Gi en gave
Hvilken vei skal jeg velge?
Hvilken vei skal jeg velge? pixabay

Valg og tvil

Å ta valg under tvil er noe helt annet enn å ta tvilsomme valg.
Svein Anton Hansen, publ. 2.august-19 (første gang 2017)

Å velge, jeg gjør det opptil flere ganger hver time. Hver dag, om jeg liker det eller ikke, må jeg velge om jeg skal stå opp eller bli liggende i senga. Skal jeg gidde å skifte skjorte, eller holder den en dag til uten at jeg lukter svette? Skal jeg ha trønderfår eller brunost på brødskiva? Bare i løpet av den første halvtimen har jeg tatt flere valg som egentlig betyr svært lite. 

Noen valg i løpet av uken har betydning for flere enn meg og mitt lille univers. For eksempel påvirkes kona sin hverdag av når jeg kommer hjem og jeg av gammel og sikkert alt for god vane forventer at middagen skal stå klar. Arbeidskollegaer sitt humør påvirkes naturlig nok av om jeg har gjort min del av avtalene og arbeidsfordelingen vi ble enige om.

Egentlig hater jeg å ta valg, det å måtte velge mellom to goder. Jeg misliker å måtte skuffe noen med mine «nei». Jeg tviler meg til å støtte Lise sitt forslag, selv om jeg da vet at Knut vil føle at jeg ikke liker hans synspunkter like godt. Men, jeg tar valget under tvil. 

De fleste valg gjør vi nettopp under tvil. Vi kan sjelden være 100 % sikker på at vi velger rett. Valgets kvaler følger livene våre som en skygge. Valg under tvil er likevel noe helt annet enn tvilsomme valg. 
Siden jeg er sent ute til avtalen velger jeg å legge på fartsgrensen med 10 %. Det kan da vel ikke skade? Jeg skal ikke lyve for kona, men jeg trenger vel ikke fortelle hele sannheten om hva jeg brukte pengene på? Parabolen gir meg muligheten å velge blant 100 kanaler. Gjør det noe om jeg stopper bare 5 minutter på kanalen med damene som ser ut som Eva før syndefallet? 

Det følger konsekvenser med det å velge. Jeg kan vokse som et ansvarsbevisst og kristent menneske når jeg tørr å velge også under tvil. Samtidig trenger jeg ikke være i tvil om at tvilsomme valg svekker meg som et moralsk og troverdig menneske. Tvilsomme valg gjør over tid «hel ved» om til hul og råtten ved innvendig.

«Legg derfor av løgnen og tal sannhet, hver med sin neste!» skriver Paulus til Efeser-menigheten (4,25). Valget er mitt om jeg vil leve i gråsonene eller om folk i meg møter et troverdig menneske med integritet. Den som velger tvilsomme valg velger samtidig et liv der nye løgner må til for å dekke over gamle løgner. 

TRV 033

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding