Gi en gave
Sentral-Asia
Sentral-Asia Norea

Et misjonseventyr

Det var en gang et område i verden med alt fra majestetiske fjellkjeder og frodige daler til store ørkener og endeløse stepper. Hestefolkene på de langstrakte steppene var blant de mest fryktede militærfolkene i verden. En dag trådte den mongolske høvdingen Temüdjin Borjigin frem på arenaen. Han var en dyktig kriger som siden skulle bli kjent som Djengis Khan. Krigsherren erobret et enormt imperium som fra 1200-tallet strakte seg helt fra Kina i øst til grensen mot Polen.

I motsetning til oppdiktede historier skrevet av H.C. Andersen og hans like, er dette historiske hendelser. Det er imidlertid på mange måter noe eventyrlig ved den regionen vi i dag kjenner som Sentral-Asia. Området omfatter landene Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Kasakhstan. Den berømte Silkeveien, handelsruten mellom øst og vest, gikk i sin tid tvers gjennom denne regionen. I byer som Samarkand og Bukhara står det imponerende byggverk og bautaer som vitner om gammel storhetstid.

Det er imidlertid en annen side ved Sentral-Asia som fortjener vår oppmerksomhet: kristen tro har i flere hundre år hatt svært trange kår i dette området. Visste du for eksempel at det i 1990 var kun 0,0001 prosent evangeliske kristne blant de lokale etniske gruppene i dette området? Våren 2019 møtte jeg en gruppe lokale kristne ledere i et sentralasiatisk land. De kunne fortelle meg at det for 30 år siden var færre enn 100 lokale kristne i dette området, av en samlet befolkning på 65 millioner mennesker!

Siden den gang har det skjedd en utvikling jeg vil karakterisere som et misjonseventyr. Til tross for at kristen tro inntil i dag har trange kår i hele regionen, har radiosendingene våre de siste årene bidratt til at stadig nye mennesker er kommet til tro på Jesus. – Vi regner med at det nå er mer enn 25 000 lokale evangeliske kristne i Sentral-Asia, fortalte en usbekisk pastor, – og tallet øker stadig.

En annen kristen leder bemerket følgende: – Politiet gjør hva de kan for å hindre oss i å fortelle våre landsmenn om Jesus, og jeg har selv nylig vært fengslet fordi jeg fortalte en slektning om Jesus. Radiosendingene kan de imidlertid ikke stanse. Tusen takk for at dere på denne måten er med på å dele evangeliet med andre mennesker i vår del av verden!

En som regelmessig lytter til sendingene våre sier dette: – Jeg møtte Jesus gjennom programmene deres. Takket være disse sendingene når dere ut med evangeliet om Jesus til mange som ikke kan nåes på andre måter.

Mens lokale kristne hindres i å dele sin kristne tro, kan vi gjennom våre radiosendinger uhindret fortelle lytterne om Jesus. Det er nesten som et eventyr – og så er det likevel sant!

Under kan du lytte til denne kronikken. Du kan også lese mer om vårt arbeid i Sentral-Asia her.

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
Pastor "på boks"
De lever under krevende forhold. Likevel er det kirkevekst. Hvordan er det mulig?
Les mer
Stemmen i mediespilleren
Han gikk fra å være en ung, ivrig hinduist til å bli R-folkets bibellærer.
Les mer
Evangeliet rett i øret
India er verdens mest folkerike land. Landet topper også lista over antall unådde folkegrupper.
Les mer
God påske!
Synden er sonet, gjelden betalt og døden beseiret.
Les mer
I Guds kraft og ved Hans nåde
På tross av hardt åndelig klima var det noen som ikke lot seg skremme.
Les mer
Nå er det deres tur
På en av Indonesias mange øyer bor en folkegruppe på 1,5 millioner mennesker.
Les mer
Gratulerer med dagen!
"Norea-stemmen" framfor noen, Asbjørn Kvalbein, runder 80.
Les mer
Fra svart magi til verdens lys
Frykt preget livet til den indiske familien. En dag fikk de besøk.
Les mer
Viktig samling
Mange unge brenner for misjon. I helga samles noen av disse til konferanse.
Les mer
De minst nådde
Hva er en unådd folkegruppe, hvem er de og hvor finnes de?
Les mer
Guds forunderlige finger
En kvinne i Norge blir minnet på noe. I en annen del av verden blir dette til et bønnesvar.
Les mer
Gud får ikke fred
Over hele verden, i ulike tidssoner, ber kvinner for og med hverandre.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding