Er ikke lenger ensom
Er ikke lenger ensom
Sopheak har fått kjenne ensomheten på kroppen, men i Kristus har hun fått frihet til å leve et liv i håpet og ikke i mørket.
Er ikke lenger ensom
Sopheak har fått kjenne ensomheten på kroppen, men i Kristus har hun fått frihet til å leve et liv i håpet og ikke i mørket.

Den unge jenta fra Kambodsja bor sammen med sine foreldre og seks søsken, men er den eneste kristne i familien. Av og til blir hun ignorert av dem. Andre ganger prøver de å overtale henne til å ikke gå i kirken. Ensomheten Sopheak opplever brer seg også utenfor hjemmets fire vegger. Mange av vennene hennes har vendt henne ryggen.

Lever i håpets lys

Hver dag klynger Sopheak seg til sannheten hun finner i Guds ord. Det får hun høre på radioprogrammet Håpets Kvinner. I Kristus finner hun frihet til å leve i håpets lys, og ikke i mørket.

Ikke alene

Norea støtter Prosjekt Hanna i Kambodsja, som står for trosstyrkende radioprogram og bønnegrupper. Av en befolkning på 14 millioner er kun 1 % kristne her. Siden 2007 har også landets såkalte religionsfrihet blitt svært innskrenket. Sopheak og andre lyttere som lever i isolasjon på grunn av sin tro, blir ivaratatt av team i landet. Sopheak vet at hun har en stor familie med kristne brødre og søstre rundt om i verden.

- Jeg priser Herren for alt han har gjort for meg, sier Sopheak.

Fikk kjenne at hun er elsket
Fikk kjenne at hun er elsket
I 20 år levde etiopiske Beltu med skammen hun aldri fortalte familien om. Gjennom Noreas radioarbeid fikk hun hjelpen...
Fikk kjenne at hun er elsket
I 20 år levde etiopiske Beltu med skammen hun aldri fortalte familien om. Gjennom Noreas radioarbeid fikk hun hjelpen...

Beltu* bor i Etiopia sammen med sin familie, som er bønder. Hun giftet seg som 20-åring, og fikk seks barn, hvorav fem av dem overlevde. Beltu fikk livmorfremfall etter sin sjette fødsel, men gikk ikke til legen eller sykehuset. 

– Vi manglet penger, og derfor måtte jeg lide med dette i 20 år. Jeg trodde ikke at det fantes hjelp, forklarer Beltu. 

En forbannelse

I Etiopia er fødselsskader i mange tilfeller et tabubelagt tema som ikke blir tatt opp. Derfor fikk Beltu ingen hjelp eller informasjon som kunne bedre situasjonen hennes, verken fra myndighetene eller fra kirkene i lokalsamfunnet hennes. 

– Problemet var en forbannelse. Jeg kunne ikke sitte som andre mennesker, fordi klærne berørte livmoren min. Jeg blødde hele tiden. Om noen la merke til blodet på klærne mine, skammet jeg meg. Jeg skjermet barna mine for det jeg gikk i gjennom, og det var kun én nabo som kjente til det, forteller Beltu. 

Ventet på å dø

Beltu mistet alt håp om at hun kunne bli kurert, og ble svært deprimert. Verken mannen eller slektningene hennes kunne bistå med håp.

–Kvalene og smertene var der hele tiden. Jeg var deprimert og mistet alt håp. Jeg ventet på å dø. Og dager ble til uker, uker ble til måneder og måneder ble til år. Til slutt var det snakk om 20 år med skambelagte lidelser, sier Beltu.

Fattigdommens gift 

For Beltu var lidelsene en sterk påminnelse på hvor dyp fattigdommen er mange steder i Etiopia.

– Fattigdommen framtvang sin gift slik at min mentale helse ble ødelagt. Frykten var at barna mine skulle oppleve det samme, at fattigdommen hadde gått i arv til dem. Jeg følte for å rope ut at barna mine måtte bli reddet av noen, fastslår Beltu.

Dagen hun aldri glemmer

Søndag 2. april 2013. Beltu aldri vil glemme denne dagen, hvor motløshet ble erstattet med håp og glede. 

– Jeg våknet tidlig , og takket som vanlig Gud for hans gode omsorg, veiledning og beskyttelse. På denne dagen ba jeg også Gud om å helbrede meg, selv om jeg trodde det var umulig. Sammen med familien min dro jeg til kirken for å tilbe Herren. Her ble jeg overrasket over å se at vi hadde gjester, forteller Beltu. 

Gjestene var et Håpets kvinner-team, som jobber med radioprogrammet "Håpets Kvinner". Norea støtter dette arbeidet i Etiopia. Teamet oppmuntret kvinnene til å lytte til radioprogrammet sammen med dem. 

– Teamet fortalte at de er glad i oss. Vi ble også opplyst om omskjæring, fistula og livmorfremfall, og de ville høre om vår helsetilstand. Når det ble min tur til å fortelle, følte jeg virkelig at Gud hadde svart på mine bønner ved å frigjøre meg fra mine smerter, sier Beltu. 

Ny livsglede til Beltu

I følge Beltu startet helbredelsesprosessen allerede da hun ble omfavnet i kjærlighet av Håpets kvinner-teamet. –Gud vil sørge for hjelp, fortalte de henne, så hun slapp å bekymre seg. Og Beltu fikk virkelig hjelp, for teamet samlet inn nok penger til at hun endelig kunne bli behandlet. 

– Mennesker jeg ikke kjenner, ga penger slik at jeg kunne bli frisk. Teamet ordnet det slik at en misjonær hentet meg i Dodola og tok meg til Hawassa. Her møtte jeg enda flere fantastiske kvinner, fulle av kjærlighet. Så ble jeg kjørt til sykehuset, hvor doktoren oppdaget et sår på livmoren min. Jeg hadde væske som lakk ut, Siden jeg luktet vondt, kunne jeg ikke gå i kirken i en periode. Det fikk meg til å sørge enda mer. Men etter hvert ble jeg satt på en antibiotikakur, og dro så tilbake til Hawassa sykehus for å bli operert. Nå er jeg helt kurert! Jeg er så lykkelig sammen med familien min og resten av lokalsamfunnet. Gud har virkelig gitt meg livsgleden tilbake, avslutter Beltu.

*Navnet er beskyttet for personvern.

– Jeg begynte å elske henne...
– Jeg begynte å elske henne...
–Etter at jeg forstod at kvinnen er like mye verdt som mannen begynte jeg å elske henne, forteller Timoteus fra...
– Jeg begynte å elske henne...
–Etter at jeg forstod at kvinnen er like mye verdt som mannen begynte jeg å elske henne, forteller Timoteus fra...

Hos Ari-folket i Etiopia er kvinnen kjøpt og betalt for av mannen sin. I generasjoner har gutter lært at de er mer verdt enn sine søstre og den jenta de en gang skal gifte seg med. Kona blir på mange måter en slave i familien. Hun spiser de få restene som er igjen. Ettersom mennene betaler en høy medgift, ser de på kvinnene som tjenere og behandler dem deretter. Underernæring, tidlige fødsler og lange arbeidsdager er bare noen av utfordringene i hverdagen for arikvinnene. Få har noen gang hørt at de er elsket. Derfor er det så sterkt å høre om Timoteus:

Begynte å vise kjærlighet til kona

–Etter at jeg forstod at kvinnen er like mye verdt som mannen begynte jeg å behandle kona mi annerledes, og elske henne, sier han ærlig.

Med et stort smil om munnen forteller han ivrig om hvordan han og kona har fått et godt ekteskap. Kona viser ham mye mer kjærlighet som et resultat av at hun føler seg verdsatt og elsket. –Vi har til og med begynt å si til hverandre at vi elsker hverandre, sier han og fniser litt.

Timoteus kommer fra en Ari-landsby i fjellene utenfor Jinka i Etiopia. Etter at han begynte å lytte til Håpets kvinners radioprogram, "Håpets kvinner" på amharisk har han forstått mer av hvordan man kan være en god ektemann og far:  Jeg har aldri tidligere tenkt på at måten jeg så på, og behandlet kona mi på, var feil. Denne tankegangen er jo så innarbeidet i Ari-samfunnet, avslutter han.

– Gud har ledet meg på den gode vei
– Gud har ledet meg på den gode vei
– Hver lørdag hører jeg på programmet "Hjerte i aksjon," forteller radiolytter Noemí. Radiosendingene Norea støtter...
– Gud har ledet meg på den gode vei
– Hver lørdag hører jeg på programmet "Hjerte i aksjon," forteller radiolytter Noemí. Radiosendingene Norea støtter...

– Jeg liker "Hjerte i aksjon fordi det er herlig. Det gir gode eksempler. Særlig når de snakket om Gud, sier Noemí.

Hvit hårbøyle og sort, skinnende hår. Det unge ansiktet får en søt ramme. Men 12-åringen gjemmer på mange store tanker.

– Gud har hjulpet meg mye. Han har ledet meg på den gode vei.

Hva er den gode vei?

– Det å oppføre seg pent  overfor mine foreldre, fastslår Noemí. Og foreldrene lytter også.

– Vi liker programmet fordi vi lærer av det. Vi lærer gode verdier. Og vi oppfører oss bra mot hverandre. Foreldrene mine er stolte og glade for at jeg gjør det bra på skolen og at jeg er vennlig, sier Noemí.

I godt selskap

En dag ble Noemí invitert til kirka via radioen. Uten tvil fører kristne radiosendinger til at den evangelisk-lutherske kirken vokser. Og Norea er med på laget.

– I kirken er jeg i godt selskap. Her lærer jeg om Gud. Vi har en bok som vi har fått av en "søster" som forteller om den bortkomne sønn. Alt  handler om Gud; om min beste venn, som aldri svikter, avslutter Noemí.

Med grønne radiofingre
Med grønne radiofingre
–Pensjonisttilværelsen er absolutt ikke kjedelig, sier tidligere radiopastor Yoshitake Ariki (77) i Japan. Han underviser...
Med grønne radiofingre
–Pensjonisttilværelsen er absolutt ikke kjedelig, sier tidligere radiopastor Yoshitake Ariki (77) i Japan. Han underviser...

– Å lage radioprogrammer er det jeg trives aller best med, smiler den allsidige japaneren. I et land hvor blikkontakt anses som påtrengende og uhøflig, er det påfallende når man møter hans interesserte øyne. Med disse øynene har Ariki invitert mennesker til åpen samtale om tro og liv.

– Jeg var ansatt som radiopastor på fulltid fra 1988 til 1995. Hver dag og hver uke stod jeg for planlegging og gjennomføring av radioprogrammene. Jeg stortrivdes med jobben, forteller Ariki. i 1995 gikk han over til en annen stilling ved mediesenteret i Kobe, men har hele tiden jobbet med radio ved siden av.

Tidene forandrer seg

Radioprogrammet "Lys til hjertene" startet i 1968 og sendes fremdeles opptil seks ganger på flere radiostasjoner. Det er et 15 minutter langt program med forkynnelse, vitnesbyrd og intervju, som går på lufta tidlig om morgenen. Flere titalls millioner lytter til dette programmet, som både Norea Mediemisjon og NLM støtter.

Samtidig fremhever Ariki at den kristne sendingen har hatt sine utfordringer, ettersom tidene har forandret seg:

– Vi kjøper sendetid på kommersiell radio, og har et godt samarbeid med dem. Men det er dyrt, og over tid har vi blitt tildelt mindre gunstige sendetider, sier Ariki.

Det er også viktig å være attraktiv for de unge, som ofte har andre lyttervaner:

– Mange japanere hører på radio på kjøkkenet eller i bilen om morgenen, men det er nok generasjonsbetinget. Unge mennesker hører i stor grad på det de har tilgang til på telefonene sine. Derfor må vi være der de unge er, fastslår Ariki.

Programmene finnes på nett, og man kan også ringe inn et nummer for å høre dagens sending. Målet er å få flere lyttere på nett, da dette er billigere. Ariki tror imidlertid at  konseptet "Lys til hjertene" ikke appellerer til ungdom som verdsetter musikk høyt. Likevel er det nyanser i dette bildet.

– Flere prester rullerer på å lage programmene, slik at man får inn flere stemme og stiler. På denne måten kan man være relevant for mennesker i alle aldre, forklarer Ariki.

Programmets hemmelighet

Ariki har blitt kritisert for å forenkle det kristne budskapet i sendingene. En del kristne støttespillere har bedt ham om å gå mer i dybden når det gjelder kristendomsundervisning. Likevel holder Ariki fast ved det han mener er programmets hemmelighet:

– Vi vil henvende oss til mennesker som har null kunnskap om kristentro. Det er vårt utgangspunkt. Målet er å så noe som kan spire, og føre lytterne til en kirke hvor de kan vokse videre, forteller Ariki.

Når inn i hjemmene

Ariki fremhever at mediearbeidet som har fått støtte fra Norge, må fortsette. Selv om relativt få mennesker i Japan blir frelst, mener Ariki at man må så med tålmodighet:

– Japan er like fullt en åker, og media er en effektiv måte å nå mennesker på. Kirka når ikke inn i det enkelte hjem, men media gjør det, avslutter Ariki.

Kilde: NLM

Våknet opp på dødsleiet
Noreas partner i Kambodsja besøkte en avsidesliggende landsby, og var vitne til at den svært syke jenta Mot ble helbredet....
Våknet opp på dødsleiet
Noreas partner i Kambodsja besøkte en avsidesliggende landsby, og var vitne til at den svært syke jenta Mot ble helbredet....

Jeg hadde ikke planlagt å besøke landsbyen hvor Mot bodde, men Herren la noe i hjertet mitt som fikk meg til å dra likevel.

Død bringer ulykke

Familien til Mot var fulle av angst da jeg ankom. En hengekøye ble brukt som Mots båre. Jeg spurte dem hva som hadde skjedd, og fant snart ut at Mot, deres 15 år gamle datter, måtte på sykehus øyeblikkelig. Ingen taxisjåfører ville kjøre henne dit, for de fryktet hun ville dø i bilen. Et dødsfall i bilen ville bringe bilen ulykke, trodde de. I landsbyen flommet også rykter om at Mot kom til å dø når som helst.

Fraktet som et dyr

Plutselig så jeg to menn som bar Mot i den hjemmelagde båren. Jeg gikk mot dem, og Mots øyne møtte mine. Med det hun hadde igjen av krefter prøvde hun å uttrykke smertene sine. Det var et hjerteskjærende syn. Hun ble fraktet gjennom landsbyen slik man ville fraktet et dyr. Herren la ord i munnen på meg, og jeg forsikret Mot at hun kom til å bli frisk. «Stol på Herren og tro på Ham,» fortalte jeg henne.

Tegn på mirakel

Jeg ba til Gud om at Mots familie måtte finne fred. De manglet tro på at deres datter kom til å klare det. Jeg ga dem penger slik at Mot kunne bli kjørt til sykehuset og få behandling der. Min bønn var at Gud måtte sørge for en taxisjåfør som kunne kjøre henne til et bra sykehus i byen. Gud hørte mine bønner.

Det første tegnet på et Guds mirakel kom rett før Mot dro til sykehuset. Mot sa at hun var sulten, og ville ha litt ris. Den unge kroppen hadde ikke fått næring på en hel uke.

Jesus framfor amuletter

Dagen etter kom nyheten om at Mot var frisk nok til å sitte opp i senga. Legen fortalte at hun led av stivkrampe. Årsaken var at hun hadde kuttet seg på en skarp bambusgren. Tilstanden hennes forverret seg da hun ble sendt til en heksedoktor. Vedkommende hadde fortalt Mots familie at datteren deres ikke kom til å overleve.  

En uke senere besøkte jeg Mot igjen. Hun hadde fått livet tilbake igjen. Jeg la merke til at hun hadde på seg et armbånd med amuletter som hun hadde fått av heksedoktoren. Jeg spurte familien om jeg fikk lov til å klippe av armbåndet hennes. Jesus var med henne nå. Familien gikk gladelig med på det.

Radiohåp til en hel landsby

Jeg ba om at Mot måtte fortelle det gode budskapet om Jesus til sine naboer i landsbyen. På mitt neste besøk ga jeg familien en MP3-spiller, slik at de kunne høre på kristne radioprogrammer. Jeg var sikker på at de ville komme til tro ved å lytte til Guds ord. Pris Gud for at Mot og hennes familie nå stoler fullt og helt på Herren. Menneskene i landsbyen deres har også lært Herren å kjenne gjennom Mots sterke historie.

Norea støtter radioprogrammet Håpets kvinner i Kambodsja. Landet har kun 1% kristne. Kvinner og menn får gjennom programmet høre at de er elsket og verdsatt av Gud. De får også kunnskap om å takle livets mange utfordringer der de er.

Kilde: TWR

Rusavhengig fant håp i Kristus
Rusavhengig fant håp i Kristus
Med verdens høyeste heroinforbruk per innbygger har Iran et av de mest dødelige rusmiljøene i verden. Her når det...
Rusavhengig fant håp i Kristus
Med verdens høyeste heroinforbruk per innbygger har Iran et av de mest dødelige rusmiljøene i verden. Her når det...

Som tenåring og ung voksen utmerket han seg i sport og hadde en from livsstil. Likevel kunne han ikke forstå meningen med livet.

-Jeg lurte på hvorfor jeg var født inn i denne verden, og hva som var meningen med livet mitt. Det ble ikke menigsfullt tross min suksess og religiøse praksis, forklarer Shahab.

Han fant tilflukt fra de deprimerende tankene i sin nye vennekrets, hvor eksperimentering med narkotika var populært. Den påfølgende avhengigheten dominerte livet hans, og førte til at han ikke fant svar på det han lette etter.

Jesus framfor dop

Vendepunktet kom da hans søsken ledet han til et rehabiliteringssenter.

- Her kvittet jeg meg med dop. Det var også her at jeg lærte bibelvers for første gang og ble nysgjerrig på Kristus, forteller Shahab.

Han begynte å se på SAT 7- PARS for å lære mer om Jesus. Shahab samlet etter hvert opp nok mot til å ringe SAT-7 PARS–teamet, som har oppfølgningsansvar for seerne. Etter bibelstudiemøter med teamet på Skype, bestemte Shahab seg for å følge Jesus.

-Det ble en umiddelbar forandring i livet mitt. Jeg ble full av liv og glede, og ønsket å dele dette med andre. Nå er meningen med livet mitt å hjelpe andre ved å oppmuntre dem til å følge med på SAT-7 PARS.

Kristen uten bibel

Bibel er mangelvare i Iran, men Shahab har klart å få tak i en elektronisk utgave. Han studerte Ordet flittig, helt fram til han en dag fikk trusler på nett av myndighetene.

- Nå kan jeg ikke oppbevare et eneste eksemplar av hele Bibelen hjemme. Derfor leser jeg vers på skjermen når jeg ser på SAT-7 PARS, og skriver ordene ned i en egen journal. SAT-7 PARS er min eneste kilde til Ordet, forteller Shahab.

Shahab var spent på å treffe andre troende i den armenske kirken i sin hjemby. Men den lokale kirken måtte motvillig vise han bort, i frykt om at medlemmene kunne bli fengslet om Shahab, en innfødt perser, feiret gudstjeneste med dem.

- Jeg nektes å eie en bibel og gå på gudstjeneste. Derfor er SAT-7 min kirke. Forfølgelsen jeg opplever, hindrer meg ikke å tilbe i mitt eget hjem, og være et levende vitne for min kone og min lille sønn. Jeg vil vokse nærmere den Gud jeg elsker, avslutter Shahab.

SAT-7 PARS har nylig satt av fire uker til emnet rusavhengighet i det direktesendte programmet ”Meld deg.” Tidligere rusavhengige som Shahab finner da helbredelse og frihet fra avhengighetens lenker. De setter sin lit til at SAT-7 PARS gir dem Guds ord dag for dag.

Kilde: SAT-7

Frelst gjennom barneprogram
Frelst gjennom barneprogram
Siden 1960-tallet har Norea vært med på radiosendinger til Kina. I starten var tilbakemeldingene få, men nå er det...
Frelst gjennom barneprogram
Siden 1960-tallet har Norea vært med på radiosendinger til Kina. I starten var tilbakemeldingene få, men nå er det...

PopCorn

Som 17-åring søkte Alex rundt på ulike radiofrekvenser, og fant tilfeldigvis barneprogrammet "PopCorn". Han likte svært godt budskapet han hørte.

– Programmet appellerte til meg fordi produsenten fortalte så mange artige historier. Jeg syntes særlig at historien om "Kamilla og Tyven" var interessant, forteller Alex.

Alex var ikke kristen da han begynte å lytte til "PopCorn".

– Jeg hadde aldri hørt om Jesus før. Det var gjennom programmet at jeg fikk grunnleggende kunnskaper om Jesus og kristendommen, sier han.

Høyest på ønskelisten

Alex lyttet til Popcorn i tolv år, før han gikk over til nettradio på grunn av utydelige signaler på radioen. På hjemmesiden til Frelsens Røst (Voice of Salvation) ble han tilhenger av programmet "Our Time". Nå, etter mange år som kristen, er det bibel som står høyest på ønskelisten.

- Det vil jeg gjerne ha, kommer det gledesfylt fra Alex.

Fantastisk å møte lyttere

Birkedal synes møtet med lyttere er veldig spennende.

– Det er gripende å lese lytterbrev, men å faktisk møte lyttere er helt fantastisk! Alex var en beskjeden fyr på 30 år. Han fortalte åpent at han ble forelsket i stemmen han hørte på radioen og ville bli kjent med produsenten. Det gikk ikke slik, men han ble etter hvert tent av det kristne budskapet. Det er ingen tvil om at Alex har tatt imot Jesus, fastslår Birkedal.  

Griper hjertet

Birkedal har også truffet andre kinesiske lyttere som har gjort inntrykk.

– Vi møtte en tidligere selger i Shanghai som det hadde gått nedover for. Steven, som han ble kalt, hadde forsøkt å ta sitt eget liv. Heldigvis ble han fanget opp av et av de mange kristne nettverkene som blir organisert av kinesiske handelsfolk. Før det hadde han lyttet til nettradio på hjemmesiden til Frelsens Røst. Da han tilfeldigvis hørte et vitnesbyrd fra sin tidligere sjef på radio, bestemte han seg for å komme til tro. Steven spanderte middag på meg og de ansatte i Frelsens Røst for å vise sin takknemlighet, forteller Birkedal.

For Birkedal er det ikke lett å forklare hva slike møter gjør uten å felle noen tårer.

– Det griper hjertet mitt å se at det virkelig er vekkelse på grunn av arbeidet vi driver. Mitt ønske er at dette må komme tilbake til oss i Norge, at det norske folket kan løfte sine øyne og se at vår forløser lever, avslutter Birkedal.

Gud ser meg
Gud ser meg
Mange blir seksuelt trakkassert, får ikke lov til å kjøre bil eller giftes bort i ung alder. TV-sendingene Norea...
Gud ser meg
Mange blir seksuelt trakkassert, får ikke lov til å kjøre bil eller giftes bort i ung alder. TV-sendingene Norea...

Nylig publiserte Thomson Reuters Foundation en gjennomgående undersøkelse som dokumenterte graden av kvinners rettigheter i mange arabiske land.

Egypt på topp

Blant de 22 landene som var med, toppet Egypt listen over manglende kvinnerettigheter i de arabiske landene. Undersøkelsen ble gjennomført av 336 kjønnseksperter, og brukte blant annet FN, World Bank, Amnesty International som sentrale kilder. Det ble anslått at 99. 3 prosent av egyptiske kvinner utsettes for seksuell trakassering og 27.2 millioner kvinner er ofre for omskjæring.

Høyt oppe på listen lå også land som Saudi-Arabia og Syria. Kvinner nektes å kjøre bil i Saudi- Arabia uten eskorte, og voldtektsofre som står frem risikerer å bli anklaget og straffet for utroskap. I syriske flyktningleirer giftes 12 år gamle jenter bort.

Nektet likestilling

En annen stor trussel når det gjelder mange kvinners rettigheter i Midtøsten, er militant islamisme. Tidligere i år nektet det muslimske brorskap, samt flere andre land å undertegne en FN- deklarasjon som blant annet ønske å sikre en likestilt ekteskapslov for kvinner og menn. Brorskapet understreket at deklarasjonen truer og motsier verdier Islam ønsker å opprettholde, og eliminerer roen i islamske samfunn.

Norea hjelper

Norea er engasjert i kristne TV-satellittprogrammer inn mot Midtøsten og Nord-Afrika. Målet er å hjelpe de kristne til å være vitner om Jesus gjennom underholdende, inspirerende og informative programmer som sendes på 5 kanaler døgnet rundt. Den økende seerskaren teller allerede 14 millioner.

Tilbakemeldingene Norea har mottatt gjennom vår samarbeidspartner SAT-7 tyder på at arbeidet også gir kjærlighet, oppmuntring og håp til kvinner. De får høre at Gud elsker dem og ser dem i hverdagen. Dette forteller noen av dem:

"Jeg ble veldig rørt av bibelundervisningen som omhandlet det å ære kvinner. Det er veldig annerledes fra det jeg har fått høre hele livet. "

"Vær snill og be for meg. Jeg liker programmet ‘ Jeg er ikke bare en kvinne’ siden det viser hvordan enkelte kvinner virkelig lever. Takk for at dere får meg til ikke å føle meg ensom."

"Programmene gir meg inntrykk av at Guds hjerte alltid er åpent for meg, og at han aldri vil forlate eller forsake meg. Må Herren fortsatt hjelpe dere med fortsatt å så frø av håp og tro i motløse og trøtte hjerter."

Guds hjelp i desperasjonen
Guds hjelp i desperasjonen
Tvilen tok troens plass for en radiolytter i Eritrea, som sluttet å be. Vedkommende ble desperat etter Gud, og fikk...
Guds hjelp i desperasjonen
Tvilen tok troens plass for en radiolytter i Eritrea, som sluttet å be. Vedkommende ble desperat etter Gud, og fikk...

– Vi har nok alle opplevd å miste gnisten til å be, men for meg er dette et nært minne. For ikke lenge siden følte jeg at bønnene mine ikke nådde frem til Gud. Mitt åndelige liv var tynget av skepsis. Sjelen min tørket ut, og det det kjentes som om Den Hellige Ånd hadde forlatt meg.

Vakuum av desperasjon

– Jeg sluttet å be fordi jeg ikke fikk svar med en gang. Jeg var for utålmodig til å vente på Gud. Mitt åndelige liv gikk nedover da jeg ikke lenger ba. Troen og håpet om Guds løfte gled gjennom fingrene mine. Jeg satt fast i et vakuum av desperasjon. Men midt i en slik vanskelig situasjon kommer Guds hjelp på ulike måter. Han kaller tilbake sine barn, og plasserer dem der de skal være.

Tilbake på bønnens vei

– Gud kalte meg tilbake på bønnens vei gjennom radioen. Jeg fikk høre om Guds plan for mitt liv gjennom sendingene, i en tid hvor jeg verken leste Bibelen eller ba. Hver gang jeg hørte på radioen, lærte jeg noe nytt om bønn. Jeg forstod mer av hvor viktig bønn er. Likevel begynte jeg å undre på hvorfor mine tidligere bønner ikke hadde blitt hørt. Da ble jeg minnet på om at jeg burde holdt meg nær Gud i stedet for å snu ryggen til Ham. Gud har nok forestilt seg at slike tunge perioder ikke er tomme og uten frukt. Tver imot kan man bli velsignet.

– Jeg er takknemlig overfor Gud, og for det Han utretter gjennom radioarbeidet. Jeg er også glad for at han har valgt dere i radiostaben som redskaper til å frelse flere sjeler. Må han gi dere i mengder av sin nåde.

Norea er gjennom Evangeliets Røst engasjert i kristne radiosendinger i Eritrea. Sendingene gir mennesker indre fred, håp i Jesus og nødvendig kunnskap om ulike utfordringer i livet. Vær gjerne med og be for arbeidet, eller gi en gave.

–Når mannen min sover, lytter jeg til radio
–Når mannen min sover, lytter jeg til radio
Noen kvinner i Albania ber ved å lytte til radioen. Om de eier en bønnekalender, kan det få alvorlige konsekvenser.
–Når mannen min sover, lytter jeg til radio
Noen kvinner i Albania ber ved å lytte til radioen. Om de eier en bønnekalender, kan det få alvorlige konsekvenser.

Noen steder i Albania er det nemlig svært sensitivt å eie kristen litteratur om mannen tilhører en annen religion. Kvinner opplever vold i hjemmet, foresaket av sine menn eller av svigerfamilien. Derfor går den månedlige bønnekalenderen til Håpets kvinner på lufta. Når de gode ordene er tatt imot, er de lagret i hjertet og ikke på et synlig dokument.

Bønn og radio er nøkkelord for Noreas kvinnearbeid i dette landet. Teamet i Albania forteller at programmet "Hannas bønnekalender" er svært populært. Noen av lytterne er kvinner i hovedstaden Tirana og byen Bathore, som er svært fattige. Livene deres preges av alkohol, gambling, vold og arbeidsledighet.

Men når de ber sammen med programlederen for kvinner verden over, blir de oppmuntret. Sammen kan kvinner som ikke føler de har verdi løfte hverandre fram, og få kjenne at Gud er den som elsker dem høyest.

En kvinne som lytter i skjul, forteller:

–Jeg har opplevd mye vanskelig i livet. Mannen min er alkoholiker, og av og til slår han meg. Vi pleide å bo i Nord-Albania i en landsby som lå øde til. Så flyttet vi til hovedstaden Tirana, og jeg fikk høre om Jesus og begynte å gå i kirken. Radioen har vært til stor hjelp for meg. Når mannen min sover, hører jeg på programmene. Jeg blir rørt av programmet "Hannas bønnekalender". Jeg liker det svært godt. Og jeg ber sammen med programlederen. Tusen takk for dette programmet.

Ved å bli fast giver kan du støtte mediemisjon i Albania hver måned. Da kan kvinner høre på kristne radiosendinger i områder der det er vanskelig å eie kristen litteratur.

Oppdager livets hemmelighet
Oppdager livets hemmelighet
For kristne er det ingen hemmelighet at Guds ord både er til glede og hjelp, men millioner av mennesker i Afghanistan...
Oppdager livets hemmelighet
For kristne er det ingen hemmelighet at Guds ord både er til glede og hjelp, men millioner av mennesker i Afghanistan...
Norea støtter det kristent satellitt-TV-arbeidet SAT-7, som sender et program kalt Livets hemmelighet i denne regioen. Programmet tar en bibelsk innfalsvinkel på sosiale problemer.
 
Seerne kan underveis i sendingen stille spørsmål om utfordrende temaer, og få svar fra programlederne. De risikerer mye ved å røpe hva som ligger på deres hjerter, da hemmelig politi både avlytter samtaler og leser e-poster og tekstmeldinger. Selv om seerne kan bli fengslet eller drept for å følge sin tro, velger de å ringe for å dele sine historier, spørsmål eller bønnebehov.
 
De nyeste episodene av programmet har fokusert på tilgivelse, fred og vold i hjemmet. Sistnevnte er et globalt problem, men det har vært særlig ødeleggende i Afghanistan. Lovlig beskyttelse eller hjelp fra regjeringen eksisterer så og si ikke i Afghanistan i tilfeller med vold i hjemmet.
 
Et iv i mørke

Men Jesus kan forandre menneskers liv, slik som Nabil fra Afghanistan. Etter at Taliban overtok hjemlandet hans, flyttet han til Iran med sin familie. Her fortsatte de å praktisere statsreligionen, men møtte en kristen familie som oppmuntret dem til å lese Bibelen. Nabil ble rørt av godheten denne familien viste. Han leste i Bibelen, og bestemte seg etter hvert for å følge Jesus. Dette er hva han fortalte til millioner av seere:

- Når jeg ser tilbake på mitt gamle liv, ser jeg bare mørke, sinne, løgn og mishandling. Jeg viste aldri min kone og mine barn at jeg elsket dem. Jeg kom hjem, og hvis maten ikke var klar, begynte jeg å rope og knuse tallerkner. Min kone og barna mine gjemte seg for meg.

Valgte kjærlighet framfor sinne

Denne skrekkhistorien er realiteten for flere andre familier, men det finnes håp. Alt forandret seg for Nabil og familien etter at han ble frelst:

- Da vi tok imot Jesus, forsvant sinnet litt etter litt. Jeg mishandlet ingen lenger, og begynte å elske min kone og mine barn. Gjennom Kristus kan du se lyset framfor mørket, og kjærlighet framfor sinne. Takk for disse programmene! De lærer oss til å bli bedre mennesker.

Det vakre med denne episoden av Livets Hemmelighet er at den ikke bare bevisstgjør i forhold til vold i hjemmet, men også at den tilbød et bibelsk alternativ til mennesker som trenger å endre sine veier. Gjennom programmet lærer mennesker at Jesus gir dem fred og glede, mennesker som er fortvilet på grunn av fattigdom, vold og undertrykkelse. Nøkkelen er ofte å endre sin egen oppførsel.

1 2 3 4 Neste