Kjærlighet som utholder alt

Kjærlighet som utholder alt

Alle kan vi bli smittet av den guddommelige kjærligheten som kan sette oss i stand til å tåle og utholde mer for troen.
Svein Anton Hansen, publ. 5.november-18

I 2018 ble Nobels fredspris tildelt blant annet legen Denis Mukwege som bor i den demokratiske republikken Kongo. Han har spesialisert seg på å behandle kvinner som har blitt seksuelt misbrukt og skadet av soldater. Han reparerer indre fysiske skader forårsaket av voldelige seksuelle overgrep. Han har fått synsinntrykk ingen av oss ønsker å bli utsatt for. Hva driver Denis Mukwege til å vie livet sitt til å reparere skadede medmennesker? Jo, han møtte troen på Jesus gjennom norske misjonærer. Nettopp troen på Jesus gir ham den styrken og utholdenheten han trenger for å gjøre de nødvendige kirurgiske inngrep.

I et intervju med den kristne avisen Vårt Land sier han: «Det er umulig å holde ut så mange skadede mennesker hver eneste dag hvis man ikke har en tro. Vi har verken terapeuter eller psykologer. Hadde vi ikke hatt bønnemøter om morgenen og troen på Gud, hadde vi ikke orket å høre alle disse grusomme historiene.»

Doktor Mukwege fikk del i kjærligheten i den kristne troen. Kvaliteten i denne kjærligheten skriver også Paulus om i sitt kjente kjærlighetskapittel i 1.Kor.13: «Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.» (1.Kor.13,7).

Vår menneskelige kjærlighet begrenses ofte av vår tåleevne og grad av vilje til å ofre for andre. Det er ikke vår men Jesu kjærlighet Paulus skriver om. Hans kjærlighet utholder og tåler alt. Får vi kontakt med denne evige og urgamle, ubetingede og guddommelige kjærligheten, så har den kraft i seg til å smitte over på våre hjerter, våre liv. Overføringen starter når vi kobler våre liv på Jesus Kristus.
Denis Mukwege arbeider som lege mot skadelig smitte. Men som en kristen har han blitt smittet av en kjærlighet som utholder og tåler alt. Ja, selv de styggeste skader gjort mot mennesker på de mest intime steder, tåler han å se og reparere.

Få kan være leger og kirurger som nobelprisvinneren fra 2018. Men, alle trenger vi å spørre oss hvor store påkjenninger troen vår tåler. Eller skal vi spørre, hvor mye ondskap kan du utholde og tåle hvis du ikke har en tro?

TRV 102