Gi en gave
Økt satsing i det urolige og unådde Vest-Afrika

Økt satsing i det urolige og unådde Vest-Afrika

Norea kommer de neste årene til å styrke satsingen i Vest-Afrika. I tillegg til Nord-Afrika er dette den regionen i Afrika med flest unådde folkegrupper. Store deler av regionen preges av voksende radikal islam, og både Al Qaida og IS er i ferd med å få stadig sterkere grep flere steder.

Av Jostein Sæth

På verdenskartet over hvilke soner i verden som er unådde av evangeliet, lyser den røde fargen over størsteparten av Vest-Afrika. Rundt 500 folkegrupper regnes for å være unådde. De utgjør til sammen 170 millioner mennesker. Mange av disse lever i områder totalt avskjermet fra evangelisk virksomhet. Enten på grunn av religiøse, politiske eller geografiske stengsler.

Den voksende politiske krisen i regionen er en stadig større bekymring for verdenssamfunnet. FN har tidligere uttalt at situasjonen i Vest-Afrika har potensiale i seg til å bli enda verre enn Syria-krisen verden har bevitnet de siste årene. Grunnen er at IS og Al Qaida er i ferd med å få fotfeste i nordlige deler av Mali og Burkina Faso, og utgjør en stadig økende trussel for hele regionen.

Vår egen statsminister Erna Solberg var også nylig i Mali, der hun besøkte de norske FN-styrkene. Hun har i norske medier også advart mot en situasjon med millioner av flyktninger fra denne regionen dersom ikke situasjonen blir bedre.

Malinké-folket

Mange av de aller minst nådde folkegruppene i Vest-Afrika tilhører det såkalte malinké-folket. Til sammen utgjør denne folkegruppen minst 13 millioner mennesker, og er blant regionens største befolkningsgrupper, spredt over en rekke land. Malinké-folket finner du i blant annet Senegal, Mali, Guinea og Elfenbenskysten. Inkluderer vi beslektede språkgrupper som dioula og bambara utgjør dette mer enn 20 millioner mennesker som har disse språkene som morsmål. Langt flere forstår ett eller flere av disse språkene.

Norea har helt siden 2006 hatt et aktivt mediemisjonsprosjekt blant mahou-folket i Elfenbenskysten, i samarbeid med Norsk Luthersk Misjonssamband. Dette er en av de aller minst nådde folkegruppene innenfor malinké, og det er svært få kristne selv etter mange års misjonsarbeid. Dette arbeidet vil styrkes i årene som kommer. Et viktig fokus vil være å styrke medieressursene sin rolle som «evangelist» blant de unådde mahouene, som bor langt fra kirker og menigheter, og som aldri har hatt kontakt med kristne. De svært få kristne mahouene bor gjerne langt unna andre kristne, og opplever sterkt press fra omgivelsene. For disse vil økt tilgang til kristne programmer være helt avgjørende.

«Radioevangelisten»

«Sara» er en slik kvinne. Den eneste kristne i sin landsby. Med stor iver og glede forteller hun om «evangelisten» hun har fått gjennom Norea sitt mediearbeid. Det er en liten mediespiller. På denne har det blitt lagt inn noen kristne andakter, gjenfortellinger av bibelhistorier og helseprogrammer. Alt har blitt lest inn på hennes eget morsmål. Siden hun ikke kan lese og skrive er det svært kjærkomment å kunne høre Guds ord på denne måten. Hun har spilleren med seg hele tiden, omtrent som mobiltelefonen. Det er en fantastisk støtte i livet å kunne høre på gode kristne programmer når hun trenger det. Når livet er vanskelig finner hun trøst i bibelfortellingene og -tekstene.

Barn og unge

I følge statistikken er nesten halvparten av hele befolkningen i det sørlige Afrika under 15 år. Barn og unge utgjør derfor en spesielt viktig målgruppe også for Norea sitt arbeid blant unådde folkegrupper.

Derfor går vi nå sammen med vår partner TWR Africa for å satse på å nå disse også i Vest-Afrika. Gjennom radioteater for barn vil vi dele bibelhistorier, bibelske verdier og budskapet om at Jesus elsker dem. Programmene vil hovedsakelig rette seg mot aldersgruppen 5-15 år, men vi vet at erfaring at slike programmer ofte også treffer voksne mennesker som har liten eller ingen kjennskap til den kristne tro.  

Oppfølging

En svært viktig del av dette arbeidet blir oppfølgingen av både barn og voksne som berøres av det de hører på radio eller på mediespillere. Våre partnere jobber derfor aktivt for å samarbeide med lokale menigheter og evangelister der disse finnes, slik at den enkelte søkende skal få videre opplæring i den kristne tro. Lytteroppfølging gjennom telefon eller internett vil også være viktige prioriteringer.

Noreas økte satsing i Vest-Afrika er et ledd i vårt forsterkede fokus på de minst nådde folkegruppene rundt om i verden. Vi vil jobbe for å knytte til oss gamle og nye partnere som deler vår visjon for regionen, og som sammen med oss vil gå nye veier for å nå folkegrupper som sårt trenger å høre evangeliet.

Be gjerne for Vest-Afrika, om at evangeliets lys skal skinne i mørket, og at mennesker skal komme til tro gjennom media. Be også for den politiske situasjonen i regionen, om at det skal bli fred og at islamistiske terrororganisasjoner skal miste sitt fotfeste.

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
Pastor "på boks"
De lever under krevende forhold. Likevel er det kirkevekst. Hvordan er det mulig?
Les mer
Stemmen i mediespilleren
Han gikk fra å være en ung, ivrig hinduist til å bli R-folkets bibellærer.
Les mer
Evangeliet rett i øret
India er verdens mest folkerike land. Landet topper også lista over antall unådde folkegrupper.
Les mer
God påske!
Synden er sonet, gjelden betalt og døden beseiret.
Les mer
I Guds kraft og ved Hans nåde
På tross av hardt åndelig klima var det noen som ikke lot seg skremme.
Les mer
Nå er det deres tur
På en av Indonesias mange øyer bor en folkegruppe på 1,5 millioner mennesker.
Les mer
Gratulerer med dagen!
"Norea-stemmen" framfor noen, Asbjørn Kvalbein, runder 80.
Les mer
Fra svart magi til verdens lys
Frykt preget livet til den indiske familien. En dag fikk de besøk.
Les mer
Viktig samling
Mange unge brenner for misjon. I helga samles noen av disse til konferanse.
Les mer
De minst nådde
Hva er en unådd folkegruppe, hvem er de og hvor finnes de?
Les mer
Guds forunderlige finger
En kvinne i Norge blir minnet på noe. I en annen del av verden blir dette til et bønnesvar.
Les mer
Gud får ikke fred
Over hele verden, i ulike tidssoner, ber kvinner for og med hverandre.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding