Gi en gave
Sentral-Asia
Sentral-Asia Norea

Et misjonseventyr

Det var en gang et område i verden med alt fra majestetiske fjellkjeder og frodige daler til store ørkener og endeløse stepper. Hestefolkene på de langstrakte steppene var blant de mest fryktede militærfolkene i verden. En dag trådte den mongolske høvdingen Temüdjin Borjigin frem på arenaen. Han var en dyktig kriger som siden skulle bli kjent som Djengis Khan. Krigsherren erobret et enormt imperium som fra 1200-tallet strakte seg helt fra Kina i øst til grensen mot Polen.

I motsetning til oppdiktede historier skrevet av H.C. Andersen og hans like, er dette historiske hendelser. Det er imidlertid på mange måter noe eventyrlig ved den regionen vi i dag kjenner som Sentral-Asia. Området omfatter landene Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Kasakhstan. Den berømte Silkeveien, handelsruten mellom øst og vest, gikk i sin tid tvers gjennom denne regionen. I byer som Samarkand og Bukhara står det imponerende byggverk og bautaer som vitner om gammel storhetstid.

Det er imidlertid en annen side ved Sentral-Asia som fortjener vår oppmerksomhet: kristen tro har i flere hundre år hatt svært trange kår i dette området. Visste du for eksempel at det i 1990 var kun 0,0001 prosent evangeliske kristne blant de lokale etniske gruppene i dette området? Våren 2019 møtte jeg en gruppe lokale kristne ledere i et sentralasiatisk land. De kunne fortelle meg at det for 30 år siden var færre enn 100 lokale kristne i dette området, av en samlet befolkning på 65 millioner mennesker!

Siden den gang har det skjedd en utvikling jeg vil karakterisere som et misjonseventyr. Til tross for at kristen tro inntil i dag har trange kår i hele regionen, har radiosendingene våre de siste årene bidratt til at stadig nye mennesker er kommet til tro på Jesus. – Vi regner med at det nå er mer enn 25 000 lokale evangeliske kristne i Sentral-Asia, fortalte en usbekisk pastor, – og tallet øker stadig.

En annen kristen leder bemerket følgende: – Politiet gjør hva de kan for å hindre oss i å fortelle våre landsmenn om Jesus, og jeg har selv nylig vært fengslet fordi jeg fortalte en slektning om Jesus. Radiosendingene kan de imidlertid ikke stanse. Tusen takk for at dere på denne måten er med på å dele evangeliet med andre mennesker i vår del av verden!

En som regelmessig lytter til sendingene våre sier dette: – Jeg møtte Jesus gjennom programmene deres. Takket være disse sendingene når dere ut med evangeliet om Jesus til mange som ikke kan nåes på andre måter.

Mens lokale kristne hindres i å dele sin kristne tro, kan vi gjennom våre radiosendinger uhindret fortelle lytterne om Jesus. Det er nesten som et eventyr – og så er det likevel sant!

Under kan du lytte til denne kronikken. Du kan også lese mer om vårt arbeid i Sentral-Asia her.

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
Fred og fridom
Vi gledar oss over å feira 17.mai i fridom enno eit år.
Les mer
Kreativ evangelisering
Hun lar seg ikke stoppe av at hun ikke er så flink til å forklare den kristne troen.
Les mer
Krysser grenser
Det kan være straffbart å ta med seg bibler over grensene. Budskapet gjennom radioen kan ingen stanse.
Les mer
Håpets Kvinner på Zanzibar
På denne muslimske øya i Det indiske hav, forteller kristne radioprogram viktige sannheter.
Les mer
-Fortell din historie!
–For noen år siden fikk jeg være med Håpets Kvinner-teamet i Romania på besøk til et fengsel. 100 kvinner var samlet da kvinnene i teamet...
Les mer
Banebrytende barneprogram
Gjennom TV-ruta skjer viktig inkludering.
Les mer
Bruk Fjernsynet
Under en internasjonal misjonskonferanse for noen år siden spurte en av talerne om deltakerne visste hvilket land i verden som mottar flest...
Les mer
Blomstrende start
Som den første kristne "video-on-demand"-plattformen i Midtøsten og Nord-Afrika, har SAT-7 Plus hatt en eventyrlig start.
Les mer
Påskebudskapet der du er
Påskens innhold fyller oss igjen med undring og takknemlighet.
Les mer
Drama og drøm
Han hadde spilt Jesus, han møtte Ham i en drøm og lærte Han å kjenne via TV.
Les mer
Skjønnhet av aske
Midt i uro og vanskelige livsvilkår har Marianne Daou gang på gang sett at Gud skaper gode ting.
Les mer
Gud skinner i mørke, kaos og...
Det mangler ikke på dårlige nyheter fra Midtøsten og Nord-Afrika.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 8220.02.90158

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding