Gi en gave

Usbekistan

Norea støtter Prosjekt Hanna i Usbekistan. Landet ligger i Sentral-Asia og langs den historiske Silkeveien,et område hvor det i dag er mye forfølgelse og kvinneundertrykkelse. Gjennom radioprogrammet Håpets kvinner vil Norea bringe håp og verdighet.

Norea støtter produksjon av radioprogrammet Håpets kvinner på usbekisk, og programmene blir lyttet til i flere land. Gjennom Håpets kvinner-programmet er vi med på å gi kvinner i disse landene et glimt av lys, verdighet og håp – både for livet og evigheten.

Ulovlig å samles i Guds navn

Å etablerere bønnenettverk med utgangspunkt i en internasjonal bønnekalender er en av grunnpilarene i Prosjekt Hannas arbeid. Men i Sentral-Asia kan det være svært risikofylt. I noen av landene er det forbudt med kristen litteratur, som jo en bønnekalender er. Det er heller ikke lov å samles om kristen vikrsomhet. Dersom er det både farlig og nesten umulig for lytterne å møtes for å be sammen og støtte hverandre. De trenger vår forbønn og støtte.

Hjertet i Silkeveien

Usbekistan har gjennom historien blitt utfordret av tyrkere, persere, mongolere (Djengis-khan), arabere og bolsjevikere. Mange kriger, stridigheter og erobringer preger landet den dag det er i dag. Hovedstaden Tasjkent regnes for å være det kulturelle sentrum i Sentral-Asia og hjertet i Silkeveien. Byen ligger strategisk til mellom øst og vest, nord og sør, og har vært møteplass for kulturer og handel gjennom tusener av år. Usbekere er en sammensatt folkegruppe av blant annet mongoler, koreanere, russere, tyrkere og arabere.

«Inviteres» til politistasjonen

President Islam Karimov styrer Usbekistan - og gjør det med jernhånd. Alle kirker i landet må registreres, og det er bortimot umulig å få godkjennelser. Kristne utsettes for streng overvåking, blant annet i form av «invitasjoner» til politistasjoner for avhør dersom de driver evangelisering eller er ledere. Mange kristne risikerer også å bli truet, trakassert og å miste jobben eller boligen sin. Ingen kirker som består av etniske usbekere har fått godkjent sine søknader om registrering, selv om den nasjonale evangeliske kirken er i vekst. Kristen litteratur konfiskeres, og trykking og import av slik litteratur overvåkes med streng sensur. I enkelte lokalsamfunn opplever kristne å få kuttet vann- og strømtilførselen sin. Dette blir gjort i forsøk på å tvinge dem ut av landsbyen eller til å forlate sin tro. Nyomvendte tidligere muslimer utsettes for et betydelig press fra familien.

Slår ned på all religiøs virksomhet

Den økonomiske utviklingen i Usbekistan er svak, og landet sliter med utbredt korrupsjon. Samtidig gir økende misnøye og uro rom for religiøs ekstremisme. Myndighetene slår derfor til mot alle uregistrerte religiøse grupper, ikke bare de kristne. Framveksten av islamistiske grupperinger møter også motstand, og muslimer blir fengslet for sin tro. Usbekistan er også ett av flere transittland for narkotikasmugling fra Afghanistan, og bruk av narkotika er et økende problem blant usbekere.

Kilder:

Våre samarbeidspartnere og relaterte lenker (se nedenfor).

Ønsker du mer informasjon om arbeidet, kontakt Norea.

Flere episoder i serien

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Gavekonto: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Org. nr: 931983342

Send oss en melding