Gi en gave
Tyrkias kristne røtter

Tyrkias kristne røtter

I de første hundreårene etter Kristus ble det bygd tusenvis av kirker. De fleste av dem er forvitret.
Av: Harald Endresen 3.juli 2023

Tyrkia fikk sine første kristne menigheter allerede på apostelen Paulus sin tid, og i nesten 1500 år ble det bygd tusenvis av kirker over hele landet. I dag er det bare noen få tusen kristne igjen, og de fleste av kirkene er forvitret. Selv om landets regjering hevder at en sann tyrker er en muslim, så står katedralen Haga Sophia like støtt som alltid.

Vår kilde i denne saken er bosatt i Tyrkia, og er selv kristen. Hun forteller at de få kristne som er igjen i landet er marginalisert. Mange har mistet sin identitet fordi presset fra den dominerende religionen i landet er så stort. For dem er Noreas TV-partner, SAT-7 Türk, et bevis på at de er ikke alene. Kanalen sender mange ulike programmer, men de gjør også en viktig jobb med å dokumentere landets historie.

Kirkedokumentarer

Helt siden starten har vår TV-partner produsert dokumentarer om Tyrkias kirker. De gamle bygningene vitner om at tyrkerens forfedre hørte og forkynte ordene fra den sanne Gud til dette folket. Dokumentarene er høyt verdsatt ikke bare av kristne i Tyrkia, men også fra andre deler av verden. En serie de produserte for noen år siden, Korset og ulven, mottok mange priser fra internasjonale filmfestivaler.  De gode tilbakemeldinger har gitt dem mot til å fortsette. – Under hver eneste stein våre kristne forfedre la ned, så finnes det en ny og ukjent historie, forteller vår venn i Tyrkia.

Jordskjelvet

–Da jordskjelvet rammet 11 byer, måtte vi endre på våre planer. Vi hadde gjort en del dokumentarer i dette området før jordskjelvet. Få dager etter jordskjelvet ble et filmteam sendt ned, og de filmet scener som gjorde sterkt inntrykk. Norea fikk se noen av dem tidligere i vår, og det gjorde vondt å se lidelsen, ruinene, mennesker som hadde mistet alt og de ødelagte kirkene. De hadde stått der i hundrevis av år, men nå lå de i ruiner. Man kan miste motet av mindre, men våre venner i Tyrkia gir ikke opp. Opptakene vil bli kombinert med tidligere dokumentarfilmer, og gi viktig dokumentasjon for å bevise hvor kirkene lå. På den måten kan de kanskje unngå at andre tar over eiendommene.

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
Brikkene falt på plass
Av og til ser vi på en forunderlig måte at Gud har gått foran og banet vei.
Les mer
Velkommen til Norea-møte!
Fjerde episode av Arven etter Adam vises i kveld, 6. nov, i Auditoriet på Gimlekollen mediesenter
Les mer
Pionérmisjon
Hva tenker du på når du hører navnet Indonesia? Får du assosiasjoner til hvite strender på Bali, og hinduistiske religionsritualer? Eller ser...
Les mer
– Hvorfor skulle vi ikke våge?
Han er frivillig på en gjenbruksbutikk og har fått mange spennende samtaler om tro med muslimer.
Les mer
Reddet i siste øyeblikk
En kassett med iransk lovsang, ble redningen for en fortvilet norsk-iraner.
Les mer
Nytt Noreablad
"Hjelp til å dele troen" er tittelen på bladet som er på vei til en postkasse nær deg.
Les mer
Svikter vi vårt kall?
Som kristne har vi et kall til å fortelle andre om Jesus. Det gjelder også våre nye landsmenn.
Les mer
De minst nådde finnes også her
I våre nabolag finner vi representanter for folkegrupper som er unådde med evangeliet.
Les mer
Noreakonferansen
Du inviteres til en helg med oppbyggelse, inspirasjon og utrustning.
Les mer
De gode gjerningers evangelium
Han står og ser ut over det som for bare noen timer siden var en moderne by med et yrende folkeliv. Nå ser området ut som en krigssone. Tallrike...
Les mer
Strategisk språk
Arven etter Adam produserer først på swahili. Det snakkes av 50 millioner barn. Deretter er planen at filmserien kan utgis på mange andre språk.
Les mer
Fallet
Tredje episode av Arven etter Adam skildrer konsekvensen av syndefallet.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 8220.02.90158

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding