Avgjørende flysjekk

Avgjørende flysjekk

Før et fly får ta av fra rullebanen, gjennomgår det en detaljert og nøye sjekk. Menneskeliv står på spill. Sannhetsgehalten i evangeliet avgjør evigheten. Også her står menneskeskjebner på spill.
Svein Anton Hansen, publ. 07.okt.-19

Heldigvis for oss som reiser, så må et fly gjennomgå en detaljert sjekkliste og nøye kontroll før det får ta av fra rullebanen. Erfarne flyteknikere sjekker alt fra at luften i dekkene har riktig trykk til at det er lys i alle lampene på kontrollpanelet i cockpiten. Alle detaljer bør, ja, må stemme for at de reisendes trygghet skal være godt ivaretatt. «Sjekk flyet før du flyr det!» Dette er den enkle hovedregelen for flyselskapet og piloten.

Også en salgsmann tenker og følger denne regelen. Han tester sitt produkt, prøver det ut på noen forsøkspersoner før han kan lansere sin nye vare på markedet.

Kristen tro kan av mange bli oppfattet som noe følelsesmessige greier; et livssyn eller en tro den enkelte får velge hvis man føler at det passer for seg. Hvis du ikke helt liker det som denne religionen står for, vel, så føl deg fri til å velge noe annet! Smak og behag blir dermed avgjørende for om en tro, et livssyn er verdt å bli satset på. Lukten og smaken av, fargen og formen blir avgjørende om du velger det ene eller andre livssynet.

Men, de som i sin tid skrev Bibelen tenkte ikke som vinsmakeren som skal finne den vinen han tror vil falle i smak hos flest mulig; at det er den personlige smaken som avgjør. Nei, Bibelens forfattere fulgte samme regel som en flytekniker har. Holdbarheten og sannheten i den kristne tro ble sjekket, testet ut og etterprøvd. Skjedde virkelig de historiske hendelsene som den kristne tro bygger på? Er historien om Jesus pålitelig, tåler den sannhetstesten?

Evangelisten Lukas sjekket kristendommen før han proklamerte den som selve sannheten for alle mennesker. Han starter sitt evangelium på følgende måte: «Nå har jeg gått nøye gjennom alt fra begynnelsen av ... for at du skal forstå hvor pålitelig det er, det du er blitt undervist i.» (Lukas 1,3-4)

Lukas fulgte regelen om å sjekke flyet før du flyr det. Den kristne tro står og faller med om det vi forkynner er ekte og holdbart. Ja, den kristne tro består sannhetstesten. Fordi kristentroen er troverdig, er den tro verdig!

TRV 176