Tyrkias kristne røtter
Av: Harald Endresen 3.juli 2023
Tyrkia fikk sine første kristne menigheter allerede på apostelen Paulus sin tid, og i nesten 1500 år ble det bygd tusenvis av kirker over hele landet. I dag er det bare noen få tusen kristne igjen, og de fleste av kirkene er forvitret. Selv om landets regjering hevder at en sann tyrker er en muslim, så står katedralen Haga Sophia like støtt som alltid.
Vår kilde i denne saken er bosatt i Tyrkia, og er selv kristen. Hun forteller at de få kristne som er igjen i landet er marginalisert. Mange har mistet sin identitet fordi presset fra den dominerende religionen i landet er så stort. For dem er Noreas TV-partner, SAT-7 Türk, et bevis på at de er ikke alene. Kanalen sender mange ulike programmer, men de gjør også en viktig jobb med å dokumentere landets historie.
Kirkedokumentarer
Helt siden starten har vår TV-partner produsert dokumentarer om Tyrkias kirker. De gamle bygningene vitner om at tyrkerens forfedre hørte og forkynte ordene fra den sanne Gud til dette folket. Dokumentarene er høyt verdsatt ikke bare av kristne i Tyrkia, men også fra andre deler av verden. En serie de produserte for noen år siden, Korset og ulven, mottok mange priser fra internasjonale filmfestivaler. De gode tilbakemeldinger har gitt dem mot til å fortsette. – Under hver eneste stein våre kristne forfedre la ned, så finnes det en ny og ukjent historie, forteller vår venn i Tyrkia.
Jordskjelvet
–Da jordskjelvet rammet 11 byer, måtte vi endre på våre planer. Vi hadde gjort en del dokumentarer i dette området før jordskjelvet. Få dager etter jordskjelvet ble et filmteam sendt ned, og de filmet scener som gjorde sterkt inntrykk. Norea fikk se noen av dem tidligere i vår, og det gjorde vondt å se lidelsen, ruinene, mennesker som hadde mistet alt og de ødelagte kirkene. De hadde stått der i hundrevis av år, men nå lå de i ruiner. Man kan miste motet av mindre, men våre venner i Tyrkia gir ikke opp. Opptakene vil bli kombinert med tidligere dokumentarfilmer, og gi viktig dokumentasjon for å bevise hvor kirkene lå. På den måten kan de kanskje unngå at andre tar over eiendommene.