Gi en gave
Engasjerer japansk ungdom

Engasjerer japansk ungdom

Rett før pandemien slo til, etablerte Norea og NLM et nytt ungdomsarbeid i Japan. Prosjektet heter Compass og er ledet av to unge ektepar. Da pandemien inntraff var de allerede litt i gang, og det viste seg raskt at de hadde truffet blink.

Blant Japans 127 millioner innbyggerne er kun drøyt 700 000 evangeliske kristne (0.58 prosent). Dette til tross for at Norea og andre organisasjoner har drevet misjon der i over 50 år. Noreas bidrag har vært daglige radioprogram produsert i samarbeid med VJELK, et luthersk kirkesamfunn sør-vest i landet.

Få unge

 – En av utfordringene er at det er veldig få unge i menighetene. Da er det heller ikke så lett å få ungdommer til å gå dit. Det sier Shinki Takahira. Han er ansatt som ungdomsarbeider i VJELK, og brenner for å gjøre kirken og evangeliet relevant for unge japanere. Da hans far døde, fikk han selv kjenne hvor godt det kan være å ha et kristent fellesskap. Han og familien ble invitert inn i en kristen menighet og fikk kjenne på varmen og omsorgen. Sammen med misjonærene Marius og Karoline Bergersen har de startet ungdomsarbeidet Compass.

Compass er en ungdomsgruppe i Kirka. De inviterer til nettmøter og legger ut filmer på sosiale medier som Youtube og Instagram. De har også eksperimentert med den digitale møte-appen zoom. De rakk å reise rundt på besøk i menighetene og gjøre Compass litt kjent, før pandemien slo til. Ved hjelp av kreative visuelle virkemidler skapte de mye entusiasme. Dette har engasjert ikke bare de unge, men også eldre. En pastor fra en av menighetene i VJELK, Nishi Suma Evangelisk Lutherske Kirke, forteller følgende: 

– På grunn av pandemien måtte vi avlyse mange aktiviteter. Da var det bra at vi hadde fått tilgang til video-ressursene fra Compass. De digitale møtene på sosiale medier var til stor oppmuntring for ungdommene, og det ble mulig å delta også for dem som bodde lengre unna.

Stor oppmuntring

Compass har så langt hatt deltagere fra både Kobe og Tokyo, som ligger på hver sin kant av landet. – Ungdommene som ser på inviteres til å komme med innspill til ulike tema, og det er veldig spennende å høre deres tanker og se entusiasmen til de unge, skriver pastoren i en hilsen til Norea.

En evangelist fra en annen menighet sier at online-møtene har blitt godt for både ham og de andre han har møtt på skjermen. – I sendingene har vi snakket med hverandre og hørt vitnesbyrd og kommentarer til temaene som tas opp, forteller han. – Gjennom Compass og deres arbeid er vi blitt knyttet sammen, gammel og ung. Jeg tror et slikt digitalt fellesskap vil være godt også etter pandemien, og håper at ungdommene i vårt kirkefellesskap vil få styrket samholdet seg imellom gjennom dette arbeidet.

Veileder for unge

Rei Nagata, tidligere kirkepresident i VJELK, er veileder for ungdomsarbeiderne. Han er meget begeistret for Compass, og i en japansk setting er denne støtten veldig viktig. Uten forankring fra de eldste i menighetene ville Compass gått en usikker fremtid i møte. I en hilsen til Norea forteller en entusiastisk Nagata følgende:

– Jeg priser Herrens navn! Først av alt vil jeg takke dere i Norea for at dere støtter arbeidet vårt økonomisk og ber for oss. Takket være støtten fra dere og Misjonssambandet har vi kunnet ansette personell og kjøpe inn nødvendig utstyr.

Nagata forteller ivrig om alle besøkene til menighetene, de unges dyktighet innen media og de fine filmene som publiseres på Youtube og Instagram.

Programmet som sendes lørdag kveld begynner med at ekteparene Takahira og Bergersen snakker på video med hverandre. Ungdommene ser på programmet og chatter med dem. I andre halvdel byttes ekteparet Bergersen ut med en ungdom som samtaler med det japanske ekteparet og stiller spørsmål om ulike tema. Siden jul har tre ungdommer vært fast med på YouTube og Instagram, og er til god hjelp i arbeidet.

Spennende spørsmål

Kirkelederen nevner noen av kommentarene som de unge har kommet med under disse møtene:

– Kirkeliv er nødvendig for min sjel, ikke for hodet.

– En stund ble jeg sliten av å gå i kirken, men nå er jeg glad for å kunne delta.

– Jeg ønsker å bli bedre kjent i Bibelen.

– Jeg kan redigere videoer, så bare spør hvis dere trenger hjelp.

«La oss lese katekismen sammen» er tittelen på et program der ungdomsarbeideren Takahira underviser om hovedpunktene i Katekismen. Etterpå kan ungdommene stille spørsmål.

– Mange spørsmål er ganske så unike. Det er veldig artig å følge med, sier Nagata. Når de er ferdige med katekismen, vil de fortsette med Den augsburgske bekjennelse.

Til slutt i sin hilsen til oss peker Nagata på at gjennom slike digitale møtepunkt kan de inkludere dem med sosial angst eller som ikke trives så godt sammen med andre ansikt til ansikt. Om de ikke deltar med så mange kommentarer, kan de i stillhet se på programmene, samtalene og være en del av et fellesskap. Foreløpig er antall ungdommer som følger sendingene beskjedent, men den tidligere kirkepresidenten har tro på at dette gradvis vil endre seg.

Dette lover godt for fremtiden, og for prosjektet Compass i Japan. Ta gjerne Marius og Karoline Bergersen og Shinki Takahira med i bønn.

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
Pastor "på boks"
De lever under krevende forhold. Likevel er det kirkevekst. Hvordan er det mulig?
Les mer
Stemmen i mediespilleren
Han gikk fra å være en ung, ivrig hinduist til å bli R-folkets bibellærer.
Les mer
Evangeliet rett i øret
India er verdens mest folkerike land. Landet topper også lista over antall unådde folkegrupper.
Les mer
God påske!
Synden er sonet, gjelden betalt og døden beseiret.
Les mer
I Guds kraft og ved Hans nåde
På tross av hardt åndelig klima var det noen som ikke lot seg skremme.
Les mer
Nå er det deres tur
På en av Indonesias mange øyer bor en folkegruppe på 1,5 millioner mennesker.
Les mer
Gratulerer med dagen!
"Norea-stemmen" framfor noen, Asbjørn Kvalbein, runder 80.
Les mer
Fra svart magi til verdens lys
Frykt preget livet til den indiske familien. En dag fikk de besøk.
Les mer
Viktig samling
Mange unge brenner for misjon. I helga samles noen av disse til konferanse.
Les mer
De minst nådde
Hva er en unådd folkegruppe, hvem er de og hvor finnes de?
Les mer
Guds forunderlige finger
En kvinne i Norge blir minnet på noe. I en annen del av verden blir dette til et bønnesvar.
Les mer
Gud får ikke fred
Over hele verden, i ulike tidssoner, ber kvinner for og med hverandre.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding