Bønn gjenopprettet ekteskapet
Bønn gjenopprettet ekteskapet
Mor Septina og mannen hennes hadde store problemer i ekteskapet, men mye bedret seg da Noreas partner i Indonesia...
Bønn gjenopprettet ekteskapet
Mor Septina og mannen hennes hadde store problemer i ekteskapet, men mye bedret seg da Noreas partner i Indonesia...

– Jeg vokste opp i en kristen familie, men har strevd med å forstå evangeliet. Foreldrene mine følger "Mana Narma Kerin", en velkjent gud blant Biak-folket i Indonesia. De sammenlikner denne guden med Jesus, noe som er veldig farlig. I virkeligheten er det en synkretisert versjon av djevelen.

Drømmen ble et mareritt

– Jeg flyttet inn med mannen min Grey før vi hadde inngått evig troskap i kirka. Vi møttes da vi studerte sammen, og giftet oss i det lokale trossamfunnet i Biak. Greys foreldre hadde også giftet seg der, så jeg fulgte i deres fotspor. Jeg syntes ikke det var galt at vi bodde sammen før vi hadde en kristen vielse. Vi fikk også to barn sammen som heter Isak og Sammy. Likevel ble ekteskapet, og drømmen jeg hadde, til et mareritt. Mannen min hadde den ene affæren etter den andre. Jeg hadde også elskere, men så ikke noe problem med det. Livet var jo så vanskelig.

Kunne jeg bli tilgitt?

– Vendepunktet kom for fem år siden. Jeg lyttet til et radioprogram av Studio Sentosa, som heter Livets løgner. En av programlederne, Mor Hani, snakket om Bibelens syn på umoralsk sex. Hun fortalte at det fantes tilgivelse. Jeg fikk treffe Mor Hani, og la ikke skjul på noe. Hun var klar på hva Bibelen sier om et godt ekteskap. – Kunne Gud virkelig tilgi meg? spurte jeg undrende.  – Gud kan tilgi deg, svarte Mor Hani med en mild stemme. –  Men du må legge fram dine synder, og så kan Gud sette deg fri. Gud tilgir, slik at du kan tilgi deg selv og din mann, la hun til.

Grey på operasjonsbordet

– Etter samtalen hadde jeg en drøm om at jeg var sammen med min mann igjen. Den store hindringen i det virkelige liv var min manns elskerinne. Hun blokkerte mine forsøk på å få tak i Grey. En dag ble Grey alvorlig syk, og måtte opereres i Jakarta. Jeg fikk høre om dette, og ringte med en gang Mor Hani og ba om forbønn. Jeg ringte også Grey, men ble skjelt ut av elskerinnen hans. Senere ble Grey erklært død på operasjonsbordet, og elskerinnen kollapset ved hans side. Det skulle heller ikke ta lang tid før hun forsvant ut av livet hans for godt.

Svarte engler ønsker ham velkommen

– Utrolig nok var ikke dette slutten for Grey. Han ble helbredet, og våknet opp igjen. Grey flyttet tilbake til Biak, og det tok ikke lang tid før vi møttes igjen. Da fortalte Grey meg om synet han hadde hatt mens han var klinisk død. Han hadde vært omringet av svarte engler. En av dem hadde strakt ut hånden, og ønsket ham velkommen. Men Grey hadde ikke gått inn. Studio Sentosa hadde bedt for Grey akkurat i dette tidsrommet. Da Grey endelig hadde våknet opp igjen, hadde hans første tanke vært at han måtte ringe meg.

Lang vei videre

– Denne hendelsen forandret Greys hjerte, og han innrømte at han hadde gjort uforanderlige feil. Vi tilga hverandre, lik Gud har tilgitt oss. Veien videre for oss er lang, men sammen kan vi holde motet oppe. Fortsatt elsker jeg Grey, men jeg venter med å treffe ham igjen til Gud mener tiden er inne for oss, avslutter mor Septina.

Landsbylederens vitnesbyrd
Landsbylederens vitnesbyrd
Noreas kvinnearbeid, Håpets kvinner, viser vanskeligstilte familier i Kambodsja hvem Gud er. En radiolytter, som også...
Landsbylederens vitnesbyrd
Noreas kvinnearbeid, Håpets kvinner, viser vanskeligstilte familier i Kambodsja hvem Gud er. En radiolytter, som også...

– Jeg heter Hou og har fått oppleve hvordan Gud har styrket meg når livet har vært vanskelig. For noen år tilbake holdt familien min på å gå i grus. Mannen min var alltid full og voldelig. Datteren min druknet. Selv følte jeg at livet var tomt, og at alt håp var borte.

– Etter en periode flyttet vi til et hus i nærheten. Jeg ble kjent med en pastor, og fant tilbake til Gud. Da kunne jeg legge problemene mine over på Herren.Jeg var så lettet over å ha et forhold til Gud igjen.

– Det at jeg valgte å følge Gud falt ikke i god jord hos min mann. Han nektet å bidra økonomisk, men Gud svarte mine bønner. Jeg fikk jobb som landsbyleder, og kunne forsørge familien. Forfølgelsen stoppet ikke, men jeg forlot aldri Gud. Etter hvert tok også min mann imot Jesus, og da forandret alt seg. Nå elsker han både meg og familien.

– Jeg har lyttet til radioprogrammet Håpets kvinner flere ganger, og blir virkelig oppmuntret av det. Programmet hjelper kvinner som strever og er deprimerte. Jeg har vært en av dem. Takk for at dere produserer disse programmene, og til staben som tar seg tid til å besøke lyttere. Må Gud velsigne dere!

Radiolytter ble helbredet
Radiolytter ble helbredet
Oum fra Kambodsja var alvorlig syk, og ingen leger kunne hjelpe henne. Her forteller hun historien om hvordan hun...
Radiolytter ble helbredet
Oum fra Kambodsja var alvorlig syk, og ingen leger kunne hjelpe henne. Her forteller hun historien om hvordan hun...

– Jeg heter Oum, og bor i en landsby i Kambodsja. Jeg tok imot Jesus for rundt fire år siden. Livet før jeg ble en kristen, var veldig vanskelig. Jeg var alvorlig syk. Ingen leger kunne hjelpe meg. Naboen min er kristen og hun kom og fortalte meg om Jesus og oppmuntret meg til å lytte til kristen radio.

– En dag ba jeg til Gud om å bli helbredet. Etter dette skjedde det faktisk at jeg gradvis ble bedre. Gud hadde begynt å helbrede meg!

– Nå lytter jeg fast til radioprogrammet Håpets kvinner ved hjelp av en minnepenn jeg får tilsendt. Jeg deler også programmet med andre, for jeg har et stort ønske om at andre skal få bli kjent med Jesus. Når jeg lytter til programmene føler jeg at Jesus er nær meg og hjelper meg. Gjennom Håpets kvinner blir jeg oppmuntret og kjenner Guds kjærlighet i livet mitt. Jeg opplever virkelig at jeg kan be til ham om alle ting- også i de tidene i livet mitt der jeg har det vanskelig.

Norea vil gi håp til kvinner i Kambodsja gjennom radio, bønnegrupper og lyttersamlinger. Radioprogrammet Håpets kvinner har både et åndelig og et sosialt fokus, og sendes på khmer, landets offisielle språk. Lyttere får høre at de er verdifulle, og høyt elsket av Gud. Les mer her om hvordan du kan bli engasjert i arbeidet. 

Med grønne radiofingre
Med grønne radiofingre
–Pensjonisttilværelsen er absolutt ikke kjedelig, sier tidligere radiopastor Yoshitake Ariki (77) i Japan. Han underviser...
Med grønne radiofingre
–Pensjonisttilværelsen er absolutt ikke kjedelig, sier tidligere radiopastor Yoshitake Ariki (77) i Japan. Han underviser...

– Å lage radioprogrammer er det jeg trives aller best med, smiler den allsidige japaneren. I et land hvor blikkontakt anses som påtrengende og uhøflig, er det påfallende når man møter hans interesserte øyne. Med disse øynene har Ariki invitert mennesker til åpen samtale om tro og liv.

– Jeg var ansatt som radiopastor på fulltid fra 1988 til 1995. Hver dag og hver uke stod jeg for planlegging og gjennomføring av radioprogrammene. Jeg stortrivdes med jobben, forteller Ariki. i 1995 gikk han over til en annen stilling ved mediesenteret i Kobe, men har hele tiden jobbet med radio ved siden av.

Tidene forandrer seg

Radioprogrammet Lys til hjertene startet i 1968 og sendes fremdeles opptil seks ganger på flere radiostasjoner. Det er et 15 minutter langt program med forkynnelse, vitnesbyrd og intervju, som går på lufta tidlig om morgenen. Flere titalls millioner lytter til dette programmet, som både Norea Mediemisjon og NLM støtter.

Samtidig fremhever Ariki at den kristne sendingen har hatt sine utfordringer, ettersom tidene har forandret seg:

– Vi kjøper sendetid på kommersiell radio, og har et godt samarbeid med dem. Men det er dyrt, og over tid har vi blitt tildelt mindre gunstige sendetider, sier Ariki.

Det er også viktig å være attraktiv for de unge, som ofte har andre lyttervaner:

– Mange japanere hører på radio på kjøkkenet eller i bilen om morgenen, men det er nok generasjonsbetinget. Unge mennesker hører i stor grad på det de har tilgang til på telefonene sine. Derfor må vi være der de unge er, fastslår Ariki.

Programmene finnes på nett, og man kan også ringe inn et nummer for å høre dagens sending. Målet er å få flere lyttere på nett, da dette er billigere. Ariki tror imidlertid at konseptet Lys til hjertene ikke appellerer til ungdom som verdsetter musikk høyt. Likevel er det nyanser i dette bildet.

– Flere prester rullerer på å lage programmene, slik at man får inn flere stemme og stiler. På denne måten kan man være relevant for mennesker i alle aldre, forklarer Ariki.

Programmets hemmelighet

Ariki har blitt kritisert for å forenkle det kristne budskapet i sendingene. En del kristne støttespillere har bedt ham om å gå mer i dybden når det gjelder kristendomsundervisning. Likevel holder Ariki fast ved det han mener er programmets hemmelighet:

– Vi vil henvende oss til mennesker som har null kunnskap om kristentro. Det er vårt utgangspunkt. Målet er å så noe som kan spire, og føre lytterne til en kirke hvor de kan vokse videre, forteller Ariki.

Når inn i hjemmene

Ariki fremhever at mediearbeidet som har fått støtte fra Norge, må fortsette. Selv om relativt få mennesker i Japan blir frelst, mener Ariki at man må så med tålmodighet:

– Japan er like fullt en åker, og media er en effektiv måte å nå mennesker på. Kirka når ikke inn i det enkelte hjem, men media gjør det, avslutter Ariki.

Kilde: NLM

Voksne hører på barneprogram
Voksne hører på barneprogram
Det kristne radioprogrammet "PopCorn" har kinesiske barn som målgruppe, men tilbakemeldinger Norea har fått tyder på...
Voksne hører på barneprogram
Det kristne radioprogrammet "PopCorn" har kinesiske barn som målgruppe, men tilbakemeldinger Norea har fått tyder på...

Norea samarbeider med Voice of Salvation på Taiwan, som blant annet sender radioprogrammet PopCorn inn mot Kina. Programmet kan beskrives som en søndagsskole på lufta, med bibelfortellinger og sanger. Temaer som kjærlighet og respekt fra et bibelsk perspektiv blir tatt opp på en måte som fenger de unge. Om lag 5 millioner barn lytter til PopCorn hver uke. Voksne har også stort utbytte av programmet. For en 52 år gammel lytter har "PopCorn" betydd en stor forskjell.

– Jeg har lyttet til programmet de siste ti årene. Før pleide jeg å lytte via kortbølge, men nå lytter jeg på nett. Jeg liker programmene deres, og har lært Herren bedre å kjenne, skriver en radiolytter i Kina.

Behovet for kristen opplæring er stort i Kina. Kirkene på landsbygda blir mindre, ettersom flere flytter til storbyene for å få arbeid. Kristne som flytter til storbyene blir ofte påvirket av kulturen der, og mister sin tro. Et radioprogram som PopCorn kan gi mennesker grunnleggende kunnskaper om kristen tro, som kan formidles videre til andre.

– Jeg lært mye jeg kan bruke som søndagsskolelærer gjennom PopCorn, og takker Gud for at Han har gitt meg den tilliten at jeg kan bety en forskjell i barns liv. Jeg takker også dere som produserer radioprogrammene: for den åndelige maten vi får hver dag. Må Gud fortsette å velsigne dere! avslutter radiolytteren i Kina. 

 

Tro når alt er vanskelig
Tro når alt er vanskelig
– Mannen min døde nylig, og nå er jeg enke, forteller radiolytter Neang fra Kambodsja. Hun eier ikke mye, og må...
Tro når alt er vanskelig
– Mannen min døde nylig, og nå er jeg enke, forteller radiolytter Neang fra Kambodsja. Hun eier ikke mye, og må...

Livet er alt annet enn lett for Neang, som lytter til Håpets kvinner i Kambodsja. Dette er et radioprogram Norea støtter økonomisk.

Mannen til Neang arbeidet med sjømat, og døde som følge av forgiftning. Siden han gikk bort har Neang strevd med å ta vare på sine seks barn.Levebrødet hennes er å selge krabber, slik det var for hennes mann. Barna til Neang jobber også med dette, og hun er bekymret for dem. Hun ber om at Gud må beskytte dem, særlig når de arbeider på sjøen.

– Jeg har ikke gått på skole, og kan ikke lese. Derfor er det vanskelig for meg å finne arbeid slik at jeg kan forsørge barna mine. Jeg tjener toppen 20 kr om dagen, sier Neang.

Håp på radio

Tross hennes økonomiske vanskeligheter bruker Neang søndagene på å tilbe Gud. Hun tjener Gud med å vaske i kirken, og gjør det hun kan der for å hjelpe til. Selv om hun føler at hun ikke kan gi mye, tenker hun i sitt hjerte at hun burde fortelle naboer om Jesu frelse.

Neang har fått en dypere forståelse av Gud gjennom radioprogrammet Håpets kvinner.

– For meg er det viktig å leve et sunt liv og ha et godt forhold til Gud. Det er det beste jeg kan gjøre, avslutter Neang. 

Kilde: TWR.

Les mer her om hvordan du kan støtte Noreas arbeid i Kambodsja.