Gi en gave
Israel
Israel Jov Aziz/Unsplash

Tilbake til Jerusalem

Den kristne tro er uløselig knyttet til Israel og jødedommen. Der ble Jesus, troens opphavsmann og fullender, født. Og det var der Jesus, Guds sønn og verdens frelser, levde de 33 årene han var fysisk til stede i denne verden.

Av Per Birkeli, daglig leder. 

For noen år siden begynte jeg og mine kolleger i Norea å spørre oss selv om hvordan vi kunne bidra til å bringe evangeliet tilbake til jødene. Et møte med Rolf Gunnar Heitmann, daværende generalsekretær i Israelsmisjonen, førte oss i kontakt med ledelsen for Caspari Center i Jerusalem. Slik gikk det til at Norea i 2017 ble med på å starte opp nytt arbeid i Israel i nært samarbeid med Caspari Center.

Det er mange begrensninger når det gjelder å drive kristen misjon i Israel. Derimot er det ikke noe til hinder for at utenlandske organisasjoner støtter arbeid som drives lokalt, og som er rettet mot messianske menigheter i landet. Noreas rolle de første årene ble å finansiere produksjonen av fem videofilmer til bruk i de lokale forsamlingene. I disse videoene forteller fem personer om hvordan de kom til tro, og de svarer på sentrale spørsmål som messiastroende jøder blir møtt med fra familie, venner og andre bekjente.

Første generasjon

Alle disse fem er første generasjons messianske jøder. De er med andre ord de første i sine familier som har tatt imot Jesus som sin Frelser og Herre. De messiastroende jødene har frimodig delt sine vitnesbyrd om hvordan det gikk til at de tok imot Jesus. De har også fortalt hvordan de svarte på mange vanskelige spørsmål de ble møtt med etter at de fortalte familie og venner om sitt forhold til Mesteren. Videoene er delt via internett og sosiale medier, og sett av hundrevis av israelere. De frimodige vitnesbyrdene, og svarene disse jødene har gitt når de er blitt stilt til regnskap for sin messianske tro, har siden blitt til stor inspirasjon for hundrevis av mennesker.

Perfekt «timing»

Det vi i Norge kaller søndagsskole kalles i Israel av naturlige årsaker sabbatsskole. Caspari Center har i en årrekke arrangert kurs for de som underviser barna om Guds ord. Kursene har vært arrangert i Netanya, i samarbeid med en lokal messiansk menighet, og sabbatsskolelærere fra hele landet har måttet reise dit for å delta i undervisningen. Flere av lærerne har etterlyst et mer fleksibelt opplegg, og for to år siden lanserte Norea i samarbeid med Caspari Center et nettbasert undervisningsopplegg kalt «Herre, jeg vil gjerne lære». Det nye opplegget ble tatt i bruk i november 2019, fire måneder før Corona-pandemien gjorde det umulig å samles fysisk. Da jeg nylig snakket med lederen for Caspari Center, Elisabeth Eriksen Levy, gav hun uttrykk for stor begeistring over at det ble en så perfekt «timing» på denne satsingen. – Da pandemien kom hadde vi allerede det nettbaserte opplegget klart, sa hun. – Hvis ikke hadde vi vært ganske rådville i møte med denne krisen.

Et slør over øynene

Paulus hadde et sterkt ønske om at jødene, folket han selv tilhørte, skulle ta imot Jesus. Han skriver dette om dem i Romerbrevet kap. 10: Jeg ønsker av hjertet og ber til Gud at de må bli frelst. Paulus forklarer at Gud selv har lagt et slør over øynene til jødene slik at de ikke skal forstå hvem Jesus er, men en gang i fremtiden vil dette sløret bli tatt bort. Når dette skjer vil jøder i hopetall forstå at Jesus virkelig er Messias, Guds sønn, og de vil da ta imot Ham som sin Frelser og Herre.

I våre dager får stadig flere jøder se at Jesus virkelig er Guds sønn og verdens frelser. Mens vi venter på at Herren skal ta sløret bort fra øynene til jødene, og at vekkelse for alvor skal bryte ut blant Guds folk, kan vi få være med på å velsigne dem. Samtidig kan vi være med å dele evangeliet om Jesus med dem gjennom å styrke de små forsamlingene med messiastroende jøder som allerede finnes. På denne måten kan vi ta aktivt del i arbeidet med å bringe evangeliet tilbake til Jerusalem!

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
Ny episode
Syndefallet er temaet i den andre episoden av animasjonsserien Arven etter Adam.
Les mer
–Tenk at Gud snakker...
Det er en representant for R-folket i India som uttaler dette om mediespilleren han har mottatt.
Les mer
En ny vår i India?
Nesten 15 000 smågrupper over hele lande samles regelmessig for å lytte til bibelundervisning fra en mediespiller.
Les mer
R-folket: hvem, hva, hvor?
R-folket er en folkestamme som holder til i fjellområdene i statene Gujarat og Madhya Pradesh, vest i India.
Les mer
Den eneste muligheten
Livsviktig budskap bæres på usynlige vinger.
Les mer
Kristne radioprogram kan endre...
Pastor Kang i Sør-Korea tror radioen vil spille en nøkkelrolle.
Les mer
Ble lovet velstand, fikk...
Nord-koreanske avhoppere møter en tøff hverdag.
Les mer
Broderfolket i nord
Han var pastor i en menighet i Sør-Korea. Samtidig kjente han på en nød for folket sitt i nord.
Les mer
Hjelp til Tyrkia
Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.
Les mer
Når Gud kaller
Han var sør-koreansk student i USA. Et snøfall endret livet hans.
Les mer
Avhoppere
Å slippe ut av verdens mest lukkede land er ikke enkelt, og det har en pris.
Les mer
Ingen stengte land
Mange land prøver å stenge evangliet ute, men med rett verktøy er det umulige mulig.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 8220.02.90158

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding