Bringer håp og forandring
Av: Sphiwe Nxumalo-Ngwenya, regional koordinator for Afrika. 25/6/2024
– De kom til huset vårt for å omskjære meg da jeg bare var 7 år gammel. Det var en traumatisk opplevelse for meg. Smerten og lidelsen varte i 21 dager etter det første inngrepet. De brukte varme for å sørge for at jeg kom meg etter kuttingen og syingen. Jeg husker dette som den mest smertefulle opplevelsen jeg noen gang har hatt, forteller Kaiya.
Omskjæringen førte til mye fysisk smerte for Kaiya sammen med store mentale konsekvenser. Kaiya hadde smerter og vanskeligheter under menstruasjon, i samlivet med sin ektemann og de mange fødslene. Hun er mor til syv barn, hvorav fire er jenter.
– Selv om det var en smertefull opplevelse for meg, fortsetter Kaiya, – kunne jeg ikke stoppe dette for to av jentene mine. På den tiden ble jeg påvirket av de sterke kulturelle forventningene og den religiøse troen. Av frykt for å være annerledes og forårsake problemer for døtrene og familien, ga jeg etter for samfunnets forventninger.
Kulturelt sett er omkjæring ment å sikre jenters og kvinners sosiale status, kyskhet og ekteskapsmulighet. Praksisen har vedvart på grunn av troen på at ikke-omskårne kvinner og jenter er lettsindige, urene og lite attraktive.
– Jeg kom over et program som heter Rajada Dumarka (Håpets Kvinner på somali) mens jeg lyttet til radioen. Jeg lærte mye fra det. Å lære om Jesu Kristi kjærlighet og bli hans disippel lindret gradvis min frykt. Jeg hadde tro på Ham (Jesus), og nå kan jeg stå sterkt i min frelse og vite at Han er med meg.
– Jeg lærte også gjennom programmet om farene ved denne omskjæringspraksisen, og er glad for at mine to yngste døtre ikke har gjennomgått denne praksisen. Jeg bestemte meg for å beskytte dem mot dette. Jeg vet at Jesus Kristus vil gi dem de rette ektemennene som vil elske dem selv uten at de har vært omskåret. Jeg fortsetter å lytte til dette programmet da det hjelper meg å vokse i kunnskapen om Kristus og gir meg selvtilliten til å gjøre det som er rett og tale jentene sin sak.
Håpets Kvinner fortsetter å bringe forvandling til enkeltpersoner og kulturer gjennom sine programmer.
Norea mediemisjon støtter Håpets Kvinner på Somali.