Røst, handler nettopp om konsekvensene ved å involvere en tradisjonell healer. I en alder av 31 år og etter mange år i ekteskapet, hadde hun ikke lyktes med å bli gravid. Kvinnen mistet etter hvert alt håp, og ble frustrert og desperat.

- Jeg fulgte derfor rådet jeg fikk fra venner og familie om å søke hjelp hos en tradisjonell healer. Dette viste seg å være bortkastet, både i form av tid og penger, fastslår hun.

Kvinnen ble gitt en ukentlig dose medisiner, men resultatet ble ødeleggelse framfor helbredelse. Hun sluttet derfor på medisinene før det var for sent.

Åndeutdrivelse uten håp

Den tradisjonelle healeren ble da erstattet med en åndelig veileder, hvilket fikk store konsekvenser.

- Mannen jeg gikk til, hevdet at han hadde helbredende hender, og jeg gikk til ham med jevne mellomrom. Uten å bruke Bibelen prøvde han å bryte ned den ånden han mente forhindret meg fra å bli gravid. Han ropte høyt da han prøvde å irettesette denne ånden som visstnok bodde i meg, sier hun.

I følge kvinnen var både framgangsmåten og behandlingsmetoden til den åndelige veilederen forvirrende. Hennes tilstand ble forverret, og som et resultat ble kvinnen rastløs og psykisk ustabil.

- Jeg satt igjen uten håp, innrømmer kvinnen.

Fikk innsikt i livet

En venninne av kvinnen fulgte opp hennes tøffe kamp. Kvinnen fikk høre om det kristne radioarbeidet til Evangeliets Røst, som Norea er engasjert i.

- Hun delte sine livserfaringer med meg, og oppfordret meg til å lytte på radioen. Jeg ble en fast lytter, og fikk mer innsikt i livet. Gud har gitt mennesker visdom når det gjelder medisinvitenskap, og jeg forstod at Guds vilje med livet mitt var en annen enn å besøke healere og veiledere, forklarer kvinnen.

Stoler på Gud

De vonde erfaringene gjør at radiolytteren nå setter stor pris på den behandlingen hun får, som er spesielt tilpasset henne og laget i samarbeid med en lege. Allikevel er det Gud hun først og fremst setter sin lit til.

-. Med det jeg har opplevd, får jeg vondt av dem som utelukkende setter sin tillit til menneskers råd og veiledning. Jeg vet nå sannheten om mange healere. De lurer folk og leder dem i feil retning, fastslår kvinnen. Radioprogrammene til Evangeliets Røst, derimot, opplyser mennesker om hvem man kan søke hjelp hos. Opplysning, liv, kunnskap og visdom er de fruktene jeg har høstet gjennom å lytte på radioen, avslutter lytteren fra Eritrea.  

Kilde: Evangeliets Røst Eritrea (via TWR)

1 2 3 4 5 Neste