Gi en gave
Selskap i en flue
CCL/pixabay

Selskap i en flue

Kan ensomheten bli så sterk at du blir glad over å se en flue?
Svein Anton Hansen, publ. 19.okt.-18

En eldre mann stoppet opp og ble igjen. Han ønsket å ha en liten prat. Jeg hadde besøkt et bedehus og holdt møte for de som kom. Nå var de fleste gått, men han hadde det ikke travelt med å komme seg ut. Den eldre mannen virket sliten. Ganske raskt begynte han å fortelle om livet sitt. Konen var død og de hadde ingen barn. Nå var han ensom tilbake i leiligheten sin. «Jeg sitter her alene år etter år etter år. Jeg blir glad hvis jeg ser en stor blå flue komme inn gjennom vinduet. Da har jeg litt selskap.»

Ensomhet er en av vår tids største tabuemner. Det er så vanskelig og flaut å innrømme at man er ensom, at ingen kommer på besøk, at man har ingen venner. Statistikk forteller at om lag 1 million nordmenn rammes av ensomhet. Nærmere 300.000 nordmenn kjenner på ensomhet som noe kontinuerlig og vedvarende. Det er dramatiske tall når rundt en femtedel av befolkningen sier de er plaget av ensomhet, med andre ord en uønsket opplevelse av å være alene.

Profeten Jeremia kjente på ensomheten. Ikke bare kjenner vi ordene han sa, men i boken hans blir vi også kjent med personen og hans følelsesliv. «Aldri satt jeg og moret meg i lag med lystige menn. Ensom satt jeg, grepet av din hånd, for du fylte meg med harme.» (Jeremia 15,17).

Jeremia følte på utenforskapet. Få, om ingen av hans landsmenn ville være sammen med en så sær person, en som sier at Gud vil straffe folket sitt. En ting var å takle ensomheten han kjente på overfor de han bodde blant. Verre var det å kjenne seg nærmest forlatt av Gud selv. Jeremia må være et av de mest ensomme menneskene vi leser om i Bibelen.

Guds selskap kan vi verken se, heller ikke alltid føle. Samtidig kan vi være trygge på at midt i den følbare ensomheten og tomheten, der er Gud usynlig til stede. Jesus kan og vil bli din nærmeste venn. Han er vennen du kan si alt til. Han tåler også å høre at du føler deg skuffet av Gud selv. Jeremia torde være ærlig om sine følelser overfor Gud. Jesus forblir den vennen som aldri går fra deg eller svikter deg.

Fluen som kom inn i den gamle mannens stue ville ganske snart fly ut igjen eller dø. En flue tilbyr ikke varig vennskap. Jesus forsvinner ikke fra livet ditt. Hans nærvær er mye sterkere, varmere og behageligere enn hva du får fra en flue.

TRV 097

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding